Κέρος: γι' αυτό το νέο μαγαζί μιλάνε τώρα οι ψαροφαγάδες

Κέρος: γι' αυτό το νέο μαγαζί μιλάνε τώρα οι ψαροφαγάδες Facebook Twitter
Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα
0

 

Η Κέρος στην Αθήνα. Το βραχώδες ακατοίκητο νησί Κέρος των Μικρών Κυκλάδων δάνεισε το όνομά του στο ολοκαίνουργιο ψαρομάγαζο που άνοιξε στον Άγιο Δημήτριο. Οι ιδιοκτήτες, με καταγωγή από τα Κουφονήσια, γνωρίζουν καλά τα μυστικά της ψαροφαγίας. Το λευκό είναι το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στον cozy εσωτερικό χώρο όσο και στον εξωτερικό με τις ελιές για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μου άρεσε η ασπρόμαυρη αφίσα που καταλαμβάνει τη μία πλευρά στη σάλα και απεικονίζει κάποια κυκλαδίτικη παραλία με τα πιτσιρίκια και τον ψαρά στην προκυμαία να τους μαθαίνει την τέχνη του. Οι άνθρωποι που «τρέχουν» το μαγαζί είναι νησιώτες αληθινοί, με αγάπη στο φρέσκο ψάρι που έρχεται κατευθείαν από τα Κουφονήσια. Τιμούν όμως στην κουζίνα τους και άλλα προϊόντα του νησιού τους, όπως είναι η φάβα και η μυζήθρα. Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα. Μου άρεσε που ο κατάλογος στην πρώτη σελίδα του σε συστήνει με την ιστορία της Κέρου, του νησιού που είναι γνωστό και ως η «ξαπλωμένη έγκυος κυρά», το λατρευτικό κέντρο του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού.

Το μενού που ακολουθεί δεν είναι φλύαρο και επικεντρώνεται στο ψάρι και στα θαλασσινά. Αρχή για την όρεξη με τσιπς από κολοκυθάκια και μελιτζάνες (€4) που ήρθαν τραγανά, χωρίς ίχνος λάδι στο πιάτο, με μόνη παραφωνία την πολύ γλυκιά και καυτερή σος από πιπεριές που τα συνόδευε. Το ψητό καλαμάρι (€30/κιλό) μόλις βγήκε από τη σχάρα, σωστά ψημένο, είχε απαλή και γευστική σάρκα. Η σαλάτα με τα παξιμαδάκια με τη φρέσκια ντομάτα και την πλούσια μυζήθρα της Σχοινούσας (€6) ήταν καλή. Τον πρώτο λόγο όμως έχει το ψάρι και η μαεστρία του Κουφονησιώτη ψήστη Χρήστου Χρήστου που ανέλαβε να ψήσει τον ροφό (€42/κιλό). Πράγματι, το ψάρι ήρθε ιδανικά ψημένο, με ζουμερή σάρκα, και αποκάλυπτε τις χάρες της φρεσκάδας του σε κάθε μπουκιά. Το Κέρος, αν και έχει λίγες μόνο μέρες που ξεκίνησε να λειτουργεί, είναι φιλόξενο, με καλές προθέσεις και διάθεση να κρατήσει προσιτές τις τιμές των φρέσκων ψαριών.

☛Κέρος, λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 146, Άγ. Δημήτριος, 210 9847577

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ