Τα παγκόσμια βραβεία γαστριμαργίας 2012

Facebook Twitter
0

Η IACP είναι μια διεθνής οργάνωση επαγγελματιών γαστρονομίας (International Association of Culinary Professionals) με 3000 μέλη από 32 δύο χώρες και φυσικά, μία από τις δουλειές που έχει να κάνει, είναι να μοιράζει βραβεία.

Ας μην εξετάσουμε την αξία των βραβείων, αν είναι δίκαια ή αναγκαία, ας το δούμε ως μια ευκαιρία να δούμε και να μάθουμε νέα πράγματα, πολύ ενδιαφέροντα για όσους αγαπούν το φαγητό, εκφρασμένο μέσα από εικόνες, βίντεο, ήχο και γραπτά.

Μερικά βραβεία που μπορούμε κι εμείς να κρίνουμε, αφού υπάρχουν στο ίντερνετ, είναι τα εξής:

Σειρά σχετική με φαγητό για την τηλεόραση: “Essential Pépin”, για το κανάλι KQED-TV

O Jacques Pépin είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος γάλλος σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής. Εργάζεται στις ΗΠΑ αλλά έχει εμφανιστεί και στην γαλλική τηλεόραση. Έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει λάβει (μεταξύ άλλων) το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία. Στο παρακάτω επεισόδιο της σειράς μας δείχνει πώς να φτιάχνουμε αβγά για πρωινό, με διάφορους τρόπους:

Καλύτερο site μαγειρικής:  Saveur

Τεράστια συλλογή συνταγών από όλο τον κόσμο με οδηγίες και τεχνικές, ποτό και ταξίδια. Παράδειγμα: Chipa, το πασχαλιάτικο ψωμί από την Παραγουάη.

Χιουμοριστικό βίντεο:  “Spaghetti with 100 Sweet Tomatoes”

Μουσική: One Ring Zero, συνταγή: Mario Batali

Ένα τραγούδι με ψυχεδελικές αναφορές, το οποίο είναι μια συνταγή. Η ντομάτα που ερωτεύτηκε το σκόρδο, μέσα σε καυτό λάδι (και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα)

 

Μίνι σειρά βίντεο: “Sandwich Stories”, του Saveur

Τα σάντουιτς  μπορούν να είναι ένα πλήρες και λαχταριστό γεύμα. Η Αμερική τα αγαπάει, το ίδιο και η Ευρώπη, και για τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να τρώνε πρόχειρα έξω μερικά μαγαζιά έχουν συναισθηματική αξία. To Saveur εδώ και πολλές εβδομάδες κάνει μίνι αφιερώματα σε μαγαζιά που φτιάχνουν σάντουιτς με αγάπη, δείχνοντας τι γίνεται στις κουζίνες τους. Ακολουθεί παράδειγμα δύο ιταλών από το Μπρούκλιν: σάντουιτς με κολοκυθάκι και πάστα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ