Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας

Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας Facebook Twitter
0
Φαγητό στην Αθήνα, τώρα που αρχίζει ο χειμώνας Facebook Twitter
Nonna. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σαν σκηνικό θεάτρου. Το εστιατόριο είναι η επιχείρηση που ελκύει, τα χρόνια της κρίσης, μια μερίδα ανθρώπων που αναζητούν μια καινούργια επαγγελματική ευκαιρία. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι καινούργιοι χώροι εστίασης δίνουν το «παρών» σε διάφορες γωνιές της πόλης. Το εστιατόριο, όμως, αποδεικνύεται στην πράξη πολύ πιο σύνθετη δουλειά απ' όσο δείχνει. Για κάποιους η «καλογερική» στην πορεία είναι δύσκολη, άλλοι βρίσκουν τα πατήματά τους. Στη γειτονιά του Κακουργοδικείου, στο Μοναστηράκι, άνοιξε το Nonna, ένας φρέσκος χώρος, απλός. Οροφή με ελενίτ και φεγγίτη που αφήνει τις ακτίνες του ήλιου να λούζουν τη σάλα, η οποία θυμίζει σκηνικό θεάτρου. Γαλλικά παντζούρια, σκάλα σιδερένια που οδηγεί σε μπαλκονάκι με φυτά και τραπεζάκια από φορμάικα, φερφορζέ αλλά και ξύλινοι πάγκοι για μεγάλες παρέες. Ανεπιτήδευτα και χαλαρά, με νοσταλγική διάθεση. Η βιτρίνα με τα ταψιά με τα φαγητά δίνει ιδέες. Νέοι άνθρωποι, πρόσχαροι, τρέχουν το μαγαζί, ο Λεωνίδας Μαυράκης, γυμναστής, που τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται με τις κουζίνες, και η Λιάνκα Κάρμη, σεφ που δούλευε σε εστιατόρια της Γερμανίας. Μην περιμένεις να διαβάσεις κατάλογο. Εδώ τα φαγητά της ημέρας είναι σημειωμένα σε μπλε τετράδιο και την εκφώνησή τους αναλαμβάνει να κάνει ο ευγενικός σερβιτόρος. Όποιο πιάτο σού κεντρίσει το ενδιαφέρον το παραγγέλνεις. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει μαγειρευτά που σου ακούγονται οικεία. Όμως υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός και λιγότερο γνώση στη μαγειρική και στην οργάνωση, που ίσως με τον καιρό έρθουν σε ισορροπία. Είναι βέβαιο ότι ένα καινούργιο μαγαζί χρειάζεται χρόνο για να βρει τον βηματισμό του, αλλά το σημαντικότερο είναι από το ξεκίνημά του να ξέρει τι έχει στα χέρια του, ποιος είναι ο στόχος του και πώς μπορεί να τον πετύχει.

☛ Nonna, Κακουργοδικείου 6, Μοναστηράκι, 213 0320321


Δέκα χρόνια γεύσεις από τη Μάνη. Στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, το εστιατόριο ΜάνηΜάνη στου Μακρυγιάννη δεν έχει παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τον αρχικό του στόχο, που ήταν, σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των δημιουργών του, η ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου παρασκευής των γεύσεων με το άρωμα της Μάνης, όπως αυτός συντηρείται από τους ανθρώπους του τόπου. Είναι αλήθεια ότι το ΜάνηΜάνη ήταν από τα πρώτα εστιατόρια που θέλησαν να δώσουν έμφαση στον τόπο προέλευσης της κουζίνας που προσφέρουν, συμβάλλοντας έτσι σε μια τάση που έμελλε να γενικευτεί τα επόμενα χρόνια. Το εστιατόριο συνεχίζει να υπηρετεί και σήμερα την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με μια σύγχρονη ματιά, αναζητώντας υλικά που να προέρχονται κυρίως από τη Μάνη αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Στον κατάλογο συναντάς ελληνικά προϊόντα με κυρίαρχα τα παραδοσιακά της Μάνης: ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, χυλοπίτες, τραχανά, σύγκλινο. Ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης, που ηγείται της κουζίνας, μαγειρεύει με πάθος, εμπνέεται από την παράδοση, εφαρμόζει μοντέρνες εκτελέσεις και ραφιναρισμένες εκδοχές, αλλά το αποτέλεσμα δεν σου αφήνει περιθώρια να αμφισβητήσεις την ελληνικότητά του. Μια διαφορετική εκδοχή της παραδοσιακής χωριάτικης θα βρεις στη σαλάτα που σερβίρεται με λεπτοκομμένες φέτες από ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδι, κυβάκια από χωριάτικα παξιμάδια, πλιγούρι και φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κανταΐφι, λουσμένη σε βινεγκρέτ από σουμάκ. Οι γεύσεις είναι οικείες, αλλά αποκαλύπτουν σύγχρονες τεχνικές, όπως το παραδοσιακό μελωμένο αρνάκι γάλακτος, ψημένο σε κενό αέρος, που παρουσιάζεται με άγρια χόρτα και σάλτσα από τον ζωμό του ή το γευστικό χοιρινό σελινάτο που σερβίρεται με πουρέ σελινόρριζας και σέλερι σε σάλτσα λεμονιού. Το παραδοσιακό μανιάτικο πιάτο, οι «τσουχτές», με καβουρδισμένη μανιάτικη μυζήθρα, σκεπασμένες με τηγανητό αυγό, σε παραπέμπουν απευθείας στον τόπο που το γέννησε, τη Μάνη, της οποίας τα αρώματα απολαμβάνεις και στην κρύα σαλάτα με φακές, φρέσκια ρίγανη και σύγκλινο Μάνης σε σάλτσα πορτοκαλιού. Το ΜάνηΜάνη συνεχίζει να είναι μια καλή γέφυρα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα της ελληνικής κουζίνας.
☛ ΜάνηΜάνη, Φαλήρου 10, Αθήνα, 210 9218180


Ώρα για τσάι. Πώς θα σας φαινόταν, εν όψει εορτών, αν κάνατε ένα διαφορετικό δώρο στον εαυτό σας ή στους φίλους σας; Μιλάμε για ένα απογευματινό τσάι που περιλαμβάνει όλη την ιεροτελεστία και τη μεγαλοπρέπεια που η εγγλέζικη παράδοση διδάσκει. Μια τέτοια ευκαιρία δίνει το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου στο Winter Garden City Lounge δημιούργησε την απόλυτη ατμόσφαιρα για να παίρνετε, καθημερινά από τις 12:00 έως τις 20:00, μια καλή γεύση από το afternoon tea, ένα έθιμο τόσο παλιό όσο και σημερινό. Θα βρείτε 12 διαφορετικές ποικιλίες φρέσκων βοτάνων που σερβίρονται σε εντυπωσιακά φλιτζάνια και συνοδεύονται από εδέσματα που σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αφράτα κέικ, λαχταριστά finger food σε μορφή μικρών σάντουιτς και μια απίστευτη ποικιλία από γλυκές μπουκιές τις οποίες επιμελείται ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

☛ Μεγάλη Βρετανία, Σύνταγμα, 210 3300000


Ανανέωση και νόστιμα πιάτα. Το Ριφιφί, το γνωστό εστιατόριο των Εξαρχείων, έχει κλείσει πάνω από οκτώ χρόνια περιπλανήσεων στους δρόμους της ελληνικής γεύσης, και μάλιστα με αποτελέσματα που έχουν δικαιώσει τις αναζητήσεις του. Τώρα, φαίνεται, ήρθε η ώρα για μια γερή ανανέωση και οι άνθρωποί του την αρχίζουν προφανώς από την κουζίνα, δίνοντας την επιμέλειά της στον σεφ Στέλιου Αποστόλου, ο οποίος έχει πλούσια εμπειρία σε μεγάλες κουζίνες και ταυτόχρονα διδάσκει στη σχολή «Le Monde». Η καινοτομία που έχει εισαγάγει στο φετινό μενού του Ριφιφί ο νέος επικεφαλής της κουζίνας του έχει να κάνει με την τεχνική μαγειρέματος σε κενό αέρος για 16-24 ώρες, η οποία εξασφαλίζει υφή, γεύση, όγκο και άρωμα και προφυλάσσει τη διατροφική αξία των υλικών. Η παρασκευή του πιάτου ολοκληρώνεται τη στιγμή της παραγγελίας και φτάνει στο τραπέζι φρεσκομαγειρεμένο. Κατά τα λοιπά, η κουζίνα του Ριφιφί συνεχίζει να μιλά άπταιστα ελληνικά, αναζητώντας φρέσκες εποχικές πρώτες ύλες από κάθε ελληνική γωνιά. Τις προδιαγραφές αυτές τις διαπιστώνεις στα πιάτα του εστιατορίου. Το ζυμωτό χειροποίητο ψωμί σε προδιαθέτει για τη συνέχεια και οι σαλάτες Ριφιφί με κρίθινα παξιμάδια, ρόκα, κρητική ξινομυζήθρα και λιαστή ντομάτα (€7,20), όπως και η «Σταμναγκάθι», με μανιάτικο σύγκλινο και γλάσο από πορτοκάλι και ιπποφαές (€8,20), είναι εκρήξεις γεύσεων. Η τηγανιά (€8,40) με χοιρινή πανσέτα σιγομαγειρεμένη σε κενό αέρος για 24 ώρες βυθίζεται σε ένα μείγμα μαυροδάφνης και μπαλσάμικου με φύλλα ρόκας και κρουτόν γραβιέρας Αμφιλοχίας, βγάζοντας περίσσια νοστιμιά. Τα ποντιακά μπουρεκάκια (€4,80) με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, γεμιστά με πατάτα και φέτα, συνοδεύονται με ένα ντιπ κάππαρης που απογειώνει τη γεύση. Η μεγάλη επιτυχία του μενού βρίσκεται στα χειροποίητα ζυμαρικά που φτιάχνονται στην κουζίνα του εστιατορίου. Δοκιμάστε τα αρώματα που αναδίδουν οι παπαρδέλες με κιμά από ποικιλία μανιταριών, τριμμένο καρύδι και λάδι τρούφας (€8,50). Από τα σιγομαγειρεμένα σε κενό αέρος κυρίως πιάτα τις εντυπώσεις κερδίζουν το αρνάκι με σταμναγκάθι σε λεμονάτη σάλτσα (€11,80) και το στιφάδο από μοσχαρίσια μάγουλα με αποξηραμένα δαμάσκηνα, μαγειρεμένο σε πήλινο σκεπασμένο με σφολιάτα (€10,20). Και μια καινοτομία: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 10 το βράδυ, θα «τρέχει» μια 30λεπτη παράσταση που μπορείς να απολαύσεις ταυτόχρονα με το φαγητό σου.

☛ Ριφιφί, Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 210 330 0237

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ