Ακόμη και μια μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Ακόμη και μια μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου Facebook Twitter
4

Τρώγοντας μόνο μία μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσει ένας άνθρωπος από καρκίνο του εντέρου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά 42%.


Και μόλις δύο μερίδες την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 20%.


Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα κατατάσσονται μαζί με τα τσιγάρα ως κύρια αιτία του καρκίνου.


Μια έκθεση αναφέρει ότι κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα - το ισοδύναμο ενός λουκάνικου, ή λιγότερο από δύο φέτες μπέικον - αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 18%.


Στην πιο πρόσφατη μελέτη, ο καθηγητής Tim Key και η Δρ Catherine Bradbury εξέτασαν τα αρχεία από 500,008 μεσήλικες Βρετανούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών, παρακολουθώντας την κατανάλωση κρέατος για περίοδο τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την Daily Mail.

Εκείνη την εποχή, 1.503 από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που έτρωγαν μία φορά ή και καθόλου.


Εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους χορτοφάγους.


Ο καθηγητής Tim Key, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματα στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ την Τρίτη, δήλωσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και να κάνουν μικρές αλλαγές αν χρειαστεί».

Οι επιστήμονες βάσισαν την ανάλυσή τους σε μέγεθος μερίδων, το οποίο ισοδυναμεί με δύο λεπτές φέτες μπέικον, δύο φέτες ζαμπόν ή ένα λουκάνικο.


Αλλά ένα burger μπορεί να περιέχει 200 γρ. κρέατος, όπως και μια μεγάλη μπριζόλα από ένα εστιατόριο ισοδυναμεί με 284 γρ.

 

Η μελέτη ωστόσο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών δεν μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Ένα πρωί αναζητήσαμε πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Living / Birdwatching στην Αθήνα: Παρατηρώντας πρωί-πρωί πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Το birdwatching στην πόλη μας είναι πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ξένοι το λατρεύουν, και παίρνουν τα πάρκα και τα βουνά για να ανακαλύψουν τσαλαπετεινούς και κουκουβάγιες, σε ένα «κυνήγι» με τα κιάλια που κάνει το συγκεκριμένο τουρ από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
M. HULOT
Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Θέλω να πεθάνω χαρούμενος. Να τρώμε μόνο βραστό κολοκύθι χωρίς αλάτι ή ούτε αυτό κάνει; Να μην ξαναπάω σε ταβέρνα; Και τι θα θυμάμαι από την ζωή μου πέρα από ωραίες παρέες γύρω από ένα πλούσιο τραπέζι;