Τρία γεύματα την ημέρα

Facebook Twitter
0

Τα τρία γεύματα την ημέρα –πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- είναι ένα στάνταρ που θεωρούμε τόσο αυτονόητο που δεν αναρωτιόμαστε πια για την ορθότητά του.

Υπάρχουν βέβαια δίαιτες που προωθούν περισσότερα, μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα αλλά αυτό θεωρείται έκτακτο μέτρο σε περιόδους κρίσης. Κατά τα άλλα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι μαμάδες, οι ταξιδιώτες, προσπαθούν να τρώνε ή να προσφέρουν τρία γεύματα την ημέρα σε ώρες που διαφέρουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος αλλά χωρίς να διαφέρουν στον αριθμό- όταν ξεφεύγουμε από την τριάδα παραβλέποντας το πρωινό ή τρώγοντας το κυρίως φαγητό το βράδυ, έχουμε τύψεις κι εκεί αποδίδουμε τα παραπανίσια μας κιλά.

Δε θα κουραστώ να υποστηρίζω ότι τα κιλά έχουν σχέση με το πόσο τρως και αποκλειστικά με αυτό, σε μία ευθεία αναλογία που δε θέλει και πολύ μυαλό.  Όλα τα άλλα, οι ώρες, οι συνδυασμοί, οι αναλογίες, έχουν σχέση με την καλή λειτουργία του στομαχιού, ίσως με τη διάθεση, με τα φουσκώματα, πάντως όχι με τα κιλά. Παράλληλα εκατομμύρια έρευνες γίνονται γι’ αυτά τα θέματα (για να μας αλαφρώσουν από τις τύψεις μας ή για να μας φορτώσουν κι άλλες ή επειδή πρόκειται για θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον). Τόσοι πολλοί καθημερινοί καταναλωτές, τόσα προϊόντα που πρέπει να πουληθούν, τόσο σημαντικά τα κιλά μας, άλλες τόσες οι έρευνες. Ο Anneli Rufus, συγγραφέας διαφόρων βιβλίων, μπήκε στον κόπο να συγκεντρώσει μερικές, αναδεικνύοντας την τρικυμία (και τους κατά τόπους Πάπες):

Ακόμα και οι Δυτικοί δεν έτρωγαν πάντα τρία γεύματα τη μέρα. Πρόκειται για μία σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Άπειρες νέες μελέτες εξερευνούν το θέμα και τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά.  Το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα μειώνει το βάρος αλλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ τα μικρά γεύματα τη ρίχνουν. Ένα Ινστιτούτο Γηριατρικής πιστεύει ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένα πανεπιστήμιο στο Μάαστριχτ λέει ότι τρώγοντας τουλάχιστον τέσσερα μικρά γεύματα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας κατά 45%. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο ότι όσοι αποφεύγουν το πρωινό έχουν κατά τέσσερις φορές αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Όμως ένα πανεπιστήμιο της Οτάβα δήλωσε ότι η κατανάλωση μικρών γευμάτων δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ένα γαλλικό κέντρο δηλώνοντας ότι «επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι όσοι υποστηρίζουν ότι το τσιμπολόγημα συσχετίζεται με την απώλεια κιλών είναι επιρρεπείς σε μεθοδολογικά λάθη.»

Μία έρευνα του Μπέρκλεϊ βρήκε ότι το να απέχεις μία μέρα από το φαγητό, τρώγοντας την επόμενη το διπλάσιο –στο διηνεκές- προστατεύει από καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Συμπέρασμα; Αν βγαίνει, ίσως είναι ότι ο αριθμός των γευμάτων είναι θέμα κάθε κουλτούρας, όπως το πόσο κοντά στέκεσαι κοντά στον άλλον και η γλώσσα του σώματος. Μας αρέσει η ρουτίνα των τριών γευμάτων γιατί μας αρέσει η προβλεψιμότητα. Από την άλλη, η ζωή μας μας δυσκολεύει όλο και περισσότερο κι αυτό μας προκαλεί επιπλέον στρες. Τόσα και τόσα έχουν καταρρεύσει γύρω μας, ώρα να χαλαρώσουμε κι αυτούς τους κανόνες. Σ’ αυτό που συμφωνούν πάντως όλες οι έρευνες, είναι ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των παιδιών- οπότε καλύτερα να μην κολλάμε στην ώρα και στον αριθμό των γευμάτων, αλλά στους ανθρώπους με τους οποίους τα μοιραζόμαστε.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ