Νέα Ζηλανδία: Επιστήμονες συλλέγουν σπέρμα από απειλούμενους κακάπο με ειδικές τεχνικές για να σώσουν το είδος

Νέα Ζηλανδία: Επιστήμονες συλλέγουν σπέρμα από απειλούμενους κακάπο με ειδικές τεχνικές για να σώσουν το είδος Facebook Twitter
0

Ο κακάπο, ο βαρύτερος και μοναδικός παπαγάλος που δεν πετά, αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια και εμβληματικά είδη της Νέας Ζηλανδίας – αλλά και ένα από τα πλέον αναπαραγωγικά προβληματικά. Οι επιστήμονες επιστρατεύουν πλέον τεχνητή γονιμοποίηση, ειδικές τεχνικές συλλογής σπέρματος και διεθνείς συνεργασίες, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την εξαφάνιση του είδους.

Με μόλις 142 πτηνά του είδους να απομένουν το 2019, ο κακάπο θεωρείται κρισίμως απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Η αναπαραγωγή του είναι εξαιρετικά δύσκολη: 1 στα 5 αρσενικά δεν αποκτούν ποτέ απογόνους, ενώ μόλις 2 στα 5 αυγά εκκολάπτονται.

Αν και όλες οι εναπομείνασες ομάδες μεταφέρθηκαν σε νησιά χωρίς θηρευτές, το πρόβλημα της αναπαραγωγής επιμένει, εξαιτίας χαμηλής γονιμότητας και γενετικής ομοιομορφίας.

Η πρώτη επιτυχής τεχνητή γονιμοποίηση σε άγριο πτηνό πραγματοποιήθηκε το 2009 στον κακάπο, αλλά χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να επαναληφθεί. Το 2019, η Νέα Ζηλανδία κάλεσε ομάδα ειδικών από τη Γερμανία για να ενισχύσει την προσπάθεια.

«Η τεχνητή γονιμοποίηση βοηθά στην ενίσχυση της γονιμότητας και στη διατήρηση πολύτιμων γονιδίων από αρσενικά που δεν ζευγαρώνουν φυσικά», εξηγεί ο Δρ Άντριου Ντίγκμπι, επιστημονικός σύμβουλος για το είδος στο Τμήμα Διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας.

Το 2022, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκτήσουν τέσσερις νεοσσούς από τρεις θηλυκές, εκ των οποίων οι δύο γεννήθηκαν από αρσενικά που δεν είχαν αναπαραχθεί ποτέ – ένα εξ αυτών με σπάνια «γονίδια Fiordland».

 Οι επιστήμονες καλύπτουν το κεφάλι και τα φτερά του κακάπο με πετσέτα και τοποθετούν τον κορμό του σε ένα κομμένο πλαστικό μπουκάλι. Η συλλογή γίνεται είτε μέσω ρυθμικών πιέσεων στην κοιλιά (γνωστή τεχνική «συμπίεσης»), είτε με τη χρήση ηλεκτρικής διέγερσης μέσω ειδικού πολυπολικού ανιχνευτή, που έχει αναπτυχθεί στη Γερμανία. Το σπέρμα συλλέγεται άμεσα από τον μανδύα του πουλιού και, αν κριθεί βιώσιμο, χρησιμοποιείται για άμεση γονιμοποίηση θηλυκού. Το πουλί ανταμείβεται με έναν ξηρό καρπό και απελευθερώνεται.

Η ομάδα «Kākāpō Recovery» σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξανά την τεχνική στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο το 2026, με στόχο τη διάσωση των τελευταίων γενετικά μοναδικών κακάπο και την ενίσχυση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους.

Η περίπτωση του κακάπο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου η τεχνολογία και η βιολογία συνεργάζονται όχι για εμπορικούς λόγους, αλλά για την επιβίωση ενός μοναδικού είδους με αρχαία καταγωγή και σύγχρονες απειλές.

Με πληροφορίες από Euronews

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ