Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
0

Τον Απρίλιο, τα IKEA παρουσίασαν τα Veggie Balls. Μία διαφορετική, χορτοφαγική εκδοχή των περίφημων σουηδικών κεφτέδων που ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πρώτο βήμα προς μια πιο διευρυμένη επιλογή υγιεινού, βιώσιμου φαγητού. Αυτό έγινε φέτος, το 2015. Πώς όμως θα μοιάζουν οι κεφτέδες του IKEA σε δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια από σήμερα;

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Σύμφωνα με το Space 10, το ανεξάρτητο εργαστήριο καινοτομίας του ΙKEA στην Κοπεγχάγη μπορεί να είναι φτιαγμένοι από ευφάνταστα υλικά. Χρησιμοποιώντας τους κεφτέδες του ΙΚΕΑ σαν τη "μασκότ του", το εργαστήριο καινοτομίας επιχείρησε μία οπτική εξερεύνηση στο μέλλον και στο πώς είναι πιθανό να μοιάζει το φαγητό σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Συνεργαζόμενο με το σεφ Simon Perez, το Space 10 δημιούργησε μία σειρά από 8 είδη κεφτέδων, κάθε ένας από τους οποίους έχει παραχθεί από ένα διαφορετικό είδος βιώσιμης τροφής. Υπάρχει ο «Tεχνητός Κεφτές» που μεγαλώνει μέσα σε μία δεξαμενή βιομηχανικού τύπου και η «Υπέροχη Κεφτεδόμπαλα Αποβλήτων», φτιαγμένη από ανακυκλωμένα τρόφιμα. Ο «Κεφτές του Αστικού Καλλιεργητή» περιέχει ντόπια συστατικά, την ώρα που ο κεφτές «Mighty Powder» (σ.σ. ισχυρή πούδρα) θυμίζει διαστημικό φαγητό της NASA και έχει πλαστεί από αφράτες χημικές ουσίες. Έχουμε ακόμη τον Κεφτέ Πράσινη Άλγη (Lean Green Algae Ball) και τον κεφτέ 3D - Printed που δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις για τον τρόπο παρασκευής τους. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τον Κεφτέ από Ξηρούς Καρπούς (Nutty Ball) και τον τραγανό κεφτέ από έντομα (Crispy Bug Ball), μία τηγανισμένη μπάλα από επεξεργασμένα πλάσματα που συνήθως τα συναντάμε να σέρνονται στο έδαφος.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

Ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος του Space 10, Κaave Pour λέει ότι το πρότζεκτ «Tomorrow's Meatbal»l προέκυψε από την επιθυμία της ομάδας να διερευνήσει το μέλλον του φαγητού. Το εργαστήριο ήθελε να επιστήσει την προσοχή του κοινού γύρω από διάφορες καινοτομίες που υπόσχονται να διαφοροποιήσουν αυτά που τρώμε, καθώς και γύρω από τις επιπτώσεις που έχουν στον πλανήτη οι διατροφικές μας συνήθειες Ένα δημοφιλές είδος πρόχειρου και γρήγορου φαγητού όπως οι περίφημοι σουηδικοί κεφτέδες του ΙΚΕΑ ήταν ο τέλειος υποψήφιος για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

«Πάντα θέλαμε να πειραματιστούμε με αυτό το μικρό εικονικό είδος φαγητού», λέει ο Pour. «Χρησιμοποιήσαμε το σχήμα και το μέγεθος του κεφτέ σαν έναν καμβά για να δημιουργήσουμε διάφορες εκδοχές φαγητού κατευθείαν από το μέλλον, γιατί δεν υπάρχει σχεδόν καμία γαστριμαργική κουλτούρα στον κόσμο που να μη χρησιμοποιεί τους κεφτέδες στη διατροφή της: Από τους σουηδικούς κεφτέδες και την ιταλο-αμερικανική μακαρονάδα με κεφτέδες μέχρι τον κιοφτέ της Μέσης Ανατολής».

 

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter

«Κανείς δεν περιμένει να δει τους κεφτέδες αυτούς σε κάποια βιτρίνα του καφέ στο ΙΚΕΑ σύντομα», ομολογεί ο Pour. Σε 20 χρόνια όμως ο κόσμος μπορεί και να είναι έτοιμος για έναν τηγανητό κεφτέ από έντομα, για τον οποίο ο Pour ισχυρίζεται ότι είναι απολαυστικός. «Έχει γεύση τηγανητού κοτόπουλου», λέει. Και αν δεν έχει, υπάρχει πάντα και η σος του ΙΚΕΑ.

Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
Aυτοί είναι οι κεφτέδες ΙΚΕΑ του μέλλοντος Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT