ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Όταν οι πατάτες άξιζαν όσο το χρυσάφι (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Όλη η ιστορία της Αμερικής είναι μία ιστορία μετανάστευσης. Η μετανάστευση στην ιστορία όλων των χωρών συνοδεύεται από τραγούδια, δύσκολους αποχωρισμούς, κινδύνους και πίκρα. Η εποχή του χρυσού είχε όλα αυτά συν την υπόσχεση του γρήγορου πλούτου.

Στο τέλος του 19ου αιώνα δύο απανωτές κρίσεις είχαν εξαφανίσει τράπεζες και οικονομίες. Η μεγάλη ανεργία και η κακή οικονομία είχαν οδηγήσει τους ανθρώπους σε απελπισία. Ταυτόχρονα οι πόλεις γέμιζαν από πλήθη που έφταναν από την Ευρώπη που βρισκόταν στην ίδια και χειρότερη θέση. Αγρότες από τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Αγγλία ήλπιζαν σε μία νέα αρχή στον Νέο αυτό θαυμαστό κόσμο στον οποίο υπάρχει χρυσάφι παντού.

Πράγματι, χρυσάφι υπήρχε: ένα κοίτασμα βρέθηκε στην Καλιφόρνια και το 1896 τα νέα για ένα μεγάλο κοίτασμα στο Yukon μεταδόθηκαν πολύ γρήγορα. Το Yukon βρίσκεται στον Καναδά. Η διαδρομή ήταν πολύ δύσκολη και για πολλούς, θανατηφόρα.


Άνθρωποι από όλο τον κόσμο και από όλα τα κοινωνικά στρώματα ξεκίνησαν το δύσκολο ταξίδι μέσα από τα χιονισμένα βουνά. Η δημοφιλέστερη διαδρομή ήταν το Chilkoot Trail, μήκους 53 χιλιομέτρων, γνωστή στους Ινδιάνους. Υπήρχαν κι άλλοι τρόποι να περάσει κανείς τα βουνά, αυτός όμως ήταν ο πιο σύντομος – και ο πιο δύσκολος. Οι περισσότεροι ήξεραν ότι οι πιθανότητες να βρουν χρυσάφι ήταν λίγες. Όμως κάποιοι πράγματι κατάφεραν να γίνουν πολύ πλούσιοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι υπόλοιποι αυτό που κατάφεραν, ήταν να τονώσουν την τοπική οικονομία.


Η καναδέζική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πρόσθετα μέτρα όταν τα πλήθη άρχισαν να απειλούν την ασφάλεια των περιοχών. Το φαγητό που ήταν ήδη λίγο, άρχισε να εκλείπει συνεχώς. Παράλληλα πολλά όπλα σε συνδυασμό με την απελπισία δημιούργησαν αναρχία και βανδαλισμούς.


Χρυσάφι υπήρχε, ναι. Υπήρξαν και πολλοί πλούσιοι. Όμως δεν υπήρχε φαγητό για να αγοράσεις, ακόμα κι αν είχες λεφτά. Και ο καιρός όλο το χρόνο αφιλόξενος. Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν μέχρι που έφτασαν σε εξωφρενικά ύψη. Το χειμώνα του 1886 ένα αβγό, σε σημερινές τιμές, έφτασε τα 30€. Την ίδια τιμή είχε και ένα καρβέλι ψωμί. Ένα δείπνο με μία μπριζόλα, πατάτες και ψωμί έκανε 1200€. Αρκετοί έδιναν το χρυσάφι της ημέρας σε αντάλλαγμα για φαγητό. Ειδικά οι πατάτες, λόγω της μεγάλης τους θρεπτικότητας, άξιζαν το βάρος τους σε χρυσάφι. Στην κυριολεξία.


Η Καναδική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέπει την είσοδο στη χώρα μόνο σ’ αυτούς που ήταν σε θέση να εισάγουν μαζί τους και τις προμήθειες ενός χρόνου. Σύντομα, ο κάθε εξερευνητής έπρεπε να έχει μαζί του γύρω στον ένα τόνο σε φαγητό. Επιπλέον έπρεπε να αγοράσει άλογα και να νοικιάσει Ινδιάνους για την μεταφορά. Στις ανηφόρες όμως των βουνών τα άλογα ψοφούσαν το ένα μετά το άλλο. Λίγο πριν την κορυφή των βουνών, ο καθένας έπρεπε να μεταφέρει 65 κιλά σε αλλεπάλληλες διαδρομές.


Όσοι κατάφεραν να περάσουν στην άλλη πλευρά και να φτάσουν στο Dawson, συνήθως έπιαναν δουλειά ως υπάλληλοι αυτών που ήδη είχαν βρει χρυσό. Άλλοι βρήκαν δουλειά στα διάφορα εμπορικά μαγαζιά, υπηρεσίες, καζίνο, οίκους ανοχής και τράπεζες που συντηρούσαν μία πόλη που βρισκόταν σε ξέφρενη κατάσταση πάρτι. Το 1899 μία φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς τα πάντα αλλά η συνέχεια δε μοιάζει με τα Σόδομα και Γόμορρα. Μέσα σε λίγους μήνες η πόλη ξαναχτίστηκε ακόμα πιο μεγαλοπρεπής.

Υποθέτω ότι ο Σκρουτζ ήταν από τους τυχερούς της εποχής. Ίσως να είχε συνεργαστεί και με τους γκάνγκστερ που έγδυναν με τη βία τους χρυσοθήρες από τα κέρδη της ημέρας. Ίσως ήταν ο ίδιος ένας από τους γκάνγκστερ; Αχ, το ενήλικο μυαλό δηλητηριάζει τις παιδικές αναμνήσεις.


Η λίστα με τα τρόφιμα μιας χρονιάς ήταν η εξής:

70 κιλά μπέικον

180 κιλά αλεύρι

10 κιλά βρώμη

55 κιλά φασόλια

5 κιλά τσάι

5 κιλά καφές

10 κιλά ζάχαρη

10 κιλά αποξηραμένες πατάτες

1 κιλό αποξηραμένα κρεμμύδια

7 κιλά αλάτι

Μισό κιλό πιπέρι

35 κιλά αποξηραμένα φρούτα

4 κιλά μπέικιν πάουντερ

2 κιλά σόδα

200 γρμ ξίδι

Μισό κιλό σούπα σε σκόνη

1 βάζο μουστάρδας

Σύνολο: 400 κιλά

 

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ