Πώς έτρωγαν τις σούπες;

Facebook Twitter
0

Μέχρι τον Μεσαίωνα οι άνθρωποι έτρωγαν κυρίως με τα χέρια. Οι πιο πλούσιοι είχαν ένα μαχαίρι με πολλαπλό ρόλο, το οποίο κουβαλούσαν παντού μαζί τους-  ένας από αυτούς ήταν να κόβει το φαγητό και να το καρφώνει, ώστε να οδηγηθεί η μπουκιά στο στόμα. Οι κύριοι δε, είχαν την υποχρέωση να κόβουν το φαγητό των κυριών.

Όταν τα μαχαιροπήρουνα μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων ήταν φτιαγμένα από πολύτιμα μέταλλα και απευθυνόταν μόνο στους πολύ πλούσιους, όχι λόγω της χρησιμότητας, αλλά επειδή ήταν πολύ εντυπωσιακά. Οι πιο παραδοσιακοί χρησιμοποιούσαν δύο μαχαίρια, ένα για να κόβει, κι ένα για να κρατάει το φαγητό στη θέση του.

πιρούνι και θήκη του 1600

Και πώς έτρωγαν τις σούπες;

Τον 11ο αιώνα, ο Δόγης της Βενετίας, Domenico Selvo, παντρεύτηκε την 17χρονη Θεοδώρα Άννα Δούκαινα, η οποία καταγόταν από την βυζαντινή δυναστεία των Δουκάδων. Ο γάμος έγινε στην Κωνσταντινούπολη με όλες τις τιμές- η Θεοδώρα ήταν συνηθισμένη στα λούσα και στους καλούς τρόπους.

η Αγία Σοφία


Με την μετακόμισή της στη Βενετία έφερε μαζί της και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και γρήγορα έγινε πολύ αντιπαθής. Δεν έφταναν τα μαχαιροπήρουνα που επέβαλλε στην αυλή του Δόγη, μαζί ήρθαν και τα μπολ με νερό για να ξεπλένονται τα χέρια, οι πετσέτες φαγητού και ο εκτεταμένος φωτισμός με κεριά. Πέθανε στα 35 της μετά από μία εκφυλιστική ασθένεια, η οποία αντιμετωπίστηκε από το λαό σαν τιμωρία από το Θεό, επειδή τόλμησε να εισάγει σύμβολα μαλθακής ζωής. Μετά το θάνατό της, η αυλή του Δόγη επέστρεψε στις παλιές της συνήθειες.

Τελικά, μία άλλη νοικοκυρά άλλαξε τα πράγματα

H Κατερίνα των Μεδίκων, από τον Rosso Fiorentino

Η ιταλίδα Κατερίνα των Μεδίκων παντρεύτηκε τον βασιλιά της Γαλλίας, τον Ερρίκο Β’ και όπως και η Θεοδώρα, έφερε μαζί της τις συνήθειες της χώρας της. Μεγάλη λάτρης του φαγητού, των τεχνών και της καλής ζωής. Η γαλλική αυλή δέχτηκε με χαρά τις νέες συνταγές για ψωμί, γλυκά και φρέσκα λαχανικά, αλλά αυτό που σόκαρε περισσότερο τα πλήθη ήταν το πιρούνι. Οι Γάλλοι ήξεραν τη χρήση του κουταλιού και του μαχαιριού, αλλά το πιρούνι ήταν μια αληθινή επανάσταση.

Πιρούνι για σαρδέλες;

αλατιέρα τοίχου (;)

Στην άλλη μεριά του φάσματος, οι μονίμως υπερβολικοί Άγγλοι της βικτωριανής εποχής, άρχισαν να χρησιμοποιούν ειδικά κουτάλια, πιρούνια, βάζα και βαζάκια όχι επειδή τα χρειαζόταν, αλλά επειδή έκαναν εντύπωση. Πιάτο ντομάτας, πιρούνι για σαρδέλες, μαχαίρι μαρμελάδας- μη μου πείτε ότι η μαμά σας δεν είχε μαζέψει ένα σωρό τέτοια αντικείμενα, προσπαθώντας να πετύχει το «κλασικό» ιδεώδες; Ευτυχώς μετά βγήκε το IKEA και γλιτώσαμε (ή και όχι).

συσκευή που κόβει φασολάκια σε φετούλες (παίρνει ένα φασολάκι τη φορά)

Μην κοροϊδεύετε ακόμα

Αγριάνθρωποι αυτοί οι παλιοί, έτσι; Πριν τους κοροϊδέψουμε, ας συζητήσουμε ένα καυτό θέμα που μας απασχολεί όλους: η υφασμάτινη πετσέτα φαγητού. Τι την κάνουμε, που τη βάζουμε, που την αφήνουμε; Μερικές οδηγίες για να μην σας πουν βλαχάκια όταν σας καλέσουν στο γκαλά του Πρέσβη.

Από το σχολή καλών τρόπων του Michael Lininger, ο οποίος είναι δικηγόρος που εξειδικεύεται εδώ και χρόνια στους καλούς τρόπους, γράφοντας βιβλία και παραδίδοντας μαθήματα:

Περιμένετε πρώτα τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα να ξετυλίξει την πετσέτα πριν ακολουθήσετε. Εξαίρεση γίνεται όταν τρώτε σε στυλ μπουφέ: σ’ αυτή την περίπτωση την ξεδιπλώνετε πριν φάτε.

Ξετυλίξτε την με μία απαλή κίνηση, χωρίς να την τινάξετε ή ταρακουνήσετε για να ανοίξει.

Το πόσο την ξετυλίγετε εξαρτάται από το μέγεθος της πετσέτας:

  1. Οι μεγάλες πετσέτες που χρησιμοποιούνται στα επίσημα δείπνα, ξετυλίγονται κατά το ήμισυ.
  2. Οι μικρότερες ξετυλίγονται εντελώς

Μην στερεώνετε την πετσέτα στο γιακά σας, στη ζώνη σας ή στα κουμπιά του πουκαμίσου σας. Αν σερβιριστεί επικίνδυνο φαγητό, πριν σκεφτείτε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω, κοιτάξτε αν το κάνει ο οικοδεσπότης.

Χρησιμοποιήστε την πετσέτα συχνά για να ταμπονάρετε και όχι για να σκουπίσετε τα χείλη σας. Σκουπίστε πριν από κάθε γουλιά, ειδικά αν είσαστε γυναίκα με κραγιόν.

Σε περίπτωση που υπάρχει δαχτυλίδι πετσέτας, αφού αφαιρέσετε την πετσέτα, τοποθετήστε το δαχτυλίδι πάνω αριστερά. Μετά το τέλος του γεύματος, πιάστε την πετσέτα από το κέντρο της, τραβήξτε την μέσα από το δαχτυλίδι, και ακουμπήστε την έτσι ώστε να δείχνει το κέντρο του τραπεζιού.

Αν πρόκειται να αφήσετε για λίγο το τραπέζι, αφήστε την πετσέτα στην καρέκλα σας. Αν η καρέκλα είναι υφασμάτινη, φροντίστε η λερωμένη μεριά να μην ακουμπάει στο ύφασμα.

Στο τέλος του γεύματος;

Διπλώνετε χαλαρά την πετσέτα έτσι ώστε να κρύβεται το λερωμένο τμήμα της.

Αν υπάρχει πιάτο μπροστά σας, την αφήνετε αριστερά από αυτό,

αν τα πιάτα έχουν μαζευτεί, την αφήνετε μπροστά σας.

Πανεύκολο!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ