Επίσης, απίθανο!

Facebook Twitter
0

Με φρίκη βλέπω στο meteo.gr ότι έρχεται κι άλλος καύσωνας. Αυτοί οι καύσωνες του Σεπτεμβρίου είναι τελείως αποκαρδιωτικοί και κάθε χρόνο πιστοί στου ραντεβού τους: πολλές ζωές πριν, γυρνώντας από διακοπές, μας περίμενε μία εξεταστική περίοδος  πνιγμένη στον ιδρώτα και στην υγρασία, ενώ το μαύρισμά μας χανόταν υπερβολικά γρήγορα.

Μαζί με το νέο κύμα ζέστης έρχονται και οι ειδήσεις που είχαμε αποφύγει για λίγες εβδομάδες. Μερικοί, ως άλλα τζιτζίκια, αποφεύγουμε ακόμα να βλέπουμε και να διαβάζουμε ειδήσεις μέχρι να μας αναγκάσει η βροχή και το κρύο να μείνουμε σπίτι.

Και πάλι όμως, δεν μπόρεσα να αποφύγω να διαβάσω για τα φαγητά των δύσκολων εποχών. Χαζεύοντας δεξιά αριστερά στο ίντερνετ έπεσα πάνω σε μία περιγραφή του «γλυκού ψυγείου», ένας γλυκό ημί-προκατασκευασμένο, το οποίο δεν ήθελε ψήσιμο και υπήρχε σε διάφορες παραλλαγές. Την περιγραφή του γλυκού ψυγείου έχει κάνει τέλεια ο Μιχάλης Μιχαήλ εδώ. Οι μαμάδες εκείνης της εποχής καμάρωναν πολύ για τις επιδόσεις τους και αυτό το γλυκό έμοιαζε τότε χιπ και δροσερό και ελαφρύ και μοντέρνο. Αυτή ήταν η χροιά που του δώσαμε εμείς τότε: όμως αυτό το γλυκό γεννήθηκε κατά την περίοδο της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης του Μεσοπολέμου. Είναι φτηνό, δεν χρειάζεται ρεύμα για να ψηθεί, δεν είναι καθόλου άσχημο στη γεύση. Αναρωτιέμαι σε πόσο καιρό θα γίνει πάλι της μόδας στην Ελλάδα, αυτή τη φορά γι’ αυτούς τους λόγους.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 1933, μερικά χρόνια μετά το Μεγάλο Κραχ, στην εφημερίδα Chicago Daily Tribune, η συντάκτρια Mary Meade, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι. Η προσπάθειά της είναι συγκινητική:

Γεια σας! Επίσης, απίθανο! Μόλις κρυφοκοιτάξαμε στο ψυγείο και η μητέρα ψήνει ένα γλυκό! Δεν αστειεύομαι, είναι ένα κανονικό ψυγείο. Επίσης, είναι ένα κανονικό γλυκό. Μπήκε μέσα μαλακό και ρευστό και βγαίνει τρεμουλιαστά σφιχτό, δελεαστικά αφράτο- το πιο απολαυστικό για τον ουρανίσκο γλυκό. Και η απάντηση: η άφιξη μιας νέας γενιάς γλυκών που χρειάζονται μόνο ψυγείο αναστάτωσε όλη την πόλη και καταρρίπτει όλες τις αμφιβολίες σαν ντόμινο. Η ντελικάτη σπονδυλική στήλη –αν μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει τόσο χονδροειδή χαρακτηρισμό για μια τόσο υπέροχη δημιουργία- είναι η ζελατίνη. Αλλά το αποτέλεσμα δεν μοιάζει με τίποτα με όσα γλυκά με ζελατίνη έχετε δοκιμάσει. Κομματάκια ανανά ή φρέσκες φράουλες ανατριχιάζουν από ευχαρίστηση όταν συμμετέχουν στο ψυγείο για να «ψηθούν στο κρύο» μέχρι να κόβονται ωραία. Τα γλυκά ψυγείου δε βλέπουν ποτέ το φούρνο. Συνδυασμένα με καφέ ή με τσάι, μετά από ένα ωραίο γεύμα, για μένα, είναι η ιδανική επιλογή. Ένα άλλο είδος –ή μπορεί να είναι μέλος μίας εντελώς διαφορετικής οικογένειας- ξεχωρίζει επειδή κάποιος ανακάλυψε ότι ο χυμός λεμονιού πήζει το συμπυκνωμένο γάλα…

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT