Ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο υμνεί την Τζια

Ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο υμνεί την Τζια Facebook Twitter
0

Ένας από τους διασημότερους σεφ / εστιάτορες στον κόσμο περιέγραψε στην εφημερίδα Guardian ποιό θα ήθελε να είναι το τελευταίο του γεύμα. Ο ισραηλινός Yotam Ottolenghi θέλει να βρεθεί σε ένα νησί του Αιγαίου, ένα τραπέζι στρωμένο με μεζέδες, το ούζο να ρέει και ο ήλιος να δύει πάνω του. Λέει λοιπόν: 

"Θα ήθελα να βρίσκομαι στην Τζια, όπου περνάμε συχνά τα καλοκαίρια με τους πιο στενούς μας φίλους. Την πρωτοεπισκέφθηκα πριν από τέσσερα χρόνια και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Δεν σου κόβει την ανάσα όπως κάποια άλλα ελληνικά νησιά. Δεν έχει τα συνήθη άσπρα χωριουδάκια και την θέα προς την θάλασσα που σε υπνωτίζει, υπάρχει όμως κάτι απείθαρχο και υπέροχα ατημέλητο στα διαφορετικά τοπία της: κάποια έχουν χαμηλούς λοφίσκους και ξεραϊλα, ενώ άλλα απότομες πλαγιές με πυκνή βλάστηση.

Το πρωινό θα το περάσουμε σε μια κοντινή παραλία, είναι τόσο δύσκολο να την προσπελάσεις ώστε όταν φτάσεις εκεί δεν θα βρεις παρά καμιά εικοσαριά άτομα. Υπάρχει κι ένα μικρό μπαρ που φτιάχνει μοχίτο. Θα πιω κάνα-δυο απο δαύτα.

Λατρεύω την μαγειρική αλλά στην συγκεκριμένη περίσταση δεν θα εμπλακώ. Αντιθέτως, θέλω έναν θαυματουργό ντόπιο μάγειρα. Δεν με νοιάζει ποιος θα είναι. Μπορώ να του δίνω οδηγίες. Το να μαγειρεύω και να σκέφτομαι το φαγητό είναι μέρος της δουλειάς μου, αλλά όταν λείπω από το σπίτι αυτός είναι ο τρόπος να συνδεθώ ξανά με την πρωταρχική μου αγάπη για το φαγητό και το τάισμα: η μουσική να παίζει, αλκοόλ να καταναλώνεται και να μην υπάρχει κανένα πλάνο.

Τα μεσογειακά μικρά πιάτα είναι ιδανικά για να επιμηκύνεις την περίσταση όσο περισσότερο δυνατόν. Θα φάω παϊδάκια μαριναρισμένα σε σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και ρίγανη, ψημένα στα κάρβουνα. Ψητό χταποδάκι σαλάτα με κάπαρη, σέληνο, ψιλοκομμένο λεμονάκι και καπνιστή πάπρικα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με φρέσκο σκόρδο, λίγο ταχίνι και φυλλαράκια μαϊντανού, ψητές πιπεριές φλωρίνης μαριναρισμένες με ξύδι, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο και με κομματάκια φέτας από πάνω, παντζαροσαλάτα με γιαούρτι, άνηθο και μια τηγανιά καλααράκια. Φρέσκα λευκόσαρκα ροδάκινα και κρέμα είναι όλα όσα χρειάζομαι για επιδόρπιο.

Θα νοικιάσουμε ένα σπίτι σε μια κατάξερη πλαγιά με θέα την μαγευτική γαλάζια θάλασσα. Ο αέρας θα είναι καθαρός, ξηρός, ζεστός και υπέροχα ατμοσφαιρικός, ιδιώς προς το μούχρωμα όταν θα καταλανωθούν σημαντικές ποσότητες Campari και χυμού γκρέϊπφρουτ.

Θα ήθελα να είναι εκεί η οικογένεια και οι φίλοι μου. Θα δούμε μαζι την δύση του ηλίου, θα πιούμε κι άλλο Campari, και στη συνέχεια ούζο για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας. Η μυρωδιά του γλυκάνισου ταιριάζει τόσο πολύ με το ψητό κρέας και τα θαλασσινά και με οτιδήποτε έχει γιαούρτι ή τυρί για βάση, έτσι ώστε το φαγητό και το ποτό να συνεχιστούν μέχρι τις μικρές ώρες. Θα καθόμαστε έξω, γύρω από ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι γεμάτο με πιάτα. Τα απλά έπιπλα που βρίσκει κανείς συνήθως στα ελληνικά νησιά – ξύλινες καρέκλες βαμμένες λευκές, πάγκοι χτισμένοι στις λευκές αυλές με μπλε μαξιλαράκια, καμιά-δυο αιώρες και γλάστρες με βασιλικό τριγύρω είναι όλα όσα χρειάζεσαι. Τα βασικά είναι η θάλασσα και ο ήλιος που δύει.

 

- Ο Yotam Ottolenghi είναι σεφ / εστιάτορας με βάση το Λονδίνο και γράφει για φαγητό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ