Bloomberg: Το Grexit είναι "μπανάλ", τώρα μιλάμε για Grimbo

Bloomberg: Το Grexit είναι "μπανάλ", τώρα μιλάμε για Grimbo Facebook Twitter
3

Τον Φεβρουάριο του 2012, ο οικονομολόγος της Citigroup Inc. Ιμπραήμ Ραχμπάρι επινόησε τον όρο Grexit, για να περιγράψει τον κίνδυνο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, και τώρα δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις του στη λεξιπλασία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2012 ο Ραχμπάρι και οι συνάδελφοί του όριζαν την πιθανότητα ενός Grexit στο 50%, ενώ το 2014 η πρόβλεψή τους εκτινάχθηκε στο 90%. Τώρα, το 2015, η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, αν και ο όρος του Grexit έχει επανέλθει δυναμικά στα διεθνή δημοσιεύματα, καθώς οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών συνεχίζονται.

«Καθώς το ευρώ αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό από ό,τι είχε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια, ο Ραχμπάρι επινόησε έναν νέο όρο. Αν και το Grexit δεν αποκλείεται, η Citigroup περιγράφει την επικείμενη προοπτική ως "Grimbo"», γράφει το Bloomberg. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ραχμπάρι το Grimbo -σύντμηση των λέξεων Greece και Limbo (σε αναμονή, σε εκκρεμότητα)- περιγράφει «αυτά τα γκρίζα σενάρια όπου η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από τους Ευρωπαίους και δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα».

Bloomberg: Το Grexit είναι "μπανάλ", τώρα μιλάμε για Grimbo Facebook Twitter

Ο οικονομολόγος της Citigroup «βλέπει» δύο σενάρια. Στο πρώτο, μια νέα συμφωνία βοήθειας συνάπτεται, αλλά μόνο έπειτα από την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων και μια πιθανή αθέτηση πληρωμών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα μέχρι τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει τη ροή της έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες.

Το Grimbo θα μπορούσε επίσης να συμβεί αν δεν υπάρξει νέα βοήθεια, η κυβέρνηση χρεοκοπήσει, καθιερωθούν έλεγχοι κεφαλαίων, εκδοθούν IOUs και η Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται από το ευρώ. «Με την πάροδο του χρόνου, η πιεσμένη κατάσταση ρευστότητας και ειδικά οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τράπεζες, θα αυξήσουν σημαντικά την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, οδηγώντας πιθανώς σε νέες εκλογές», αναφέρει η Citigroup. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντολή για μια νέα συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ ή να ανοίξει τον δρόμο για ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά ακόμα και αυτό θα μπορούσε να αφήσει Ελλάδα σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα».


Το μήνυμα της Citi προς τους επενδυτές της είναι ότι να προετοιμαστούν για μία μακρά διαδικασία. Ο Ραχμπάρι σημειώνει πως «μπορεί το Grexit να μην είναι η πιο πιθανή έκβαση στο εγγύς μέλλον, αλλά ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης διαδικασίας».

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM