Τρία γεύματα την ημέρα

Facebook Twitter
0

Τα τρία γεύματα την ημέρα –πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- είναι ένα στάνταρ που θεωρούμε τόσο αυτονόητο που δεν αναρωτιόμαστε πια για την ορθότητά του.

Υπάρχουν βέβαια δίαιτες που προωθούν περισσότερα, μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα αλλά αυτό θεωρείται έκτακτο μέτρο σε περιόδους κρίσης. Κατά τα άλλα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι μαμάδες, οι ταξιδιώτες, προσπαθούν να τρώνε ή να προσφέρουν τρία γεύματα την ημέρα σε ώρες που διαφέρουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος αλλά χωρίς να διαφέρουν στον αριθμό- όταν ξεφεύγουμε από την τριάδα παραβλέποντας το πρωινό ή τρώγοντας το κυρίως φαγητό το βράδυ, έχουμε τύψεις κι εκεί αποδίδουμε τα παραπανίσια μας κιλά.

Δε θα κουραστώ να υποστηρίζω ότι τα κιλά έχουν σχέση με το πόσο τρως και αποκλειστικά με αυτό, σε μία ευθεία αναλογία που δε θέλει και πολύ μυαλό.  Όλα τα άλλα, οι ώρες, οι συνδυασμοί, οι αναλογίες, έχουν σχέση με την καλή λειτουργία του στομαχιού, ίσως με τη διάθεση, με τα φουσκώματα, πάντως όχι με τα κιλά. Παράλληλα εκατομμύρια έρευνες γίνονται γι’ αυτά τα θέματα (για να μας αλαφρώσουν από τις τύψεις μας ή για να μας φορτώσουν κι άλλες ή επειδή πρόκειται για θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον). Τόσοι πολλοί καθημερινοί καταναλωτές, τόσα προϊόντα που πρέπει να πουληθούν, τόσο σημαντικά τα κιλά μας, άλλες τόσες οι έρευνες. Ο Anneli Rufus, συγγραφέας διαφόρων βιβλίων, μπήκε στον κόπο να συγκεντρώσει μερικές, αναδεικνύοντας την τρικυμία (και τους κατά τόπους Πάπες):

Ακόμα και οι Δυτικοί δεν έτρωγαν πάντα τρία γεύματα τη μέρα. Πρόκειται για μία σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Άπειρες νέες μελέτες εξερευνούν το θέμα και τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά.  Το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα μειώνει το βάρος αλλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ τα μικρά γεύματα τη ρίχνουν. Ένα Ινστιτούτο Γηριατρικής πιστεύει ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένα πανεπιστήμιο στο Μάαστριχτ λέει ότι τρώγοντας τουλάχιστον τέσσερα μικρά γεύματα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας κατά 45%. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο ότι όσοι αποφεύγουν το πρωινό έχουν κατά τέσσερις φορές αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Όμως ένα πανεπιστήμιο της Οτάβα δήλωσε ότι η κατανάλωση μικρών γευμάτων δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ένα γαλλικό κέντρο δηλώνοντας ότι «επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι όσοι υποστηρίζουν ότι το τσιμπολόγημα συσχετίζεται με την απώλεια κιλών είναι επιρρεπείς σε μεθοδολογικά λάθη.»

Μία έρευνα του Μπέρκλεϊ βρήκε ότι το να απέχεις μία μέρα από το φαγητό, τρώγοντας την επόμενη το διπλάσιο –στο διηνεκές- προστατεύει από καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Συμπέρασμα; Αν βγαίνει, ίσως είναι ότι ο αριθμός των γευμάτων είναι θέμα κάθε κουλτούρας, όπως το πόσο κοντά στέκεσαι κοντά στον άλλον και η γλώσσα του σώματος. Μας αρέσει η ρουτίνα των τριών γευμάτων γιατί μας αρέσει η προβλεψιμότητα. Από την άλλη, η ζωή μας μας δυσκολεύει όλο και περισσότερο κι αυτό μας προκαλεί επιπλέον στρες. Τόσα και τόσα έχουν καταρρεύσει γύρω μας, ώρα να χαλαρώσουμε κι αυτούς τους κανόνες. Σ’ αυτό που συμφωνούν πάντως όλες οι έρευνες, είναι ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των παιδιών- οπότε καλύτερα να μην κολλάμε στην ώρα και στον αριθμό των γευμάτων, αλλά στους ανθρώπους με τους οποίους τα μοιραζόμαστε.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT