Γλιστρίδα και σουμάκ

Facebook Twitter
0

 

Πίτα και φρέσκα λαχανικά – ελαιόλαδο και σουμάκ – (فتوش)

Η λέξη Fattūsh προέρχεται από το αραβικό “fatt” (που σημαίνει υγρό ή σπασμένο ψωμί) και την κατάληξη –ūsh, τουλάχιστον έτσι λέει το ίντερνετ, αν κανείς ξέρει περισσότερα παρακαλώ να μας πει. Είναι μια σαλάτα που προέκυψε από τη ζέστη της μέσης Ανατολής που ξέραινε το ψωμί: πολύτιμο προϊόν, αδύνατον να το πετάξεις,  μπορείς όμως να το μεταμφιέσεις σε κάτι ακόμα πιο λαχταριστό, ψήνοντάς και τυλίγοντάς το σε ελαιόλαδο, μια ιδέα που έχει ανακυκλωθεί σε όλες τις χώρες και στα «ελληνικά» το ξέρουμε ως κρουτόν.  Ο συνδυασμός είναι αρχαίος- πίτες που έμεναν στη ζέστη ανά τους αιώνες θρυμματίζονταν από τις νοικοκυρές για να μπουν μαζί με ντομάτες, αγγούρια και ραπανάκια. Για τις ημέρες που έχετε βαρεθεί τη χωριάτικη (αν και είναι κάπως απίθανο, το ξέρω), δοκιμάστε φατούς, με υλικά που έχουμε την τύχη να φυτρώνουν στην Ελλάδα.

Αυτό που κάνει το φατούς ξεχωριστό από όλες τις σαλάτες είναι το σουμάκ (σουμάκι, ρους) και η γλιστρίδα. Το σουμάκ  είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους πολύ μικρούς καρπούς του φυτού Rhus coriaria, θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση και παίζει το ρόλο του λεμονιού. Η ταπεινή για μας γλιστρίδα θεωρείται αγριόχορτο, κάπως παρακατιανή αφού φυτρώνει ακόμα και στην άκρη του δρόμου. Λέω για μας, γιατί στην Αμερική τη βρίσκεις μόνο στα καλύτερα εστιατόρια με το γαλλικό όνομα mâche  ή purslane. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα γλιστρίδα, να το κάνετε, είναι πολύ τρυφερό χόρτο και λαχταριστό, με επίσης λεμονάτη γεύση.

Πέρα από τα βασικά συστατικά, μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε όσα λαχανικά θέλετε. Η παρακάτω συνταγή είναι αρκετά βασική και ολωσδιόλου θαυμάσια.

  • 1 αραβική πίτα
  • 1 αγγουράκι
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 ματσάκι ραπανάκια
  • 100 γρ γλιστρίδα
  • 1 κουταλάκι σουμάκ
  • Ελαιόλαδο

 

Προθερμάνετε το φούρνο τους 180 βαθμούς. Κόψτε την πίτα σε λωρίδες, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κόψτε το αγγουράκι, τις ντομάτες και τα ραπανάκια σε κομμάτια. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά μαζί με το σουμάκ, προσθέστε αλάτι και στο τέλος ελαιόλαδο.

Ταιριάζουν επίσης: μέντα, σουσάμι, καυτερές πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, κόκκινη πιπεριά. Ακόμα περισσότερο ταιριάζει το τζατζίκι και το αρνίσιο κεμπάπ – αυτό το φανταστήκατε βέβαια και μόνοι σας…

Και η μουσική που ταιριάζει, είναι αυτή:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ