Κέρος: γι' αυτό το νέο μαγαζί μιλάνε τώρα οι ψαροφαγάδες

Κέρος: γι' αυτό το νέο μαγαζί μιλάνε τώρα οι ψαροφαγάδες Facebook Twitter
Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα
0

 

Η Κέρος στην Αθήνα. Το βραχώδες ακατοίκητο νησί Κέρος των Μικρών Κυκλάδων δάνεισε το όνομά του στο ολοκαίνουργιο ψαρομάγαζο που άνοιξε στον Άγιο Δημήτριο. Οι ιδιοκτήτες, με καταγωγή από τα Κουφονήσια, γνωρίζουν καλά τα μυστικά της ψαροφαγίας. Το λευκό είναι το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στον cozy εσωτερικό χώρο όσο και στον εξωτερικό με τις ελιές για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μου άρεσε η ασπρόμαυρη αφίσα που καταλαμβάνει τη μία πλευρά στη σάλα και απεικονίζει κάποια κυκλαδίτικη παραλία με τα πιτσιρίκια και τον ψαρά στην προκυμαία να τους μαθαίνει την τέχνη του. Οι άνθρωποι που «τρέχουν» το μαγαζί είναι νησιώτες αληθινοί, με αγάπη στο φρέσκο ψάρι που έρχεται κατευθείαν από τα Κουφονήσια. Τιμούν όμως στην κουζίνα τους και άλλα προϊόντα του νησιού τους, όπως είναι η φάβα και η μυζήθρα. Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα. Μου άρεσε που ο κατάλογος στην πρώτη σελίδα του σε συστήνει με την ιστορία της Κέρου, του νησιού που είναι γνωστό και ως η «ξαπλωμένη έγκυος κυρά», το λατρευτικό κέντρο του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού.

Το μενού που ακολουθεί δεν είναι φλύαρο και επικεντρώνεται στο ψάρι και στα θαλασσινά. Αρχή για την όρεξη με τσιπς από κολοκυθάκια και μελιτζάνες (€4) που ήρθαν τραγανά, χωρίς ίχνος λάδι στο πιάτο, με μόνη παραφωνία την πολύ γλυκιά και καυτερή σος από πιπεριές που τα συνόδευε. Το ψητό καλαμάρι (€30/κιλό) μόλις βγήκε από τη σχάρα, σωστά ψημένο, είχε απαλή και γευστική σάρκα. Η σαλάτα με τα παξιμαδάκια με τη φρέσκια ντομάτα και την πλούσια μυζήθρα της Σχοινούσας (€6) ήταν καλή. Τον πρώτο λόγο όμως έχει το ψάρι και η μαεστρία του Κουφονησιώτη ψήστη Χρήστου Χρήστου που ανέλαβε να ψήσει τον ροφό (€42/κιλό). Πράγματι, το ψάρι ήρθε ιδανικά ψημένο, με ζουμερή σάρκα, και αποκάλυπτε τις χάρες της φρεσκάδας του σε κάθε μπουκιά. Το Κέρος, αν και έχει λίγες μόνο μέρες που ξεκίνησε να λειτουργεί, είναι φιλόξενο, με καλές προθέσεις και διάθεση να κρατήσει προσιτές τις τιμές των φρέσκων ψαριών.

☛Κέρος, λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 146, Άγ. Δημήτριος, 210 9847577

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ταβέρνα του Σπανού το κρέας είναι καλύτερο από του χωριού σου

Γεύση / Στην ταβέρνα του Σπανού το κρέας είναι καλύτερο από του χωριού σου

Για σαράντα πέντε χρόνια ένα λαϊκό στέκι-χρονοκάψουλα στα Κάτω Πατήσια αποτελεί τόπο συνάντησης όσων αγαπούν το κρέας, χάρη στα μοναδικά ψητά στα κάρβουνα και πιάτα φτιαγμένα με φροντίδα και αγάπη.
M. HULOT
Θεόδωρος Μανουσάκης: Από την αποκάλυψή του σκανδάλου του Νίξον στην παραγωγή κρασιών

Το κρασί με απλά λόγια / Θεόδωρος Μανουσάκης: Από το σκάνδαλο του Νίξον στην παραγωγή κρασιών

Στα 11 του χρόνια έφυγε για την Αμερική, για ένα καλύτερο αύριο, στα 30 του η εταιρεία του ξεσκέπασε το σκάνδαλο Νίξον, στα 50 έφτιαξε ένα από τα οινοποιεία-σταθμούς για την Κρήτη. Η ζωή του Ted (Θεόδωρου) Μανουσάκη είναι σαν βγαλμένη από ταινία.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
«Όσους ντολμάδες και να φάω, δεν τους χορταίνω ποτέ»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / «Όσους ντολμάδες και να φάω, δεν τους χορταίνω»

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τις βροχερές χειμωνιάτικες μέρες οι ωραίες αναμνήσεις, κατά προτίμηση oι γευστικές, φέρνουν τις αλκυονίδες. Αν όχι, λίγοι κεφτέδες μπορεί να βοηθήσουν.
ΡΕΜΙ
Από την Πάτρα στην Καλιφόρνια: Το συναρπαστικό ταξίδι της πρώτης Ελληνίδας Master of Wine

Το κρασί με απλά λόγια / Όλγα Crawford Καραπάνου: Η πρώτη Ελληνίδα Master of Wine

Μιλά στη LifO για τη διαδρομή ζωής και καριέρας που την οδήγησε από τα παιδικά της όνειρα στην Ελλάδα μέχρι την κορυφή του παγκόσμιου οινικού στερεώματος και καταθέτει τη δική της ματιά για το μέλλον του κρασιού σε έναν κόσμο που αλλάζει.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Γεύση / Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο δημοφιλές προφίλ του στο Instagram έχει στόχο να καταγράψει το ελληνικό σουβλάκι σε κάθε μέρος της γης, διασώζοντας μέρος της γαστρονομικής ιστορίας στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και όπου ζουν Έλληνες.
M. HULOT