Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ζακ Ιακωβίδη

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Ζακ Ιακωβίδη Facebook Twitter
1

 

Μπορεί ο Ζακ Ιακωβίδης που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη στα 87 του, πλήρης ημερών, να έχει ταυτιστεί με τη μουσική του για τη φωσκολική ''Λάμψη'', η αλήθεια όμως είναι πως επρόκειτο για έναν συνθέτη με σημαντική θητεία στην επιθεώρηση και στη δισκογραφία. Για την ακρίβεια, ήταν εκείνος που μετά τον Γιώργο Μουζάκη πήρε τη σκυτάλη στη σύνθεση μουσικής και τραγουδιών για την επιθεώρηση. 

 

Γνωστό ακόμη ότι ο Ιακωβίδης συνελήφθη με την οικογένεια του από τους Γερμανούς και πέρασε τρία μαρτυρικά χρόνια στο στρατόπεδο Μπέργκεν - Μπέλσεν. Το αστέρι που έφερε στο χέρι του και που δε δίσταζε να το δείχνει μέχρι το τέλος ήταν ντοκουμέντο της προσωπικής του οδύνης στα χρόνια της Κατοχής

 

Εβραϊκής καταγωγής, ο Ιακωβίδης ήταν γιος του περίφημου Μπενβενίστε που μαζί με τον συνέταιρό του, Αμπραβάνελ, πήραν τα δικαιώματα της Odeon Parlophone και έστησαν μία από τις πρώτες κραταιές δισκογραφικές εταιρείες στην προπολεμική Ελλάδα. Γνωστό ακόμη ότι ο Ιακωβίδης συνελήφθη με την οικογένεια του από τους Γερμανούς και πέρασε τρία μαρτυρικά χρόνια στο στρατόπεδο Μπέργκεν - Μπέλσεν. Το αστέρι που έφερε στο χέρι του και που δε δίσταζε να το δείχνει μέχρι το τέλος ήταν ντοκουμέντο της προσωπικής του οδύνης στα χρόνια της Κατοχής. Ωστόσο, μια λεπτομέρεια που δεν έγινε γνωστή είναι ότι σε προχωρημένη ηλικία, τόσο ο Ιακωβίδης, όσο και ο μοναχογιός του, βαφτίστηκαν χριστιανοί, εξ ου και στην κηδεία του, χθες Παρασκευή, ακολουθήθηκε το χριστιανορθόδοξο τελετουργικό. 

 

 

Οι μουσικές του Ιακωβίδη σε τηλεοπτικές σειρές σαν το ''Λούνα - Παρκ'' του Γιάννη Δαλιανίδη τη δεκαετία του 1970 και τη ''Λάμψη'' του Νίκου Φώσκολου άφησαν εποχή για το είδος τους. Στο ''Λούνα - Παρκ'', άλλωστε, έπαιζε η γυναίκα του, ηθοποιός Καίτη Αθανασίου. Ήταν εκείνη που έλεγε τη χαρακτηριστική ατάκα ''πέντε κρίκοι, ένα τάλιρο'', εν ζωή σήμερα. 

 

Τον Ζακ Ιακωβίδη τον ακούμε ως συνερμηνευτή ρεμπέτικων τραγουδιών της δεκαετίας του 1940 - λογικό, αφού λόγω του πατέρα του μπήκε στη δισκογραφία σε νεαρότατη ηλικία. Έκτοτε, διέπρεψε στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι, στην επιθεώρηση - όπως ήδη είπαμε - και στο αρχοντορεμπέτικο. Τραγούδια του ερμήνευσαν η Σοφία Βέμπο, η Τζένη Βάνου, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Κλειώ Δενάρδου, η Μαίρη Λίντα, ο Φώτης Πολυμέρης, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Πάριος κ.α. Συνεργάστηκε με πολλούς στιχουργούς: Μεταξύ άλλων, με τους Πυθαγόρα, Μίμη Τραϊφόρο, Ηλία Λυμπερόπουλο, Μίνωα Μάτσα, Σέβη Τηλιακού, Ναπολέοντα Ελευθερίου. 

 

Τον Ζακ Ιακωβίδη μάλλον σνόμπαρε ο Μάνος Χατζιδάκις - γνωστή η κόντρα του μεγάλου συνθέτη με τους συναδέλφους του από το χώρο του ελαφρού τραγουδιού -, αφού στο ένθετο της ''Ρωμαϊκής Αγοράς'' (1986) αναφερόταν απαξιωτικά σε ένα πολύ δημοφιλές άσμα του! Σημείωνε χαρακτηριστικά ο Χατζιδάκις, παραπέμποντας στο έτος 1948: ''Εκείνο τον καιρό ο κόσμος τραγουδούσε Θα το πάρεις το κορίτσι, μην το παιδεύεις (σ.σ. τραγούδι του Ζακ Ιακωβίδη σε στίχους Κώστα Νικολαΐδη) και άλλες παρόμοιες ηθικοπλαστικές συμβουλές της μικροαστικής Αθήνας...''

 

 

Παρ΄όλα αυτά, ένα από τα πλέον πολυτραγουδισμένα μέχρι σήμερα τραγούδια, από τις ταβέρνες μέχρι τα ελληνάδικα, είναι του Ζακ Ιακωβίδη: Πρόκειται για το ''Θα ζήσω ελεύθερο πουλί'' σε στίχους του Μιχάλη Γαβριηλίδη. Το ερμήνευσε ο Κωνσταντινουπολίτης Χρήστος Σύρπος, γνωστός ως Χρηστάκης, ο ''Έλλην Τζόνι Χαλιντέι'', όπως τον είχε αποκαλέσει ο ελληνικός μουσικός Τύπος στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Και κάτι ακόμη για να κλείσω χαριτολογώντας τούτο το μικρό αφιέρωμα στον δραστήριο συνθέτη Ζακ Ιακωβίδη: Η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη θυμάται που εμφανιζόταν το 1970 στα ''Δειλινά'' μαζί με τον Χρηστάκη στο σχήμα. Ο κόσμος παραληρούσε με τις φιγούρες του στην πίστα και του φώναζε: ''Χρηστάκη, το πουλί σου''! 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πίσω απ΄ όλα παραμόνευαν διαρκώς τα ναρκωτικά»: Οι Blondie στο απόγειο της δόξας τους

Μουσική / «Πίσω απ' όλα παραμόνευαν διαρκώς τα ναρκωτικά»: Οι Blondie στο απόγειο της δόξας τους

Σε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Under a Rock», που δημοσιεύονται στον Guardian, ο Κρις Στάιν, ιδρυτής και κιθαρίστας του συγκροτήματος, θυμάται τις τρελές καταστάσεις που βίωσαν οι Blondie στην αιχμή ανάμεσα στα '70s και τα '80s.
THE LIFO TEAM
Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι: O πρώτος σούπερ σταρ της όπερας που κέρδισε την Gen Z

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι: O πρώτος σούπερ σταρ της όπερας που κέρδισε την Gen Z

Ο Πολωνός πολυβραβευμένος κόντρα τενόρος και breakdancer ετοιμάζεται για μια από τις πιο αντισυμβατικές βραδιές του φετινού προγράμματος στο Ηρώδειο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η Sama’ δεν χαρίζεται εύκολα

Respublika / Onassis Stegi / Η Sama’ δεν χαρίζεται εύκολα

Έχοντας κερδίσει δικαιωματικά τον τίτλο της πιο διάσημης Παλαιστίνιας DJ –και μια υψηλότατη θέση στη λίστα με τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού–, η Sama’ Abdulhadi θα μας ξημερώσει στη Μαλακάσα με ένα set που, μοιραία, λόγω του πολέμου στην πατρίδα της θα έχει διαφορετική βαρύτητα και θα θυμόμαστε για καιρό. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Larry Gus: «Σταματάς να σκέφτεσαι ότι κάτι θα γίνει, απλώς το κάνεις»

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Larry Gus: «Σταματάς να σκέφτεσαι ότι κάτι θα γίνει, απλώς το κάνεις»

Ο ξεχωριστός και πολύ αγαπητός μουσικός έχει διπλή συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: έχει γράψει τραγούδια για την παράσταση «Ετυμολογίες» της Αγγελικής Παπούλια και του Ευθύμη Φιλίππου, ενώ θα κλείσει με το live του το διήμερο του Indie Playground Festival.
M. HULOT
Subset Festival: Ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ για τη μουσική του τώρα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Subset Festival: Ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ για τη μουσική του τώρα

Σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, σε πέντε μέρες και σε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα θα δούμε μεγάλα ονόματα της νέας μουσικής από το εξωτερικό και «πράγματα που δεν ξέρατε ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τέσσερις σταρ ερμηνεύτριες της κλασικής μουσικής έρχονται

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Τέσσερις σταρ ερμηνεύτριες της κλασικής μουσικής έρχονται στο Ηρώδειο

Σπουδαίες ερμηνεύτριες του διεθνούς στερεώματος ανατρέπουν τα στερεότυπα της κλασικής μουσικής και της όπερας, ξαναγράφουν τους κανόνες, υπόσχονται μικρά σκηνικά θαύματα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Anohni: «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κόσμος μας σε 60 χρόνια θα είναι βιώσιμος ή έστω κατοικήσιμος»

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Anohni: «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κόσμος μας σε 60 χρόνια θα είναι κατοικήσιμος»

Η ιδιοσυγκρασιακή ερμηνεύτρια με τη βελούδινη επιστρέφει στη σκηνή και στο Ηρώδειο μετά από οκτώ χρόνια απουσίας, ενώ συνεχίζει να παλεύει για το περιβάλλον.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ