Αν δουλέψω περισσότερο, θα μ’ αγαπήσεις τελικά;

Αν δουλέψω περισσότερο, θα μ’ αγαπήσεις; Facebook Twitter
Η εργασιομανία δεν είναι απλώς υπερβολική αφοσίωση στην εργασία· είναι μια βαθιά ριζωμένη ψευδαίσθηση ότι η αγάπη και η αξία μας εξαρτώνται από τις επιδόσεις μας.
0


Η ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΙΑ αποτελεί ένα ολοένα πιο διαδεδομένο φαινόμενο στους σύγχρονους επαγγελματικούς κύκλους. Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι εργάζονται ακατάπαυστα, αφιερώνοντας 13 και πλέον ώρες την ημέρα και παραμελώντας την προσωπική τους ζωή. Αυτή η παθολογία χαρακτηρίζεται από την αδιάκοπη ενασχόληση με την εργασία, τις εμμονικές σκέψεις γύρω από αυτήν και τη δουλειά που φτάνει πολύ πέρα από τις πραγματικές απαιτήσεις της εργασιακής θέσης.

Οι εργασιομανείς νιώθουν την ανάγκη να δουλεύουν ακόμα κι όταν έχουν ήδη εξασφαλίσει οικονομική άνεση και αντλούν ελάχιστη ευχαρίστηση από τη δουλειά τους. Το αποτέλεσμα είναι μια ζωή χωρίς χαρά, ικανοποίηση και νόημα, καθώς και σχέσεις που φθείρονται από την έλλειψη χρόνου και συναισθηματικής διαθεσιμότητας.

Αυτή η συμπεριφορά σπάνια αλλάζει με απλές προτροπές του τύπου «δούλεψε λιγότερο». Οι ρίζες της βρίσκονται συνήθως στη βαθύτερη ψυχολογία του ατόμου. Πολλοί εργασιομανείς έχουν εσωτερικεύσει από νωρίς την ιδέα ότι η αγάπη –από γονείς, συντρόφους ή φίλους– πρέπει να «κερδηθεί» μέσω συνεχούς προσπάθειας και εξαιρετικών επιδόσεων. Αυτή η πεποίθηση, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Πολλοί ενήλικες συνεχίζουν αυτό το μοτίβο: έμαθαν ότι ήταν περισσότερο αγαπητοί όταν αρίστευαν και συνεχίζουν να κυνηγούν την αποδοχή μέσα από την αδιάκοπη εργασία.

Στη ζωή μάς προσφέρονται δύο είδη «ανταμοιβών»: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Οι πρώτες αφορούν άυλα στοιχεία όπως η αγάπη, η ευτυχία και οι σχέσεις, ενώ οι δεύτερες σχετίζονται με υλικά αγαθά, χρήματα και κοινωνικό status. Παρόλο που και οι δύο είναι σημαντικές, έρευνες δείχνουν πως, μετά την κατάκτηση ενός στοιχειωδώς καλού επιπέδου διαβίωσης, η αληθινή ικανοποίηση προέρχεται από τις εσωτερικές ανταμοιβές. Ωστόσο, πολλοί φαίνεται να θεωρούν ότι τα υλικά επιτεύγματα αρκούν, παραμελώντας τους δικούς τους ανθρώπους και αφιερώνοντας όλη τους την ενέργεια στην καριέρα τους. Έτσι, δημιουργούν μέσα τους μια λανθασμένη ψυχολογική «συντόμευση»: πιστεύουν υποσυνείδητα ότι αν έχουν αρκετή επιτυχία, θα αποκτήσουν και την αγάπη που επιθυμούν.

Η προέλευση αυτής της λανθασμένης αντίληψης εντοπίζεται συχνά στην παιδική ηλικία. Παιδιά που μεγαλώνουν με εργασιομανείς γονείς είναι πιθανότερο να επαναλάβουν την ίδια συμπεριφορά, θεωρώντας τη φυσιολογική. Επιπλέον, όταν η γονική αγάπη δίνεται υπό όρους –όταν δηλαδή το παιδί νιώθει αγαπητό μόνο όταν έχει επιτυχίες–, τότε διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι η αξία του και η αγάπη που εισπράττει εξαρτώνται από την απόδοσή του. Πολλοί ενήλικες συνεχίζουν αυτό το μοτίβο: έμαθαν ότι ήταν περισσότερο αγαπητοί όταν αρίστευαν και συνεχίζουν να κυνηγούν την αποδοχή μέσα από την αδιάκοπη εργασία.

Με την πάροδο του χρόνου, η εργασιομανία έχει δυσανάλογο κόστος: οι απολαβές από την εργασία μειώνονται σε σχέση με τις απώλειες στην προσωπική ζωή. Ο εργασιομανής συχνά αδυνατεί να κατανοήσει γιατί οι κοντινοί του άνθρωποι, αντί να τον θαυμάζουν για την αφοσίωσή του, παραπονιούνται για την απουσία του, φυσική και συναισθηματική. Για να αρχίσει να αντιμετωπίζει κανείς το πρόβλημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσει τρία βασικά βήματα:

Να αναγνωρίσει τη ρίζα του προβλήματος: Ο εργασιομανής καλείται να ανατρέξει στην παιδική του ηλικία και να αναρωτηθεί αν η αγάπη των γονιών του εξαρτιόταν από τις επιδόσεις του. Αυτή η επίγνωση βοηθά στην κατανόηση του εσωτερικού «σεναρίου» που οδηγεί στην ανάγκη για συνεχή διάκριση.

Να δίνει αυτό που επιθυμεί να λάβει: Η πραγματική αγάπη δεν αγοράζεται με χρήμα ή επιτυχία, αλλά προσφέρεται μέσω της παρουσίας μας και της συναισθηματικής διαθεσιμότητας. Η συνειδητή αφιέρωση χρόνου και προσοχής στους αγαπημένους μας ανθρώπους αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων.

Να σχεδιάσει την αλλαγή πλεύσης: Η αλλαγή δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί αναγνώριση της κατάστασης, συνεργασία με τους κοντινούς μας ανθρώπους και σταδιακή διαμόρφωση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, η οποία μπορεί να ξεκινήσει με μικρά βήματα, όπως οι διακοπές χωρίς οθόνες, να προχωρήσει με την αναδιοργάνωση της καθημερινότητάς μας και, αν χρειαστεί, να φτάσει ως την αλλαγή καριέρας.

Η εργασιομανία δεν είναι απλώς υπερβολική αφοσίωση στην εργασία· είναι μια βαθιά ριζωμένη ψευδαίσθηση ότι η αγάπη και η αξία μας εξαρτώνται από τις επιδόσεις μας. Η απελευθέρωση από αυτή την αυταπάτη ξεκινά με την αναγνώριση της αλήθειας: η αγάπη δεν κερδίζεται με υπερωρίες, αλλά με παρουσία, φροντίδα και γνήσια σύνδεση.

Με στοιχεία από The Atlantic.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT
Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Living / Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Η Μαντώ, η Δανάη και ο Αλέξης έφτιαξαν έναν χώρο όπου πρωταγωνιστούν τα ξύλινα παιχνίδια και τα παστέλ χρώματα, διαθέτει μαγαζί και μικρό μπαρ και οι κάτοικοι της γειτονιάς κάνουν φιλίες.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ