H πίτσα είναι λαχανικό

Facebook Twitter
0


«Πύργοι από χάμπουργκερ, σωροί από βάφλες με σιρόπι, λόφοι από ζαχαρωτά… τζανκ φουντ. Είναι η γεύση της Αμερικής. Είναι αυτό που τρώμε. Είναι αυτό που είμαστε. Η ασίγαστη αμερικανική πείνα βαδίζει στο μονοπάτι της κατανάλωσης. Καταβροχθίζουμε μέχρι να μην μείνει τίποτα, τίποτα εκτός από τα αναγκαστικά σκουπίδια. Αν είσαι αμερικανός τότε το τζανκ φουντ δεν είναι μόνο το μέρος της διατροφής σου, αλλά η επιτομή των πολιτισμικών σου ιδεών και των κοινωνιολογικών σου κανόνων. Μέσα από το έργο μου προσπαθώ να θέσω ερωτήματα σε μία κουλτούρα η οποία εξισώνει την πληρότητα, ευχαρίστηση και την ευτυχία με την κατανάλωση.

Είτε πρόκειται για μεγάλες ποσότητες τζανκ φουντ ή για το μοναχικό άδειο περιτύλιγμα, παρατημένο όταν το εσωτερικό καταναλώθηκε, οι εικόνες είναι φορτισμένες πολιτισμικά. Αμφισβητεί μία κοινωνία που αναζητά την πλήρη και την άμεση ικανοποίηση ενώ αγνοεί τις συνέπειες. Είναι οι εικόνες ασίγαστης πείνας- είναι εικόνες των συνεπειών της.»










Με αυτά τα λόγια περιγράφει η ζωγράφος Pamela Michelle Johnson το έργο της. Κάπως χιλιοειπωμένο θέμα; Ίσως, αλλά όσο και να ειπωθεί, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ζούμε σε μία κοινωνία που ζητάει την άμεση και πλήρη ικανοποίηση αγοράζοντας, τρώγοντας και καταναλώνοντας. Όπως και να έχει, οι εικόνες είναι πολύ καλές.

Η πίτσα είναι λαχανικό

Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε ότι η σάλτσα ντομάτα που περιέχει η πίτσα ισοδυναμεί με τη μισή δόση λαχανικών που είναι απαιτούμενα καθημερινά στην σωστή διατροφή. Η απόφαση αφορά στο φαγητό των παιδιών στο σχολείο, οπότε η είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ας μη γελιόμαστε βέβαια: δεν πρόκειται για αφέλεια του Κογκρέσου (το οποίο φαντάζομαι φροντίζει πολύ τη διατροφή του) αλλά για αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών πιέσεων από διάφορες ομάδες παραγωγών. Το θέμα είναι σοβαρό αλλά πάντα χωράει και λίγο χιούμορ: ο Jonathan Mann έγραψε ένα σχετικό τραγούδι με τίτλο «η πίτσα είναι λαχανικό». Το ήξερα!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ