Αρχαίες τσίχλες και φρικιαστικές τακτικές

Facebook Twitter
0

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψαν τη χαρά του να μασάς κάτι χωρίς να σκοπεύεις να το καταπιείς. Η μαστίχα βεβαίως έχει και κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθώντας στη χώνεψη ας πούμε, αλλά η βασική της ιδιότητα είναι το συνεχές μάσημα χωρίς σκοπό.

Ίσως το συνεχές μάσημα ως επαναλαμβανόμενη κίνηση να προκαλεί κάποια ευφορία. Υπάρχουν πολύ φανατικοί μασητές τσίχλας που έχουν τη μάρκα τους που δεν αλλάζουν με τίποτα και τρομοκρατούνται όταν τους τελειώνει. Τώρα μασάμε συνθετικό υλικό που λέγεται βουτυλικό καουτσούκ. Πριν ακόμα και τη μαστίχα όμως οι άνθρωποι μασούσαν με μανία σπόρους, φύλλα ή κεριά.

«Τσίχλα» ή «μαστίχα»; Το ερώτημα είναι κάπως σαν το «μανό» ή «όζα». Η αλήθεια είναι ότι η μαστίχα είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, δηλαδή το προϊόν του μαστιχόδεντρου, και τίποτα άλλο. Η τσίχλα είναι το βιομηχανοποιημένο προϊόν που βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο. Όμως η λέξη είναι παλιά όσο οι Μάγιας, αν όχι ακόμα παλιότερη.

Η λέξη chicle ίσως προέρχεται από την λέξη tsicte των Μάγιας, οι οποίοι πολύ αγαπούσαν την τσίχλα, η οποία βγαίνει από το δέντρο sapodilla που φυτρώνει στο Μεξικό, στην κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική. Τα φρούτα του δέντρου είναι ιδιαίτερα γλυκά και λένε ότι η γεύση του μοιάζει με καραμελωμένο αχλάδι. Η τσίχλα βγαίνει από τον κορμό, ο οποίος χαράζεται και εκκρίνει ένα λευκό χυμό.

Αν αισθάνεστε μία συγγένεια με τους Μάγιας, ετοιμαστείτε για λίγη φρίκη: δεν θα σας πω για το τέλος του κόσμου σύμφωνα με το ημερολόγιό τους (που πρόκειται για τέλος ημερολογίου, και όχι τέλος των ημερών), ούτε για τις αιματοβαμμένες θυσίες παρθένων. Θα σας δείξω αυτό που έμαθα την προηγούμενη εβδομάδα στον αρχαιολογικό χώρο του Tulum, όπου βρίσκεται μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις των Μάγια:

Η παραμόρφωση του κρανίου έδειχνε ανώτερη τάξη και αρχοντιά. Πρόκειται για μία πρακτική που εμφανίστηκε σε όλες τις ηπείρους της γης. Για να πραγματοποιηθεί τα παιδιά περνούσαν τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους με το κεφάλι τους συμπιεσμένο μεταξύ ξύλινων σανίδων.

Και τώρα, αν αισθάνεστε πολιτισμικά ανώτεροι, σας υπενθυμίζω τα εξής:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ