Η Διάσωση (The Martian)

Η Διάσωση (The Martian) Facebook Twitter
0

Κάνοντας αναφορά στην επικαιρότητα, η Διάσωση μοιάζει με το Έβερεστ, που προβάλλεται ταυτόχρονα στις αίθουσες, στο μέτρο που εξιστορεί μια περιπέτεια επιβίωσης σε ένα εχθρικότατο, εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον και δεν δαιμονοποιεί τον αστάθμητο φυσικό παράγοντα. Από εκεί και πέρα, διαφέρει σε όλα τα υπόλοιπα. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ αφηγείται τρομερά την παραμονή του αστροναύτη Ματ Ντέιμον στον Άρη, συνδέει αριστοτεχνικά τη μοναξιά του με την αγωνία της ΝΑΣΑ να διαχειριστεί την ως εκ θαύματος ανθεκτικότητα του και να τον φέρει στη Γη, και παράλληλα την επανδρωμένη αποστολή που τον παράτησε, χωρίς να το γνωρίζει, ζωντανό στον κόκκινο πλανήτη, και την πιθανότητα να εμπλακεί στην επιχείρηση επαναφοράς του στα πάτρια.

Η Διάσωση έχει περισσότερες ομοιότητες με το Gravity παρά με τις μεταφυσικές ανησυχίες ταινιών όπως το Interstellar, και τηρεί τους κανόνες ακρίβειας επιστημονικών δεδομένων όσο καλύτερα μπορεί- έχοντας και την τύχη με το μέρος της, καθώς τα πρόσφατα ευρήματα για νερό στον πλανήτη αυξάνουν το ενδιαφέρον και μειώνουν την αυθαιρεσία. Από "επιστημονική", τσεκ. Από "φαντασία", ελέγχεται. Φαντασία μεν έχει, αλλά περισσότερο ποντάρει σε δραματικές υπερβολές και ακροβατικές ανατροπές για να επιβεβαιώσει τον μάλλον θετικό τόνο που διαφαίνεται από την αρχή. Ενώ το Gravity είναι μια εξίσου μοναχική εμπειρία στο διάστημα, η Διάσωση δεν φαίνεται ως τέτοια: ο Σκοτ προσθέτει καλόγουστο χιούμορ και πολλά τραγούδια, από το απρόσμενο Hot Stuff της Ντόνα Σάμερ, μέχρι το τελείως αναμενόμενο Starman του Ντέιβιντ Μπόουι, μοντάρει επάνω τους ανθρώπινες αντιδράσεις και κινηματογραφικές δράσεις και εκμεταλλεύεται κάθε νύξη του σεναρίου, κάθε πόντο της επιφάνειας που δημιουργεί σε πλατό ή στο κομπιούτερ, κάθε έκφραση του βιρτουόζου Ματ Ντέϊμον, σε ένα ρόλο αντίστοιχο του Ναυαγού από τον Τομ Χανκς.

Πρωτότυπο το έργο δεν είναι, αλλά είναι τόσο καλά φτιαγμένο, επαγγελματικά αλλά και συνολικά ανεπτυγμένο, που πιάνει ακριβώς το στόχο του, αντίθετα με το Έβερεστ, που συνωστίζει πολλούς και πολλά και διστάζει να αποφασίσει. Μου έρχεται στο νου πάντα η δήλωση του σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ για τον συνάδελφο και συμπατριώτη του: "Ο Ρίντλεϊ Σκοτ είναι ένας καταπληκτικός σκηνοθέτης που φτιάχνει κάκιστες ταινίες". Υπερβολή. Έχει κάνει και αριστουργήματα (τα έχουμε ξαναγράψει αυτά). Αλλά τα τελευταία χρόνια, δεκαετίες καλύτερα, ο Σκοτ ανεβάζει στροφές σε ρυθμό και τεχνικά επιτεύγματα, καθώς και την άνεση και τη σιγουριά της εικόνας και των ετερόκλητων θεμάτων που πραγματεύεται, αλλά υστερεί σε απόχρωση και πρωτοτυπία. Σερ Ρίντλεϊ, το Όσκαρ θα έρθει σύντομα προβλέπω. Περισσότερο πιθανό είναι, ωστόσο, το τιμητικό...

 
Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ

Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Τζέσικα Τσαστέιν, Κρίστεν Γουίγκ, Κέιτ Μάρα, Μάικλ Πένια, Τζεφ Ντάνιελς, Τσιουέτελ Ετζίοφορ, Ντόναλντ Γκλόβερ, Σον Μπιν

Βαθμολογία: 3/5

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.