To Χάρβαρντ διορθώνει το κράτος

Facebook Twitter
0

«Δυστυχώς, οι κρατικές οδηγίες περί υγιεινής διατροφής προωθούν τα συμφέροντα του υπουργείου Γεωργίας κι αυτό δεν είναι η ιδανική συνταγή για επιτυχία» δήλωσε ο Walter Willet, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής του τμήματος Διατροφής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

ο Walter Willet

Κάπως τολμηρή δήλωση η οποία σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει υπερβολική αλλά αν παρατηρήσει κανείς τα δύο διαγράμματα, εκτός του ότι το πανεπιστημιακό δίνει πολλές παραπάνω λεπτομέρειες, διαφέρει σημαντικά στην κατανάλωση γάλακτος: ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ένα ποτήρι γάλα καθημερινά προλαμβάνει την οστεοπόρωση, το Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι όχι μόνο αυτός ο συσχετισμός δεν έχει αποδειχτεί ικανοποιητικά, αλλά ότι αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση είναι βλαβερή.


Η πρόταση του κράτους

Το πιάτο του Χάρβαρντ

Το πιάτο του Χάρβαρντ δεν επικεντρώνεται στις θερμίδες αλλά στις ανάγκες του σώματος προκειμένου να διατηρηθεί υγιές. Μοιάζει σα να εξισώνει το φαγητό με φάρμακο, κάτι που όντως κάνει: ο καθηγητές πιστεύουν ότι η υγεία συνδέεται απόλυτα με το τι βάζουμε στο στόμα μας. Κάπως έτσι χάνεται η γοητεία και η απόλαυση, αλλά ας δούμε τι προτείνει το τμήμα διατροφής:

Λαχανικά: καταναλώστε μεγάλη ποικιλία, όσο πιο μεγάλη η ποικιλία τόσο το καλύτερο. Προτείνεται περιορισμένη κατανάλωση πατάτας επειδή περιέχει άμυλο που χωνεύεται εξαιρετικά γρήγορα με αποτέλεσμα να επιδρά στο αίμα με τον τρόπο που κάνουν και τα γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν αίσθηση πείνας, υπερβολική κατανάλωση και μοιραία, αύξηση βάρους.

Φρούτα: επιλέξτε φρούτα διαφόρων χρωμάτων καθημερινά.

Σιτηρά ολικής άλεσης: επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης και μαύρο ρύζι. Το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι λειτουργούν όπως η ζάχαρη.

Πρωτεΐνη: επιλέξτε ψάρι, πουλερικά, όσπρια ή ξηρούς καρπούς, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Περιορίστε το κόκκινο κρέας γιατί ακόμα και μικρές ποσότητες σε σταθερή βάση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων και καρκίνο του παχέως εντέρου.

Λίπος: χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και άλλα έλαια που παράγονται από φυτά στο μαγείρεμα και στις σαλάτες επειδή μειώνουν την βλαβερή χοληστερόλη και κάνουν καλό στην καρδιά. Περιορίστε το βούτυρο.

Νερό: πιείτε νερό, τσάι ή καφέ (με λίγο ή καθόλου ζάχαρη). Περιορίστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μία ή δύο μερίδες την ημέρα κι ένα μικρό ποτήρι χυμό την ημέρα, αποφύγετε εντελώς τα αναψυκτικά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM