Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Κοντοσούβλι από σπίτι. To να φας ένα κοντοσούβλι πολλών αστέρων, όχι σε κάποια μπαρουτοκαπνισμένη ψησταριά αλλά σε ένα μοντέρνο bar restaurant, είναι επιτυχία. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Βρήκα την κουζίνα του Μιχάλη Νουρλόγλου, μετά από έναν χρόνο στο εστιατόριο Abovo, δυναμική, μεστή και με ξεκάθαρες γεύσεις. Φέτος, ανακαλύπτεις περισσότερη τεχνική στα πιάτα του και βάθος γεύσης, αν και φαινομενικά φαντάζουν απλά. Παράδειγμα το χοιρινό κοντοσούβλι που συνοδεύεται με λαχανικά σχάρας, σάλτσα γιαουρτιού και πιπεριές piquillos. Είναι ζουμερό το κρέας, αφού έχει περάσει από κενό αέρος πριν τελειώσει στη Robata Grill, με ύφη βελούδινη και γεύση με επίμονη νοστιμιά. Δεν είναι ένα ακόμη κοντοσούβλι. Το πιάτο που ψηφίζω φανατικά είναι ριγκατόνι καρμπονάρα με χειροποίητο bacon και βιολογικά αυγά ποσέ που τα σπας και τα ανακατεύεις αμέσως καλά, για να δέσει το σύνολο. Μαγικά τα αποτελέσματα στον ουρανίσκο. Ο Μιχάλης είναι και pâtissier και σε κερδίζει με τον ερεθιστικό κύλινδρο μπίτερ σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια. Χειροκροτώ και τα απίθανα κοκτέιλ της mixologist Μυρσίνης Σπανέλη, όπως το Rum Οpasionado με ρούμι raspberry, λικέρ passion fruit, μάνγκο, λάιμ και σπιτικό σιρόπι πράσινου τσαγιού αρωματισμένο με βερίκοκο. Το περιβάλλον είναι ατμοσφαιρικό, το σέρβις άψογο. Θα περάσεις όμορφα με €30-35 το άτομο, που αποτελεί καλή τιμή, δεδομένου ότι είσαι και στα βόρεια

προάστια. ☛ Abovo, Κολοκοτρώνη 37, Κηφισιά, 210 8015325.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ραντεβού στο Στάλιν. Βράδυ καθημερινής στην πλατεία Ελευθερωτών, στο Χαλάνδρι, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χαζεύω ένα μπαράκι που σφύζει από κόσμο, αν και είναι ακόμη νωρίς. Την προσοχή μου τράβηξε το επιμελώς ατημέλητο στυλ του. Βιομηχανικό ύφος, κάποια vintage κομμάτια και ξύλινα καφάσια. Προσπαθώ να δω την πινακίδα του, να μάθω πώς το λένε. Τίποτα. Ρωτώ δυο κοπέλες που είναι απ' έξω και πίνουν τα ποτά τους μέσα σε βαζάκι μαρμελάδας. «Στάλιν», μου απαντούν με μια φωνή. Ευχάριστη έκπληξη. Του ταιριάζει, σκέφτομαι. Και τι αντίθεση με το διπλανό μαγαζί, το ρομαντικό Petite Fleur! Καταγράφηκε για μια επόμενη… «επαναστατική» έξοδο. ☛ Ctalin, Αγίου Νικολάου2, Χαλάνδρι, 210 6826815.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Οι φυσαλίδες της χαράς. Οι παιχνιδιάρες φυσαλίδες μας φτιάχνουν το κέφι. Φέτος, δίνουν και πάλι το ετήσιο ραντεβού τους τα γοητευτικά αφρώδη κρασιά. Οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν γεύση στην εκδήλωση των αφρωδών οίνων «Αφρός και Φυσαλίδες», η οποία οργανώνεται για 6η χρονιά, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με ώρες λειτουργίας 13:00-20:00. Οι εκρηκτικές φυσαλίδες θα τονώσουν τις αισθήσεις. Η είσοδος στην εκδήλωση κοστίζει 10 ευρώ. ☛ Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2107660560.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κάθε αρχή και δύσκολη. Το παλιό υφασματάδικο του Συμεωνίδη στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, κλειστό εδώ και χρόνια, ζωντάνεψε και πάλι ως all day bar-restaurant «Osterman». Η πατίνα του χρόνου παραμένει στον χώρο, με το φθαρμένο πλέον ζωγραφιστό ταβάνι, το υπέροχο ασπρόμαυρο πλακάκι στο δάπεδο και τα ξύλινα ράφια που κάποτε φιλοξενούσαν τα τόπια με τα υφάσματα και όπου τώρα έχουν βρει τη θέση τους οι φιάλες του κρασιού. «Αναπνέεις» την αύρα μιας άλλης εποχής. Γοητευτικό περιβάλλον. Αλλά… ξεροσταλιάσαμε στο τραπεζάκι που πήραμε θέση, περιμένοντας τον κατάλογο. Ένας αγχωμένος σερβιτόρος έφερε κάποια στιγμή ένα μπουκάλι νερό και το μενού. Χαζεύω τον κατάλογο με τις μεσογειακές προτάσεις και διακρίνω ένα γαλλικό touch. Μετά από 15 λεπτά, μια ευγενική σερβιτόρα μου αναγγέλλει με αγωνία στο βλέμμα ότι το τραπέζι είναι ρεζερβέ. «Δεν έχουμε ταμπέλες ρεζερβέ για τα τραπέζια», λέει. Μετά από διαπραγματεύσεις, παραμένουμε. Παραγγείλαμε δύο ποτήρια λευκό κρασί (4 ευρώ/έκαστο), μια σαλάτα καρότο με χρένο και πίκλες (€5). Ήρθε χωρίς τις πίκλες. Ζητήσαμε ψωμί. Αν και στον κατάλογο γράφει ότι ζυμώνεται καθημερινά από βιολογικά άλευρα, τα δύο ψωμάκια (1,5 ευρώ/έκαστο) που ήρθαν ήταν ξαναζεσταμένα και χωρίς φρεσκάδα. Παραγγείλαμε λαζάνια με ρικότα και λαχανικά (€8). Καλοφτιαγμένο και νόστιμο το πιάτο, με τα λαχανικά (καρότο και κολοκύθι) να είναι τραγανά. Το δικό μου croque Monsieur (€4) ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση. Αλλά δεν είχε καμία σχέση με το κλασικό γαλλικό πιάτο. Ήταν μια στρογγυλή φέτα ψωμιού του τοστ που επάνω είχε λιωμένο τυρί, δύο αυγά μάτια ποσέ και μπόλικο μαϊντανό (επειδή πάει παντού)! Οι ζωηρόχρωμοι κρόκοι των αυγών ήταν νόστιμοι.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Πιστεύω ότι σύντομα το Osterman θα βρει τον βηματισμό του και θα κερδίσει το κοινό του. Άλλωστε, οι τιμές του είναι αρκετά ελκυστικές. ☛ Πλατεία Αγίας Ειρήνης10, Μοναστηράκι, 210 3243331.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Φαγητό αληθινό. Στο εστιατόριο Milos θα φας εξαιρετικά, χωρίς το φαγητό να είναι ευφάνταστο ή περίεργο. Κι όμως, δεν θα το έχεις ξαναφάει. Εδώ, τον πρώτο λόγο έχουν οι άριστες πρώτες ύλες και ο σεβασμός στη μαγειρική τους. Λαχανικά και ψάρια όλο φρεσκάδα. Τα βλέπεις μπροστά σου, ξεχειλίζουν από τις προθήκες στο έμπα του μαγαζιού. Στο τραπέζι, ο αχινός και οι ιωδιούχες φούσκες ευωδιάζουν θάλασσα. Η μπουκιά από το ζυμωτό ψωμί που βουλιάζει στο αγουρέλαιο είναι αριστούργημα. Ο σεφ Περικλής Κοσκινάς ετοίμασε ένα λαβράκι καρπάτσιο, αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι (€16), κατσούλα με τσίλι και lime και μπαρμπούνι Yuzu lime και άνηθο. Μεγαλείο, όπως και η ολόφρεσκη, αριστοτεχνικά ψημένη στείρα, που τη συνόδευαν ζεστά άγρια χόρτα. Οι ψητές καραβίδες, απλώς θεϊκές. Μια τεράστια γυάλα έρχεται στο τραπέζι και με μια κουτάλα ανασύρω άγρια μανιτάρια κανθαρέλες, κουμαράδες, που έχουν γίνει γλυκό υπέροχο από τα χέρια του Περικλή και το προτείνει για να συνοδέψεις τυριά ή γιαούρτι. Το Milos συντονίζεται με το πνεύμα των δύσκολων καιρών, μειώνοντας τις τιμές στα πιάτα του και προσφέροντας το lunch menu των €20,12 (+φόρους). Επίσης, προτείνει να απολαύσετε το ελληνικό ψάρι στην τιμή αγοράς +20€/Kg (+φόρους). ☛ Eστιατόριο Milos Athens: Βασ. Σοφίας 46, Αθήνα, 210 7244400.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM