Όσκαρ 2026: Τι αλλάζει στη διαδικασία επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

ΟΣΚΑΡ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΛΛΑΔΑ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Τη διαδικασία επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ 2026 και το τι αλλάζει, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι κυριότερες αλλαγές που επιφέρει η νέα απόφαση στην εν λόγω διαδικασία συνίστανται στην αύξηση των μελών της γνωμοδοτικής Επιτροπής από 7 σε 11 και στον τρόπο ορισμού τους, καθώς πλέον τα μέλη διορίζονται κατόπιν υπόδειξης από κινηματογραφικούς φορείς προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού λοιπόν, απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής του κινηματογραφικού έργου με το οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στην 98η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, διεκδικώντας το βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας).

Οι υποψηφιότητες για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο 2026 και η τελετή θα γίνει τον Μάρτιο 2026.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Στις 11-07-2025 δημοσιεύθηκε η με αριθμ. 303859/02.07.2025 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού με θέμα: ''Εκπροσώπηση της Ελλάδας στις διαδικασίες του βραβείου OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους'' (ΦΕΚ Β΄ 3615).

Με την απόφαση αυτή καταργήθηκε η μέχρι τώρα ισχύουσα απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού με αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 απόφαση με θέμα: ''Εκπροσώπηση της Ελλάδος στις διαδικασίες του βραβείου OSCAR'' (ΦΕΚ Β΄ 1829).

Οι κυριότερες αλλαγές που επιφέρει η νέα απόφαση στην εν λόγω διαδικασία συνίστανται στην αύξηση των μελών της γνωμοδοτικής Επιτροπής από 7 σε 11 και στον τρόπο ορισμού τους, καθώς πλέον τα μέλη διορίζονται κατόπιν υπόδειξης από κινηματογραφικούς φορείς προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κατ’ εφαρμογήν της παρ. 3 του άρθρου 1 της ως άνω απόφασης, η Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού απευθύνει πρόσκληση στους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής του κινηματογραφικού έργου με το οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στην 98η διοργάνωση των βραβείων OSCAR της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, διεκδικώντας το βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (πρώην βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας).

Η πρόσκληση αφορά στους Έλληνες κινηματογραφιστές που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως αυτές προβλέπονται από τον Κανονισμό της φετινής διοργάνωσης των OSCAR, και ειδικότερα τα κριτήρια του κανόνα 16 (RULE SIXTEEN SPECIAL RULES FOR THE INTERNATIONAL FEATURE FILM AWARD) υπό τους τίτλους Ι. ΟΡΙΣΜΟΣ και ΙΙ. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ. Οι κανόνες της 98ης διοργάνωσης είναι διαθέσιμοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση, πατώντας ΕΔΩ.

Διαδικασία επιλογής ελληνικής υποψηφιότητας

Η διαδικασία για την επιλογή του κινηματογραφικού έργου το οποίο προτείνεται από την Ελλάδα ως υποψήφιο για το βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους καθορίζεται στο άρθρο 1 της αριθμ. 303859/02.07.2025 απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ Β΄ 3615), η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρο 35 του ν. 3905/2010.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιλογής, καθώς και για την υποβολή στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του ελληνικού κινηματογραφικού έργου το οποίο προτείνεται από τη χώρα μας ως υποψήφιο για το βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία οφείλουν να υποβάλουν την υποψηφιότητα της ταινίας τους απευθείας στο ΥΠΠΟ, προκειμένου να αξιολογηθεί από την Επιτροπή που συγκροτείται για τον συγκεκριμένο σκοπό. Η Επιτροπή ακολούθως γνωμοδοτεί στον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος και εκδίδει την τελική απόφαση.

Διευκρινίζεται ότι τυχόν προτάσεις τρίτων φορέων δεν παράγουν οποιεσδήποτε συνέπειες ούτε συνιστούν δέσμευση για την Επιτροπή του ΥΠΠΟ.

Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για το βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους σύμφωνα με τον κανόνα 16 της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συνοψίζονται στις εξής:

Ως διεθνής ορίζεται η κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους (διάρκειας μεγαλύτερης των 40 λεπτών), της οποίας η παραγωγή λαμβάνει χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και η γλώσσα των διαλόγων είναι κατά κύριο λόγο (ήτοι σε ποσοστό άνω του 50%) διαφορετική από την αγγλική. Ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και ταινίες ντοκιμαντέρ είναι επιλέξιμες.

Η υποβαλλόμενη κινηματογραφική ταινία θα πρέπει να έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά όχι νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου 2024 και όχι αργότερα από την 30ή Σεπτεμβρίου 2025. Επιπλέον, η αρχική προβολή της θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτός ΗΠΑ, σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα στην οποία η είσοδος επιτρέπεται επί πληρωμή, για τουλάχιστον επτά συνεχείς ημέρες.

Η κινηματογραφική ταινία πρέπει να διαφημίζεται και να προωθείται κατά την ως άνω κυκλοφορία της με τρόπο που θεωρείται συνήθης στις πρακτικές διανομής ταινιών μεγάλου μήκους. Δεν απαιτείται διανομή της ταινίας στις ΗΠΑ.

Ταινίες οι οποίες, σε οποιαδήποτε εκδοχή, θα τύχουν προβολής ή διανομής εκτός εμπορικής κινηματογραφικής αίθουσας πριν την πρώτη προβολή ή διανομή σε αίθουσα, δεν θα είναι επιλέξιμες για το βραβείο της Ακαδημίας.

Ως τρόποι προβολής ή διανομής εκτός εμπορικής κινηματογραφικής αίθουσας που καθιστούν την εκάστοτε κινηματογραφική ταινία μη επιλέξιμη θεωρούνται ενδεικτικά οι εξής: ευρυζωνική και καλωδιακή τηλεόραση, υπηρεσίες πληρωμής ανά εκπομπή ή βίντεο κατά παραγγελία (Pay per View / Video on Demand), διανομή DVD, υπηρεσίες ροής πληροφορίας (streaming distribution), διανομή από αεροπορική εταιρεία με σκοπό την προβολή εν πτήσει, μετάδοση μέσω διαδικτύου.

Η γλώσσα των αυθεντικών διαλόγων της κινηματογραφικής ταινίας θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο (ήτοι σε ποσοστό άνω του 50%) διαφορετική από την αγγλική. Απαιτούνται ακριβείς, ευανάγνωστοι υπότιτλοι στην αγγλική γλώσσα.

Ο δημιουργικός έλεγχος της κινηματογραφικής ταινίας που υποβάλλεται θα πρέπει, πιστοποιημένα, να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των πολιτών, των κατοίκων ή των ατόμων που τους έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα ή ασύλου της χώρας η οποία την υποβάλλει.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους είναι αρμόδια να επιλύσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιλεξιμότητα και τους κανονισμούς.

Η υποψηφιότητα για το βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους δεν αποκλείει την υποβολή υποψηφιότητας της ίδιας ταινίας και για βραβεία άλλων κατηγοριών της 98ης διοργάνωσης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των κατηγοριών αυτών.

Υποβολή δικαιολογητικών

Προκειμένου να είναι ολοκληρωμένη και έγκυρη η συμμετοχή κινηματογραφικής ταινίας στη διαδικασία επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το βραβείο OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, θα πρέπει να υποβληθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού τα ακόλουθα:

  • Αίτηση του παραγωγού με πρωτότυπη υπογραφή, η οποία περιλαμβάνει τον ακριβή τίτλο της ταινίας, τη διάρκεια (οπωσδήποτε άνω των 40 λεπτών), το είδος (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ταινία κινουμένων σχεδίων), καθώς και στοιχεία των συντελεστών.
  • Πιστοποιητικό Ελληνικής Ιθαγένειας (το οποίο εκδίδεται, μετά από σχετική αίτηση, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας - ΕΚΚΟΜΕΔ).
  • Παραστατικά που αποδεικνύουν ότι η πρώτη, επίσημη κυκλοφορία της ταινίας έγινε για επτά συνεχείς ημέρες σε αίθουσα εμπορικού κινηματογράφου με εισιτήριο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Τμήματος Κινηματογραφίας και Ο/Α Μέσων της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ: [email protected], από τη 16η Ιουλίου έως και τη Δευτέρα, 28η Ιουλίου 2025.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Λίζα Λινάρδου τηλ. 210 3239680».

 
 
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM
UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM