H πίτσα είναι λαχανικό

Facebook Twitter
0


«Πύργοι από χάμπουργκερ, σωροί από βάφλες με σιρόπι, λόφοι από ζαχαρωτά… τζανκ φουντ. Είναι η γεύση της Αμερικής. Είναι αυτό που τρώμε. Είναι αυτό που είμαστε. Η ασίγαστη αμερικανική πείνα βαδίζει στο μονοπάτι της κατανάλωσης. Καταβροχθίζουμε μέχρι να μην μείνει τίποτα, τίποτα εκτός από τα αναγκαστικά σκουπίδια. Αν είσαι αμερικανός τότε το τζανκ φουντ δεν είναι μόνο το μέρος της διατροφής σου, αλλά η επιτομή των πολιτισμικών σου ιδεών και των κοινωνιολογικών σου κανόνων. Μέσα από το έργο μου προσπαθώ να θέσω ερωτήματα σε μία κουλτούρα η οποία εξισώνει την πληρότητα, ευχαρίστηση και την ευτυχία με την κατανάλωση.

Είτε πρόκειται για μεγάλες ποσότητες τζανκ φουντ ή για το μοναχικό άδειο περιτύλιγμα, παρατημένο όταν το εσωτερικό καταναλώθηκε, οι εικόνες είναι φορτισμένες πολιτισμικά. Αμφισβητεί μία κοινωνία που αναζητά την πλήρη και την άμεση ικανοποίηση ενώ αγνοεί τις συνέπειες. Είναι οι εικόνες ασίγαστης πείνας- είναι εικόνες των συνεπειών της.»










Με αυτά τα λόγια περιγράφει η ζωγράφος Pamela Michelle Johnson το έργο της. Κάπως χιλιοειπωμένο θέμα; Ίσως, αλλά όσο και να ειπωθεί, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ζούμε σε μία κοινωνία που ζητάει την άμεση και πλήρη ικανοποίηση αγοράζοντας, τρώγοντας και καταναλώνοντας. Όπως και να έχει, οι εικόνες είναι πολύ καλές.

Η πίτσα είναι λαχανικό

Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε ότι η σάλτσα ντομάτα που περιέχει η πίτσα ισοδυναμεί με τη μισή δόση λαχανικών που είναι απαιτούμενα καθημερινά στην σωστή διατροφή. Η απόφαση αφορά στο φαγητό των παιδιών στο σχολείο, οπότε η είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ας μη γελιόμαστε βέβαια: δεν πρόκειται για αφέλεια του Κογκρέσου (το οποίο φαντάζομαι φροντίζει πολύ τη διατροφή του) αλλά για αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών πιέσεων από διάφορες ομάδες παραγωγών. Το θέμα είναι σοβαρό αλλά πάντα χωράει και λίγο χιούμορ: ο Jonathan Mann έγραψε ένα σχετικό τραγούδι με τίτλο «η πίτσα είναι λαχανικό». Το ήξερα!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ