Σάντουιτς!

Facebook Twitter
0

 

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή αλλά θα σας την ξαναπώ, επειδή είναι πολύ ωραία:

ο χαρτοπαίκτης κόμης

Το πρόχειρο φαγητό που περιλαμβάνεται μέσα σε δύο φέτες ψωμιού και είναι διάσημο ως «σάντουιτς» αποδίδεται στον John Montagu, ο οποίος ήταν ο 4ος κόμης Σάντουιτς (1718-1792) και φανατικός χαρτοπαίκτης και αγαπούσε αυτό το φαγητό επειδή του επέτρεπε να έχει πάντα ένα χέρι ελεύθερο προκειμένου να μην σταματάει την χαρτοπαιξία.

Προφανώς δεν ήταν ο πρώτος που το σκέφτηκε: είχε ήδη επισκεφτεί τη Μεσόγειο, όπου είδε τους Έλληνες και τους Τούρκους να τρώνε κρέας τυλιγμένο σε λεπτό ψωμί, δηλαδή σουβλάκια. Ήταν σίγουρα όμως υπεύθυνος για την διάδοση της μόδας στην αγγλική αριστοκρατία κι έτσι έμεινε το σάντουιτς για πάντα συνδεδεμένο με το πρόσωπό του.

Το Σάντουιτς του Kent, τα νησιά Σάντουιτς και ο Κόμης

 

Οι αγγλικοί τίτλοι είναι παραπλανητικοί: η οικογένεια από την οποία καταγόταν ο κόμης του Σάντουιτς δεν είχε κάποια σχέση με την ίδια την πόλη, η οποία ήταν ένα σημαντικό λιμάνι του Kent και της Αγγλίας κατά το Μεσαίωνα. Μάλιστα ο 1ος κόμης, ο Edward Montagu, αρχικά ήθελε να πάρει τον τίτλο του Portsmouth, αλλά διάλεξε το Sandwich γιατί ο στόλος που διοικούσε το 1660 άραξε στο Sandwich πριν επιστρέψει οριστικά στην Αγγλία.

To μνημείο Captain Cook στη Χαβάη

Κι έτσι, ο καπετάνιος James Cook ονόμασε τη Χαβάη «Σάντουιτς» προς τιμή του 4ου κόμη, ο οποίος ήταν ο χρηματοδότης του.

Kαλλιτεχνικά σάντουιτς

Η Brittany Powell  παίζει με το φαγητό της και φτιάχνει σάντουιτς εμπνευσμένα από άλλους καλλιτέχνες: 

Christo

Duchamp

Rothko

Mondrian

Pollock

o' Keefe

Hirst

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ