Λιβανέζικο στην Κηφισίας

Λιβανέζικο στην Κηφισίας Facebook Twitter
0

 

Λιβανέζικο στην Κηφισίας Facebook Twitter
Mandaloun

 

Στο Mandaloun. Φτάνοντας στο ολοκαίνουργιο λιβανέζικο εστιατόριο Mandaloun, ο κομψός εξωτερικός χώρος με τις design μαύρες πολυθρόνες, τα ψηφιδωτά πλακάκια και τα κηροπήγια στα εντυπωσιακά τραπέζια σε πείθει ότι στη σάλα του τίποτα φολκλόρ δεν θα βρεις. Πράγματι, η σάλα του είναι «κούκλα»: ανοιχτή κουζίνα με ξυλόφουρνο και μπακίρια, σε περίοπτη θέση κολάζ αμερικάνικων εφημερίδων κι εκεί ανάμεσα τα πρόσωπα του Ομπάμπα και του Στιβ Τζομπς. Μάλιστα, το ίδιο στυλ «ντύνει» και τους καταλόγους. Μπάρα κομψή, με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί, που σερβίρει αφεψήματα και υπέροχα τσάγια, μοντέρνα έπιπλα και ωραία σκεύη σερβιρίσματος. Στο φαγητό τώρα: χούμους (4,50) ωραιότατο που βουτάς μέσα του λαίμαργα τη ζεστή αφράτη πίτα, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή (4,75), που της πάνε το ρόδι και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, και φαλάφελ (4,75), ψητά ή τηγανητά. Τα ψητά που δοκίμασα ήταν καλοφτιαγμένα, τραγανά απέξω, και συνοδεύονταν από σος ταχίνι. Τα κίμπε (5), γεμιστός κεφτές με κρεμμύδια και μπαχαρικά που αγκαλιάζει πλιγούρι, ήρθαν τραγανά, αλλά λιγότερο ζουμερά και αρωματικά στην καρδιά τους. Μεταξύ του πεϊνιρλί και της πίτας Mandaloun (5) που προτείνει το μενού, επέλεξα την δεύτερη. Πίτα με εμφάνιση πίτσας με κομματάκια αρνί, ντομάτα, πιπεριά και καλυμμένη με τυρί. Γεύση ήσυχη, χωρίς τις εντάσεις των μπαχαρικών που αναζητάς στο είδος του φαγητού της Ανατολής. Τιμήσαμε τον καλοφτιαγμένο ζουμερό μοσχαρίσιο γύρο (8) με τζατζίκι και λαχανικά – χορταστική μερίδα, πριν περάσουμε στο βαρύ πυροβολικό που είναι τα κεμπάπ. Μεγάλη ποικιλία. Επιλέξαμε το πικάντικο, ανάλαφρο κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά ψημένο ιδανικά στα κάρβουνα, με την κάψα του όσο πρέπει για να χαρίζει στον ουρανίσκο γευστικά πυροτεχνήματα. Το πιάτο συνόδευαν ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά. Εκτίμησα το ευγενικό σέρβις και τους καλούς χρόνους που είχε η ακολουθία των πιάτων που παραγγείλαμε. Η γευστική πανδαισία αξίζει να κλείσει με έναν έξοχο, αληθινό ανατολίτικο μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης.

Mandaloun, λεωφ. Κηφισίας 226, Χαλάνδρι, 210 6777637

Η ταβέρνα του Παπασπύρου έγινε wine bar. Τι είναι το Μοσχόμαυρο, ο Τσαμπουρνάκος ή το Παμίδι; Δεν τα έχεις ακουστά και ούτε ξέρεις αν τρώγονται ή πίνονται. Αν σου φαίνονται άγνωστες λέξεις, η οινολόγος και σομελιέ Βένια Ρούφα αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στον κόσμο των ελληνικών κρασιών από αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, με τη συνοδεία κατάλληλων μεζέδων. Όλο αυτό το παιχνίδι φαγητού και κρασιού θα το βρεις στην Οιναποθήκη, ένα καινούργιας φιλοσοφίας μαγαζί μέσα σε έναν χώρο με ιστορία από το 1934. Όταν κατεβαίνεις τις σκάλες που οδηγούν στην υπόγεια ταβέρνα Παπασπύρου, στον ιστορικό χώρο του υπογείου όπου έγραψε ο Βάρβαλης το ποίημα «Οι Μοιραίοι», είναι σαν να βάζεις τον εαυτό σου σε εκείνη την εποχή. Τα αυθεντικά στοιχεία του χώρου συνυπάρχουν με το σκοτεινό κελάρι που φιλοξενεί αποκλειστικά φιάλες με σπάνιες ελληνικές ποικιλίες κρασιού. Στο ισόγειο, πάνω στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος, η Οιναποθήκη έχει βρει την θέση της εκεί όπου πριν από μερικά χρόνια μεσουρανούσε το μπαρ-εστιατόριο Party. Στο τραπέζι καταφτάνει ψωμί χειροποίητο που μοσχοβολά για να συνοδεύσει την τυροκαυτερή (3) που θα γευτούμε με ένα ποτήρι βιοδυναμική ρετσίνα Γεώργα. Ακολουθεί νόστιμο σπιτικό σουφλέ με ποικιλία από μυρωδικά χόρτα και ανάλαφρη μπεσαμέλ (4) που θα κάνει παρέα με το λευκό κρασί από την ποικιλία Κακοτρύγη που οινοποιεί η οικογένεια Γραμμένου στην Κέρκυρα. Νοστιμότατες είναι και οι μαγειρεμένες σουπιές (4) και τα μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα (3,5). Το ερυθρό κρασί Φωκιανό από την Ικαρία της οινοποιίας Τσαντίρη κάνει καλή παρέα με τα λουκάνικα που μαγειρεύονται με πιπεριές Φλωρίνης (5). Ε, θα κλείσεις γλυκά με ωραία φρουτοσαλάτα με περγαμόντο και καρύδια. Πιο γλυκός ακόμα ο λογαριασμός και η ζεστή φιλοξενία.

Οιναποθήκη, Ευφορίωνος 17 & Αγ. Σπρίδωνος & Αρκτίνου 8, Καλλιμάρμαρο, 210 7569317

Για ψαράκι με παράδοση. Για ψαράκι και αγνάντεμα στη θάλασσα ο Ιωακείμ στο λιμάνι της Ραφήνας είναι ό,τι πρέπει για κοντινή απόδραση. Ένα μικρό μαγαζί που διατηρεί την αυθεντικότητά του με την πατίνα του χρόνου από το 1953, όταν το ξεκίνησε ο Μικρασιάτης παππούς, τότε που η Ραφήνα ήταν ένα ψαροχώρι. Εκτός από χταποδάκι στα κάρβουνα (11,5), ωραία χόρτα του βουνού βραστά (4) και φρέσκα τηγανητά καλαμαράκια (7,20), αξίζουν την εύνοιά σας τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια που βγαίνουν από το τηγάνι τραγανά απέξω και ζουμερά μέσα κι ευωδιάζουν φρεσκάδα.

Ιωακείμ, λιμάνι Ραφήνας, 22940 23421

Με φαλάφελ για πρωινό. Ο πρωινός καφές, μόνος με την εφημερίδα ή το βιβλίο σου, μπορεί να έχει συνέχεια με παραδοσιακό πλαστό και μπορεί να εξελιχθεί σε τσιμπολόγημα κατά το μεσημεράκι με σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο ή με παραδοσιακή μπαγκέτα ή με αραβική πίτα με φαλάφελ. Αυτό το μινιόν μαγαζάκι, το «Ζάχαρη και Αλάτι», με καφέ, φαγητό φρέσκο, υγιεινό, γρήγορο και μπίρες είναι ένα νέο, εναλλακτικό στέκι. Λίγα μαύρα τραπεζάκια σιδερένια στην Καλλιρρόης με θέα τους στύλους του Ολυμπίου Διός και ένας μοντέρνος, μικρός χώρος όπου όλα ετοιμάζονται μπροστά σου. Την παραδοσιακή χορτόπιτα πλαστός (€3,50) από καλαμποκάλευρο με φέτα και μανούρι που συνοδεύεται με γιαούρτι, ντομάτα και αγγούρι δεν την πρόλαβα – γίνεται ανάρπαστη από τις πρωινές ώρες. Πήρα όμως γεύση από την αραβική πίτα με φαλάφελ. Καλοφτιαγμένα κεφτεδάκια από ρεβίθια και κουκιά που τα μουλιάζουν αποβραδίς στο νερό και αφού τα αλέσουν, τα ζυμώνουν με κρεμμύδι, μαϊντανό, κόλιανδρο και διάφορα μυρωδικά και ψήνονται στον φούρνο. Η αραβική πίτα είναι αυθεντική λιβανέζικη και αλείφεται με χούμους, που είναι ισορροπημένο στο ελαιόλαδο και στο λεμόνι, σαλάτα ταμπουλέ, φύλλα μαρουλιού, ντομάτα και φαλάφελ. Τυλίγεται απαλά και ψήνεται τόσο, όσο πρέπει για να ζεσταθεί η πίτα (€3,80) – τρώγεται απνευστί. Οι γεύσεις και οι μυρωδιές των υλικών σμίγουν σε ένα γευστικό σύνολο με αποτέλεσμα η μία πίτα να μην είναι αρκετή. Άλλωστε, έχεις και το άλλοθι ότι είναι υγιεινό το φαγητό που τρως.

Ζάχαρη και Αλάτι, Αθανασίου Διάκου 38 & Καλλιρρόης, 210 9244322

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ