Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον; Facebook Twitter
O Μάικλ Τζάκσον στην Madison Square της Νέας Υόρκης τον Μάρτη του 1988. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΕΝΩ ΤΟ ΕΝΗΛΙΚΟ κοινό των κινηματογραφικών αιθουσών έχει μειωθεί μετά την πανδημία, ένα κινηματογραφικό υποείδος μοιάζει να έχει ακμάσει σε βαθμό που να μοιάζει σαν ένα franchise από μόνο του: η μουσική βιογραφία. Ορισμένες, όπως το Back to Black για την Έιμι Γουάινχαουζ ή το οικτρό I Wanna Dance With Somebody για την Γουίτνι Χιούστον, απέτυχαν παταγωδώς. Ήταν όμως οι εξαιρέσεις. Επιτυχίες όπως το A Complete Unknown (τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως και οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ) φαίνεται να διασφαλίζουν την προοπτική ότι κάθε εκπρόσωπος του ποπ και ροκ πανθέου κάποια στιγμή θα τύχει ανάλογης μεταχείρισης.

Ο αόριστος προσδιορισμός «κάποια στιγμή» φαίνεται να ταιριάζει ακόμα και σε πρότζεκτ που έχουν προγραμματιστεί προ καιρού, όπως η βιογραφική ταινία Michael, για τον Μάικλ Τζάκσον. Η ταινία του Antoine Fuqua θα έπρεπε να είχε ήδη κυκλοφορήσει – αρχικά είχε προγραμματιστεί να βγει τον Απρίλιο του 2025. Μετά από μια πρώτη αναβολή για τον προσεχή Οκτώβριο, η πρεμιέρα μετατοπιστεί για «κάποια στιγμή μέσα το 2026», με αιτιολογία ότι προστέθηκαν 22 ημέρες επιπλέον γυρισμάτων τον επόμενο μήνα. Δύο μήνες μετά την προβλεπόμενη κυκλοφορία της, το διάστημα αυτό των νέων γυρισμάτων είναι αρκετό για να προκύψει μια εντελώς διαφορετική ταινία.

Ο Μάικλ Τζάκσον άλλαξε την ιστορία της ποπ μουσικής όσο ζούσε και τώρα του δίνεται η ευκαιρία να αλλάξει την ιστορία των κινηματογραφικών μουσικών βιογραφιών από το υπερπέραν.

Το πλάνο φαίνεται τώρα να περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της ταινίας έτσι ώστε να προβληθεί σε δύο μέρη: το νέο υλικό θα χρησιμοποιηθεί για να επεκτείνει την ιστορία, η οποία –στο «πρώτο μέρος» της– θα σταματάει γύρω στο 1980 και το μεγάλο προσωπικό breakthrough του Μάικλ Τζάκσον με το άλμπουμ Off The Wall. Δηλαδή πριν από το Thriller, πριν από το Bad, και πολύ πριν από τις καταγγελίες του 1993 για παιδική κακοποίηση παιδιών, οι οποίες οδήγησαν σε έναν συμβιβασμό το 1994, πριν από μια ξεχωριστή δίκη για αντίστοιχες κατηγορίες το 2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταινία περιλαμβάνει σκηνές με έναν από τους κατήγορους του Μάικλ Τζάκσον, ο διακανονισμός του οποίου με τους δικαιούχους του «βασιλιά της ποπ» περιλάμβανε τον όρο να μην συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε δραματοποίηση. Η επιμήκυνση της ταινίας σε δύο μέρη εξασφαλίζει στους δημιουργούς της περισσότερο χρόνο για να βρουν πώς να μην μπλέξουν σε νομικές ατραπούς.  

Και μόνο το γεγονός πάντως ότι περιλαμβάνονται αυτές οι κατηγορίες στην ταινία μοιάζει με εξαιρετικά τολμηρή κίνηση για ένα υποείδος που κατά κανόνα ευνοεί αποκλειστικά τις συμφωνημένες νομικά αφηγήσεις αμφίβολης συχνά αληθοφάνειας. Από την άλλη, δεν υπάρχει περίπτωση το καχύποπτο, υπερπροστατευτικό (και επικερδές) estate του Μάικλ Τζάκσον να έχει επικυρώσει μια βιογραφία που δεν παίρνει το μέρος του σ’ αυτές τις φριχτές κατηγορίες. Ο ηθοποιός που τον υποδύεται, για παράδειγμα, δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο «εγκεκριμένος» από τους κληρονόμους του, αφού πρόκειται για τον ανιψιό του, Τζααφάρ Τζάκσον.

Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον; Facebook Twitter
Ο ανιψιός του Μάικλ Τζάκσον, Τζααφάρ Τζάκσον σε σκηνή από το «Michael». Φωτ.: Reddit

Η ιστορία του Τζάκσον διαθέτει τον παράγοντα του πρόωρου θανάτου σε συνδυασμό όμως με κατηγορίες και επιβαρυντικά στοιχεία πολύ πιο βαριά από το σπιράλ αυτοκαταστροφής της Χιούστον ή της Γουάινχαουζ. Ίσως αυτή να είναι η στρατηγική πίσω από την μετατροπή του Michael σε ένα έπος με δύο μέρη. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να περιέχει το δεύτερο μέρος (και φαίνεται ότι ούτε και ίδιοι οι δημιουργοί της ταινίας δεν γνωρίζουν αν και πώς θα εξελιχθεί), μια ταινία που τελειώνει λίγο μετά την κυκλοφορία του Off the Wall μπορεί να ξεφύγει από όλες τις δύσκολες καταστάσεις, πλασάροντας πάνω απ’ όλα τη νοσταλγία, το απόκοσμο ταλέντο του και την θριαμβευτική υπέρβαση των αντιξοοτήτων.

Στη συνέχεια, ένα δεύτερο μέρος (μια επιπλέον ταινία ουσιαστικά) μπορεί να προσφέρει την ψευδαίσθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των καταγγελιών εναντίον του αείμνηστου σταρ. Στα χαρτιά, η ταινία έχει όλα τα στοιχεία ενός πιθανού φιάσκου. Επί της ουσίας όμως, μπορεί να αποδειχτεί κομβική, διαβρώνοντας περαιτέρω τα όρια μεταξύ της τέχνης της βιογραφίας και της «κληρονομικής» μπίζνας. Ο Μάικλ Τζάκσον άλλαξε την ιστορία της ποπ μουσικής όσο ζούσε και τώρα του δίνεται η ευκαιρία να αλλάξει την ιστορία των κινηματογραφικών μουσικών βιογραφιών από το υπερπέραν.

Με στοιχεία από The Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Οθόνες / 6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου πρόβαλε φέτος ταινίες πολιτικά φορτισμένες που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς σύνορα. Έξι από αυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην αισθητική και την προβληματική τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βίκι Κριπς στη LIFO: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Οθόνες / Βίκι Κριπς: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Η ηθοποιός που στάθηκε σαν ίση προς ίσο απέναντι σε ολόκληρο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις μιλάει στη LiFO σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την κυκλοφορία του «Hot Milk», που συμπεριλαμβάνει γυρίσματα στη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο ξεχασμένος απαγωγέας Τόνι Κυρίτσης, που ενέπνευσε τον Γκας Βαν Σαντ για το Dead Man's Wire

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Dead Man’s Wire»: Η χλιαρή επιστροφή του Γκας βαν Σαντ

Μετά από πέντε χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης επανέρχεται με την ξεχασμένη ιστορία ενός απαγωγέα, κάνοντας μια βιογραφία με νόημα, που όμως δεν προσθέτει κάτι στη φιλμογραφία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η επιστροφή του Ντάρεν Αρονόφσκι, η καλύτερη ταινία του Κουροσάβα σε επανέκδοση και το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Το Κάλεσμα» – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Έκκληση από τους συντελεστές της ταινίας της Κάουτερ Μπεν Χάνια να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, με αφορμή το σπαρακτικό τηλεφώνημα της 6χρονης Παλαιστίνιας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
A House of Dynamite

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «House of Dynamite»: Η Κάθριν Μπίγκελοου πατάει το κουμπί – και μας κόβει την ανάσα

Με χειρουργική ακρίβεια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας μας πείθει ανατριχιαστικά για τον επικείμενο πυρηνικό όλεθρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάγος του Κρεμλίνου

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Ο μάγος του Κρεμλίνου»: Ο ρυθμιστής του Πούτιν δεν χωρά σε ταινία

Πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας, κρύβεται ο ψίθυρος ενός σύγχρονου Ρασπούτιν. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς τον ακολουθεί – αλλά μήπως τον πρόδωσε η φόρμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No other choice

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «No other choice»: Η ταινία που θα οδηγήσει τον Παρκ Τσαν-γουκ στα Όσκαρ

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης παραμένει ένας από τους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές, αν και η αντικαπιταλιστική του σάτιρα «No other choice» δεν είναι η καλύτερή του ταινία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM
O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα έκανε την Μέρι Σέλεϊ περήφανη. Ο δικός του Φρανκενστάιν κατορθώνει να μην προδώσει το πνεύμα του πολυδιασκευασμένου μυθιστορήματός της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Λούκα Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ανταπόκριση από τη Βενετία / After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ο Λούκα Γκουαντανίνο νοσταλγεί τη χαμένη τέχνη του διαλόγου, αλλά το After the Hunt χάνει το δίκιο του στην ακαδημαϊκή φλυαρία και τις σεναριακές αστοχίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ