Ταξίδι στο χρόνο

Facebook Twitter
0

Με έκπληξη ανακάλυψα ότι υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δημιουργούν ομάδες με στόχο την πιστή αναβίωση περασμένων εποχών στην εντέλεια. Άλλες ομάδες διαλέγουν μία συγκεκριμένη περίοδο μίας συγκεκριμένης περιοχής και άλλες μετακινούνται στο χωροχρόνο. Μάλιστα η πρακτική δεν είναι καν καινούρια: οι αρχαίοι Ρωμαίοι έκαναν αναπαραστάσεις περασμένων μαχών, όταν το βίντεο, η τηλεόραση και το ίντερνετ δεν ήταν καν ακόμα σατανική πρόβλεψη. Οι τωρινοί συμμετέχοντες το κάνουν από χόμπι, αλλά πρόκειται για ένα χόμπι που απαιτεί βαθιά ιστορική γνώση, έρευνα, πολύ χρόνο και φαντάζομαι, πολλά λεφτά.

Τώρα υπάρχουν όλα τα μέσα αλλά τα στιγμιότυπα περασμένων εποχών υπάρχουν μόνο σε γραπτά στην καλύτερη περίπτωση, σε λιθογραφίες ή φωτογραφίες. Οι σύγχρονες φωτογραφίες των reenactors (πως λέγονται στα ελληνικά;) με συνεπήραν και χάζευα για ώρες. Υπάρχουν βέβαια οι ταινίες εποχής, αλλά υποψιάζομαι ότι α) βάζουν αρκετό νερό στο κρασί τους (ας ξεκινήσουμε από τους «300») και β) αναπαριστούν τμήματα της ζωής μόνο. Η καθημερινότητα υπάρχει μόνο στη λογοτεχνία και μερικές φορές, στη ζωγραφική.

Ο ενθουσιασμός μου, όπως θα φαντάζεστε, επικεντρώνεται στην παρασκευή φαγητού και λιγότερο στις ιστορικές μάχες, για τις οποίες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Ελπίζω να τον μοιραστείτε μαζί μου, όταν δείτε τις φωτογραφίες μίας ομάδας που αναπαριστά το τέλος του 18ου στο γαλλικό κάστρο Louisbourg στην πρώην Νέα Nova Scotia, που αργότερα έγινε Καναδάς.

Η περιοχή και οι συνήθειές της τότε δεν είχαν διαφορά από τις αντίστοιχες της Γαλλίας, οπότε βλέπουμε τα χαρακτηριστικά πατέ και ραγού. Μαζί βλέπουμε και τις προετοιμασίες και την επίπλωση:

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM