τοπ 10: designers

Facebook Twitter
0

Σε γενικές γραμμές είμαι πολύ τακτική. Όχι από περιέργεια, αλλά επειδή έχω την τάση να συνδέομαι τόσο πολύ με τα αντικείμενα ή να σκέφτομαι χίλιους δυο τρόπους που μπορεί τελικά να μου φανούν χρήσιμα ή να μεταποιήθουν στο μέλλον, και αυτό με δυσκολεύει στο να τα αποχωριστώ. Άρα αναγκάζομαι να βρίσκω τρόπους να τα χωρέσω στην ντουλάπα μου και τα συρτάρια μου.
Έτσι είναι και ο Δημήτρης Ταμπάκης. Μόνο που εκείνος δεν περιμένει παθητικά να δει τι θα μπει σπίτι του, αλλά ψάχνει μανιωδώς σε παζάρια και εγκαταλελειμμένα σπίτια, καταστήματα second hand και φιλικά πρόσωπα για αντικείμενα καλαίσθητα, που τα θαυμάζει για τον σχεδιασμό τους και θα καταλήξουν στο διαμέρισμά του.

Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαστε οι μόνοι. Στην ίδια κατηγορία σίγουρα θα έβαζα όσους κάνουν συλλογές από αντικείμενα (καρφίτσες, γραμματόσημα, κουμπιά). Λες και θα τους χρειαστούν ποτέ. Απλά τα συλλέγουν, χωρίς κάποιο απώτερο σκοπό. Είναι, ομολογουμένως, συναρπαστικό, να βλέπεις αντικείμενα μιας άλλης εποχής να πιάνουν τόπο, χρόνια μετά την σύλληψη και μόρφωσή τους. Από την άλλη, δεν ξέρω αν τα χρειαζόμαστε πια και όλα αυτά τριγύρω μας. Ίσως κάποιος άλλος να τα χρειάζεται παραπάνω. 
Το θέμα είναι ότι όλα τα αντικείμενα, χρήσιμα και άχρηστα και καθημερινά ή απλά διακοσμητικά, όλα λοιπόν αυτά σχεδιάστηκαν από κάποιον για εμάς; έχοντας ως γνώμονα την ανθρώπινη κλίμακα, την φιλικότητα ως προς τον χρήστη και την εργονομία.

Αυτό σκοπεύει να κάνει μελλοντικά και ο Δημήτρης Ταμπάκης. Σπουδάζει Βιομηχανικό Σχεδιασμό στην Ερμούπολη της Σύρου. Και είναι πραγματικά διασκεδαστικό να βλέπεις ένα παιδί με τόσες φρέσκες ιδέες και ταλέντο για νέα πράγματα, να έχει επιπλώσει και διακοσμήσει το σπίτι του με αντικείμενα που βρήκε σε παζάρια και που κάποιοι έπαψαν να θεωρούν χρηστικά.
Του ζήτησα, λοιπόν, να συντάξει μια λίστα με τους αγαπημένους του σύγχρονους σχεδιαστές παγκοσμίως. Επιπρόσθετα, ο Δημήτρης αποφάσισε να σκιτσάρει το καλύτερο, κατά την άποψή του, αντικείμενο που σχεδίασαν οι δέκα αγαπημένοι του.

 

 

 

 

 

 

. τοπ 10: designers .

 

 

 

1. Maarten Baas (Ολλανδία . λινκ)

2. Nacho Carbonell (Ολλανδία . λινκ)

3. Max Lamb (Ηνωμένο Βασίλειο . λινκ)

4. Tomas Alonso (Ηνωμένο Βασίλειο . λινκ) 

5. Muller Van Severen (Βέλγιο . λινκ)

6. Pieke Bergmans  (Ολλανδία . λινκ)

7. Philippe Malouin (Ηνωμένο Βασίλειο . λινκ)

 8. La Chance (Γαλλία . λινκ) 

9. Gaelle Gabillet / Stephane Villard (Γαλλία . λινκ)

10. 157+173 designers (Ελλάδα . λινκ)

 

Περισσότερος Δημήτρης Ταμπάκης εδώ. 


Λίγες μικρές πληροφορίες:
Ο Δημήτρης είναι από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Επίσης από τους ποιο ταπεινούς. Τέλος, έχει τον καλύτερο γραφικό χαρακτήρα στον κόσμο. Και μένει στη Σύρο. Για τώρα. / Οι δύο κυρίες με τα γυαλιά είναι μακέτες για έναν διαγωνισμό σχεδιασμού βιτρίνας ενός καταστήματος οπτικών της Σύρου. / Όλοι οι πίνακες στο σπίτι του, είναι ζωγραφισμένοι από τον ίδιο. / Το ηθικό δίδαγμα του ποστ (εκτός από το να διευρύνει τους σχεδιαστικούς ορίζοντές μας) είναι ότι πρέπει να χαρίζουμε ότι δεν χρησιμοποιούμε και να ψάχνουμε καλύτερα (στο σπίτι μας, στο σπίτι των φίλων μας, στα παζάρια) πριν αγοράσουμε κάτι 'του κουτιού' που σε λίγο θα το ξεφορτωθούμε - βαρεθούμε.

Μόδα & Στυλ
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT