Ακόμη και μια μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Ακόμη και μια μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου Facebook Twitter
4

Τρώγοντας μόνο μία μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσει ένας άνθρωπος από καρκίνο του εντέρου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά 42%.


Και μόλις δύο μερίδες την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 20%.


Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το μπέικον, το ζαμπόν και τα λουκάνικα κατατάσσονται μαζί με τα τσιγάρα ως κύρια αιτία του καρκίνου.


Μια έκθεση αναφέρει ότι κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα - το ισοδύναμο ενός λουκάνικου, ή λιγότερο από δύο φέτες μπέικον - αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 18%.


Στην πιο πρόσφατη μελέτη, ο καθηγητής Tim Key και η Δρ Catherine Bradbury εξέτασαν τα αρχεία από 500,008 μεσήλικες Βρετανούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών, παρακολουθώντας την κατανάλωση κρέατος για περίοδο τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την Daily Mail.

Εκείνη την εποχή, 1.503 από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 42% μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που έτρωγαν μία φορά ή και καθόλου.


Εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους χορτοφάγους.


Ο καθηγητής Tim Key, ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματα στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ την Τρίτη, δήλωσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και να κάνουν μικρές αλλαγές αν χρειαστεί».

Οι επιστήμονες βάσισαν την ανάλυσή τους σε μέγεθος μερίδων, το οποίο ισοδυναμεί με δύο λεπτές φέτες μπέικον, δύο φέτες ζαμπόν ή ένα λουκάνικο.


Αλλά ένα burger μπορεί να περιέχει 200 γρ. κρέατος, όπως και μια μεγάλη μπριζόλα από ένα εστιατόριο ισοδυναμεί με 284 γρ.

 

Η μελέτη ωστόσο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών δεν μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυρία Μαρία, ο κύριος Νίκος και μια ιστορία αγάπης με μια μηχανή ποπκόρν

Living / Πενήντα καλοκαίρια χωρίς ρεπό, με μαλλί της γριάς και ψημένο καλαμπόκι

Ο κύριος Νίκος έχει προλάβει την εποχή που το γλειφιτζούρι κοκοράκι ήταν συνώνυμο του πρώτου ραντεβού. Μετά από δεκαετίες στους δρόμους, δεν μπορεί να φανταστεί καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι και χωρίς το μηχάνημα του ποπκόρν.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
CHECK Ένα πρωί αναζητήσαμε πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Living / Birdwatching στην Αθήνα: Παρατηρώντας πρωί-πρωί πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Το birdwatching στην πόλη μας είναι πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ξένοι το λατρεύουν, και παίρνουν τα πάρκα και τα βουνά για να ανακαλύψουν τσαλαπετεινούς και κουκουβάγιες, σε ένα «κυνήγι» με τα κιάλια που κάνει το συγκεκριμένο τουρ από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
M. HULOT

σχόλια

2 σχόλια
Θέλω να πεθάνω χαρούμενος. Να τρώμε μόνο βραστό κολοκύθι χωρίς αλάτι ή ούτε αυτό κάνει; Να μην ξαναπάω σε ταβέρνα; Και τι θα θυμάμαι από την ζωή μου πέρα από ωραίες παρέες γύρω από ένα πλούσιο τραπέζι;