Menu και βιταμίνες για καλοκαιρινή ευεξία και D-stress
Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες και περισσότερο δροσιστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Αποφεύγουμε τα βαριά και λιπαρά γεύματα, τρώμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και σνακ που χαρίζουν απόλαυση, δροσιά και ενέργεια χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττά συστατικά. Περιορίζουμε το αλάτι και τα καυτερά, κόβουμε «μαχαίρι» το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα και τρώμε περισσότερο ψάρι και κηπευτικά από το μποστάνι.
Προτιμάμε μικρά, συχνά και εύπεπτα γεύματα. Ένα γιαούρτι με μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, δύο κριτσίνια με ένα κομμάτι τυρί, μία κρύα σούπα, μία σαλάτα με στραγγισμένα όσπρια ή πένες ολικής άλεσης αποτελούν ένα ιδανικό σνακ ή κανονικό γεύμα, ανάλογα με την ποσότητα. Όταν κάνει πολλή ζέστη και νιώθουμε ατονία ή πέφτει η αρτηριακή πίεση μπορούμε να προσθέσουμε στο μενού chips, κράκερ ή ένα κομμάτι πιο αλμυρό τυρί όπως η παρμεζάνα, η κεφαλογραβιέρα και η φέτα.
Για θαλασσινή χώρα, δεν τα πάμε καθόλου καλά με τους πνιγμούς. Τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του οργανισμού Safe Water Sports, καταγράφηκαν 395 θάνατοι από πνιγμό κυρίως στη θάλασσα.
Σε περιόδους ζέστης, χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά που μπορούμε να πάρουμε π.χ. από smoothies και φυσικούς χυμούς φρούτων, εκτός από νερό, αλλά και από τα τρόφιμα, όπως υπογραμμίζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου.
Multivitamins: Πότε και γιατί
Το καλοκαίρι είναι μια απαιτητική περίοδος, που η δουλειά αντικαθίσταται με φυσική δραστηριότητα και σπορ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α, Ε και C, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα, καθώς αποτελούν συστατικά των ενζύμων και των συνενζύμων του οργανισμού μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολυβιταμίνες που χαρίζουν ευεξία και ενέργεια, συμπληρώνουν την αντιφλεγμονώδη δράση του ήλιου και της θάλασσας, βοηθούν στον καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο και στην εκτόνωση του στρες.
Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές πολυβιταμίνες για νύχια, επιδερμίδα και μαλλιά που δυναμώνουν, θωρακίζουν και προστατεύουν την κερατίνη και το κολλαγόνο από τις εξωγενείς επιθέσεις. Μπορούμε να τις παίρνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όχι το βράδυ, όμως, εφόσον περιέχουν τονωτικά συστατικά – τότε παίρνουμε τις πολυβιταμίνες για τον ύπνο, που περιέχουν μελατονίνη. Καλό είναι να παίρνουμε όλες τις πολυβιταμίνες με άδειο στομάχι, γιατί έτσι απορροφώνται καλύτερα.
Στην κατηγορία των συμπληρωμάτων διατροφής ανήκουν και τα σκευάσματα για ταχεία ενυδάτωση του οργανισμού σε περιπτώσεις αφυδάτωσης και καύσωνα, τροφικής δηλητηρίασης ή γαστρεντερίτιδας, οι ηλεκτρολύτες σε μορφή αναβράζουσας κάψουλας ή σκόνης που διαλύεται στο νερό, που καλό είναι να έχουμε στο φαρμακείο των διακοπών μας.

Προσοχή στις διατροφικές αλλεργίες, στις δυσανεξίες και στα έντομα
Το καλοκαίρι τρώμε συχνά έξω και είναι πιθανό κάτι να μας πειράξει. Αν έχουμε διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, ενημερώνουμε πάντα το προσωπικό στο εστιατόριο ή στην ταβέρνα και με το πρώτο σύμπτωμα επικοινωνούμε με γιατρό. Αποφεύγουμε τις περίεργες σος και τις πολύπλοκες σαλάτες που μπορεί να έχουν κρυμμένα συστατικά (π.χ. ξηρούς καρπούς) και προτιμούμε πιο απλά πιάτα. Επίσης, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και έχουμε πάντα μαζί μας το κατάλληλο φάρμακο αν είμαστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα εντόνων (μέλισσα, σφήκα, κουνούπια, σκνίπες κ.λπ.). Προσέχουμε να μην αφήνουμε στον ήλιο αναψυκτικά και ποτά, από πορτοκαλάδες και μπίρες μέχρι κοκτέιλ, γιατί οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη έλκει τα έντομα, ακόμα και τα μυρμήγκια, που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα.
Τέλος, αν είμαστε σε περιοχές που έχουν έντονο πρόβλημα με κουνούπια, απλώνουμε στο σώμα, στον λαιμό και στα αυτιά αντικουνουπικό σπρέι καθημερινά, καλύπτουμε τα χέρια και τα πόδια με ανάλαφρα υφάσματα και χρησιμοποιούμε σήτες στα παράθυρα. Οι αλλεργίες έχουν κατά κανόνα κληρονομικό υπόβαθρο (σε ποσοστό 80% και άνω), οπότε, αν οι γονείς μας έχουν αλλεργίες, το πιθανότερο είναι να έχουμε κι εμείς. Γενικά, το αλλεργικό υπόβαθρο μάς κάνει επιρρεπείς σε τροφικές και δερματικές αλλεργίες αλλά και σε αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αλλεργίες συνήθως εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία και καθώς μεγαλώνουμε υποχωρούν, αλλά υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις στον κανόνα – μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και για πρώτη φορά στην 3η ηλικία.
Δεν είναι συχνό το φαινόμενο, αλλά πλέον, με την κλιματική αλλαγή, όλα μπορούν να συμβούν. Γενικά, η επαφή με τη φύση βοηθά, μας κάνει λιγότερο ευαίσθητους, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας, να καταλαβαίνουμε αν κάτι μας ενοχλεί και να το βγάζουμε από τη ρουτίνα μας. Το ίδιο συνιστούν οι δερματολόγοι για την ενήλικη και εφηβική ακμή και οι νευρολόγοι για τις ημικρανίες: όταν τρώμε ή πίνουμε κάτι και μετά βλέπουμε τα σπυράκια να «φουντώνουν» ή μας πιάνει πονοκέφαλος, καλό είναι να το αποφεύγουμε.
Το θλιβερό ρεκόρ πνιγμών του τελευταίου χρόνου στην Ελλάδα πρέπει να μας αφυπνίσει
Για θαλασσινή χώρα, δεν τα πάμε καθόλου καλά με τους πνιγμούς. Τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του οργανισμού Safe Water Sports, καταγράφηκαν 395 θάνατοι από πνιγμό κυρίως στη θάλασσα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί θλιβερό ρεκόρ που υπερβαίνει το έως πρόσφατα ισχύον δεδομένο, βάσει του οποίου είχαμε στην πατρίδα μας περίπου έναν πνιγμό την ημέρα.
Το 81% των πνιγμών στη θάλασσα αφορά άτομα άνω των 60 ετών που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους ή δεν λαμβάνουν σωστά υπόψη τα υποκείμενα νοσήματά τους. Οι περισσότεροι πνιγμοί συνέβησαν τον Ιούλιο, μεταξύ 12:00 και 13:00, σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη, ενώ αρκετοί πνιγμοί το καλοκαίρι συμβαίνουν τις πρωινές ώρες (7:00-10:00), προτού ξεκινήσει η βάρδια του ναυαγοσώστη, καθώς εκείνες τις ώρες πολλοί ηλικιωμένοι επιλέγουν να πάνε για μπάνιο για να αποφύγουν την πολυκοσμία και τον πολύ δυνατό ήλιο.
Αντίστοιχα, στα εσωτερικά ύδατα, το 56% των θανάτων από πνιγμό σημειώθηκε σε πισίνες ξενοδοχείων. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη προσοχή και επιβολή μέτρων ασφαλείας σε αυτές τις περιοχές. Είναι σημαντικό οι πισίνες των ξενοδοχείων, των κατασκηνώσεων και των χώρων ψυχαγωγίας να έχουν ναυαγοσώστη τις ώρες που λειτουργούν και ασφαλή περίφραξη τις ώρες που δεν λειτουργούν.
Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, υπενθυμίζει ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες ο βασικότερος κίνδυνος αφορά την υπερεκτίμηση των δυνάμεων, τα χρόνια νοσήματα από τα οποία ενδέχεται να πάσχουν οι λουόμενοι (συχνά είναι περισσότερα του ενός) και η μοναχική κολύμβηση, που αποτελεί μέγιστο λάθος. Στη θάλασσα πρέπει να κολυμπάμε πάντοτε με παρέα ώστε, αν κάτι συμβεί, κάποιος να ειδοποιήσει για βοήθεια, παράλληλα με την ακτογραμμή και, φυσικά, δεν πέφτουμε ποτέ στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι ή έχοντας καταναλώσει αλκοόλ. Ακόμα και ένα σάντουιτς ή ένα μπολ γιαούρτι με φρούτα λογίζεται γεύμα και πρέπει να περιμένουμε 2,5-3 ώρες για να μπούμε στη θάλασσα – ειδικά τις ημέρες του παρατεταμένου καύσωνα τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και ελαφρά (όχι με λιπαρά ή καυτερά καρυκεύματα). Το αλκοόλ, από την άλλη, απαγορεύεται στην παραλία επειδή ζαλίζει, προκαλεί μέθη, σύγχυση και μείωση των αντανακλαστικών. Επιπλέον είναι διουρητικό, δηλαδή προκαλεί αφυδάτωση ταχύτερα.
Αναφορικά με τα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν κολύμβηση, δεν πρέπει να τα αφήνουμε ποτέ χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν φοράνε σωσίβιο. Τα τουβλάκια που δένονται στη μέση είναι προτιμότερα από τα μπρατσάκια που μπορεί να γλιστρήσουν και να βγουν.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πνιγμός είναι σιωπηλός και πως όλες αυτές οι εικόνες που έχουμε από ανθρώπους που φωνάζουν βοήθεια στη θάλασσα, δυστυχώς, είναι μόνο κινηματογραφικές!