Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα δυνατότητα που έχουν οι πολίτες, της αξιολόγησης υπηρεσιών του Δημοσίου.
Το πρωί της Τρίτης 6 Μαΐου, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε διυπουργική σύσκεψη όπου και παρουσιάστηκε η νέα ηλεκτρονική αξιολόγηση δεκάδων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τους πολίτες.
Αναφορικά με την ηλεκτρονική αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Είναι πραγματικά ξεχωριστή η σημερινή μας συνάντηση, καθώς ουσιαστικά αφορά κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα. Σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες, έχοντας πια τον πρώτο λόγο, με στόχο ένα κράτος το οποίο να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό. Έτσι μπορούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για όσα απασχολούν την καθημερινότητά τους, από τον ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, την ΑΑΔΕ, τις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις γειτονιές, στα σχολεία, την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και πολλά ακόμα».
Άνοιξε η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου
Από εδώ και στο εξής, οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογούν κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ, οι αστικές συγκοινωνίες, η συνταγογράφηση και υπηρεσίες των δήμων μέσα από την πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr.
Η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα, μέσω τακτικών ερωτηματολογίων που θα συμπληρώνουν εθελοντικά οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Το νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως:
- Ο e-ΕΦΚΑ
- Οι Μέσες Μαζικής Μεταφοράς
- Υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού δρόμων, χώρων στάθμευσης και παιδικών σταθμών στους ΟΤΑ
- Η ΑΑΔΕ
- Η ΔΥΠΑ
- Το Κτηματολόγιο
- Τα ΚΑΠΗ
- Οι Πολεοδομίες
- Η ανακύκλωση
- Οι χώροι πρασίνου
- Η κάλυψη αναγκών ατόμων με αναπηρία
- Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Τα δημοτικά ιατρεία
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στη λίστα θα προστεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του gov.gr. Κύριος στόχος της αξιολόγησης είναι η ανίχνευση δυσλειτουργιών.
Μακροπρόθεσμα, οι απαντήσεις των πολιτών θα δημιουργήσουν μια εκτενή βάση δεδομένων, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση συστημικών αδυναμιών του Δημοσίου και στην ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών προς ευρύτερη εφαρμογή.
Για υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση γίνεται δια ζώσης, προβλέπεται συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης: μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό του ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, με το οποίο θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία όσο και τη διαδικασία που ακολούθησε.