E.E. εναντίον Google Inc.

E.E. εναντίον Google Inc. Facebook Twitter
0
E.E. εναντίον Google Inc. Facebook Twitter

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και Wall Street Journal, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Επιτρόπου Margrethe Vestager, πρόκειται να κινηθεί νομικά κατά της Google Inc, για υποθέσεις προνομιακής προβολής προϊόντων και υπηρεσιών της, έναντι ανταγωνιστικών, στη μηχανή αναζήτησής της. Κίνηση που αναμένεται να πραγματοποιθεί εντός της ημέρας.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η παραπάνω κίνηση προκύπτει μετά από πενταετή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία ξεκίνησε το 2010 και ήδη έχει διακοπεί αρκετές φορές, και ενδέχεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη νομική διαμάχη των Βρυξελλών, για θέματα ανταγωνισμού.

Αν και στο παρελθόν, ιδίως επί Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, υπήρξε απόπειρα συμβιβασμού μεταξύ Ε.Ε. και Google Inc, ο διακανονισμός βρέθηκε αντιμέτωπος και τελικά απέτυχε, μετά τις ισχυρές ενστάσεις χωρών-μελών της EE, εταιρείων τηλεπικοινωνιών και μιντιακών οργανισμών.

Η Google έχει υπάρξει αρκετές φορές και στο παρελθόν στο μικροσκόπιο της E.E. για μονοπωλιακές πρακτικές αλλά και εξαιτίας του τεράστιου μεριδίου αγοράς (90%) που κατέχει έναντι ανταγωνιστικών μηχανών αναζήτησης επί ευρωπαϊκού εδάφους. Παρόμοια υπόθεση είχε υπάρξει προ δεκαετίας όταν και πάλι η E.E. κατηγόρησε την Microsoft για μονοπωλιακές πρακτικές που αφορούσαν στην προώθηση του λειτουργικού συστήματος Windows και είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή ενός κολοσσιαίου προστίμου ύψους μισού δισεκατομμυρίου Ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη επιβληθεί της Google όσον αφορά στο "Δικαίωμα στη Λήθη" σχετικά με Ευρωπαίους Πολίτες που επιθυμούν να διαγράφουν links που τους αφορούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ εκκρεμεί και υπόθεση που προέκυψε μετά από ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Νοέμβρη, που αφορά στη διάσπαση των εργασιών της Google επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Εάν τελικά αποδειχτεί νομικά ότι η Google Inc. παραβιάζει την σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί μονοπωλιακών πρακτικών και αθέμιτου ανταγωνισμού, ενδέχεται να της επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 10% των ετησίων εσόδων της. Ποσό που μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ. δολάρια.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση;

Τech & Science / Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση

Μελέτη 20 ετών σε ορεινούς γορίλες αποκαλύπτει πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγή – και τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Τech & Science / Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Με τη βοήθεια ακτινογραφιών και τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές αποκωδικοποίησαν έναν καμένο πάπυρο από την Ηράκλεια, αποκαλύπτοντας έργο του Φιλόδημου, μαθητή του Επίκουρου
LIFO NEWSROOM
Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM