Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο Facebook Twitter
Τα τέσσερα μέλη των Blackpink κυκλοφόρησαν πρόσφατα σόλο δουλειές και μάλιστα με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους.
0

Η Κ-pop είναι το μοναδικό μουσικό είδος που αυτήν τη στιγμή πουλάει σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρα από την Taylor Swift, αλλά η Swift δεν είναι μουσικό είδος.

Σε ορισμένους μπορεί να φαίνεται extreme αυτή η δήλωση, αλλά συμφωνεί με τις πρόσφατες λίστες που δημοσίευσε η IFPI, η Διεθνής Ομοσπονδία Φωνογραφικής Μουσικής που συλλέγει και δημοσιεύει στοιχεία για τις πωλήσεις μουσικής (φυσικές και ψηφιακές) παγκοσμίως και για τα πιο εμπορικά άλμπουμ και singles του 2024, όπου 4 από τα 10 άλμπουμ ήταν νοτιοκορεάτικα, ενώ στη λίστα των καθαρών πωλήσεων 17 από τα 20 πιο εμπορικά άλμπουμ παγκοσμίως είναι από την Κορέα, γεγονός που εξοβελίζει τη Βρετανία από τον χάρτη της σύγχρονης ποπ και ξεπερνάει ακόμη και την Αμερική. Και όλα αυτά την εποχή του streaming και των social media.

Είναι σοκαριστικό κυρίως για όσους έχουν μεγαλώσει με βρετανική ποπ ή ροκ, ή αγγλόφωνη μουσική γενικότερα. Αν όμως έχει κανείς επαφή με την Gen Z και Α, δηλαδή με παιδιά και εφήβους, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται τόσο με την επιτυχία γκρουπ όπως οι Seventeen και οι Stray Kids, ονόματα μάλλον άγνωστα στους μη μυημένους boomers.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τέσσερα μέλη των Blackpink κυκλοφόρησαν πρόσφατα σόλο δουλειές και μάλιστα με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους.

O πιο πετυχημένος δίσκος αυτήν τη στιγμή στα τσαρτ είναι της Rosé, που έχει φτάσει μέχρι τη θέση 3 στο Billboard 200 και αυτό λόγω του «Apt.» πλέον ανήκει στην κατηγορία «αν το ακούσω άλλη μια φορά σε παιδικό πάρτι, θα φάω τα ρούχα μου», ενώ έχει κατσικωθεί για εβδομάδες στο Hot 100.

Οι Blackpink είναι το πρώτο γυναικείο Κ-pop σχήμα που κατέκτησε την κορυφή του Billboard 200 και των βρετανικών τσαρτ με το άλμπουμ τoυς «Born Pink» το 2022 ενώ ήταν οι βασικές headliners του Coachella το 2023 - με λίγα λόγια είναι huge. Το συμβόλαιό τους με την YG Entertainment έληξε το 2023 και ενώ ανανεώθηκε για το γκρουπ, του οποίου ο καινούργιος δίσκος αναμένεται μέσα στο 2025, δεν συνέβη το ίδιο με τα ατομικά τους συμβόλαια, έτσι τα μέλη του ήταν ελεύθερα να κάνουν ό,τι ήθελαν. Μετά τη λήξη του συμβολαίου τους οι τρεις από τις τέσσερις έφτιαξαν δικές τους δισκογραφικές εταιρείες: η Jisoo, μαζί με τον αδελφό της, την Blissoo, η Jennie την Odd Atelier και η Lisa τη LLOUD. Η Rosé υπέγραψε σε μια υπο-εταιρεία της YG Entertainment. Στη Δύση, βέβαια, καθεμία είναι σε διαφορετική εταιρεία: η Rosé στην Atlantic, η Jennie στην Columbia, η Jisoo στη Warner και η Lisa στην RCA.

BLACKPINK - ‘Pink Venom’ M/V

Να επισημάνουμε εδώ ότι δεν ήταν μόνο ένα από τα εμπορικότερα γκρουπ της Νότιας Κορέας χωρίς λόγο. Οι Blackpink αποτελούσαν μια πραγματική μουσική πρόταση με φρέσκες ιδέες και έναν απρόβλεπτο χαοτικό ήχο που ακουγόταν πιο κοντά στο μέλλον από οτιδήποτε, κυρίως λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των μελών τους· επρόκειτο για δύο τραγουδίστριες και δυο ράπερ που αντάλλαζαν ρόλους δυο και τρεις φορές μέσα σε ένα κομμάτι με απίστευτη ευκολία και άνεση, δημιουργώντας ένα απίθανο φωνητικό κολλάζ. Αυτός ο συνδυασμός πρόσφερε μια μοναδική δυναμική στα τραγούδια τους που δύσκολα μπορούσες να προσπεράσεις. Οποιαδήποτε αρνητική κριτική δεν έχει να κάνει με το γούστο –που δεν το συζητάμε φυσικά– στηρίζεται κυρίως σε παντελή άγνοια του τι συνιστά Κ-pop την τελευταία δεκαετία και πως το είδος έχει εξελιχθεί ηχητικά. Δεν μιλάμε για ποπ χαζομάρες όπως το «Gangnam Style».

Για να γυρίσουμε όμως στα κορίτσια, οι σόλο δουλειές τους αποκτούν ένα έξτρα ενδιαφέρον και μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να μεταφέρουν την ίδια φρεσκάδα και καινοτομία που τις έκανε μοναδικές ως γκρουπ και αν θα πουλήσουν το ίδιο. Την αρχή έκανε η Rosé με το «Rosie» τον Δεκέμβριο του 2024, ακολούθησε η Jisoo με το «Amortage» τον Φεβρουάριο, στα τέλη Φεβρουαρίου ήρθε η το «Alter Ego» της Lisa και το «Ruby» της Jennie στις αρχές του Μαρτίου – οι δύο τελευταίες είναι οι ράπερ του γκρουπ. O πιο πετυχημένος δίσκος αυτήν τη στιγμή στα τσαρτ είναι της Rosé, που έχει φτάσει μέχρι τη θέση 3 στο Billboard 200 και αυτό λόγω του «Apt.» πλέον ανήκει στην κατηγορία «αν το ακούσω άλλη μια φορά σε παιδικό πάρτι, θα φάω τα ρούχα μου», ενώ έχει κατσικωθεί για εβδομάδες στο Hot 100. Αν τα άλμπουμ της Lisa και της Jennie που κυκλοφόρησαν πιο πρόσφατα, δεν καταφέρουν να κρατηθούν στα τσαρτ, τότε ίσως αυτό να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάπου έχει κουράσει η συγκεκριμένη σκηνή. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι όλες τους πλέον τραγουδάνε σε άπταιστα αγγλικά και αυτό είναι λίγο προβληματικό από μόνο του. 

Jisoo - Amortage

Jisoo - AmortageΊσως είναι η μοναδική από τις τέσσερις που δεν την ενδιαφέρει καθόλου να κάνει σόλο καριέρα εκτός Νότιας Κορέας όχι τόσο ως μουσικός αλλά κυρίως ως ηθοποιός, κι αυτό επειδή είναι η μόνη που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί. Πλέον, πρωταγωνιστεί συστηματικά σε Κ-dramas. Αυτήν τη στιγμή παίζει στη ζόμπι κωμωδία «Newtopia». Το «Amortage» δεν είναι ακριβώς άλμπουμ αλλά ένα EP με τέσσερα κλασικά ποπ κομμάτια στο στυλ της Kylie Minogue και της Katy Perry, που πέρασε κάπως απαρατήρητο. Συμπαθητική δουλειά, αλλά σχετικά σύντομη, σαν να το παίζει εκ του ασφαλούς – με το καταπληκτικό Earthquake να ξεχωρίζει, προσπαθώντας γενικά να ξεφύγει αισθητά από τον ήχο των Blackpink. Επιπλέον, είναι η μόνη που τραγουδάει ακόμη στα κορεάτικα.

JISOO - earthquake

Rosé - Rosie

RoséΕννοείται πως καθεμία Blackpink έχει διαφορετικό γούστο και χαρακτήρα, οπότε δεν θα κάνουν όλες μία από τα ίδια στα άλμπουμ τους. Στην προκειμένη περίπτωση, o ήχος της Rosé στον πρώτο της προσωπικό δίσκο δεν έχει καμία σχέση με τις Blackpink. Αντίθετα, προσπαθεί να πατήσει στα χνάρια της Olivia Rodrigo, της Sabrina Carpenter και της Taylor Swift με μια σειρά από κιθαριστικές συναισθηματικές μπαλάντες στις οποίες μιλά για αποτυχημένες σχέσεις. Δεν ξέρω αν λειτουργεί ακριβώς, με την έννοια ότι δεν προσφέρει κάτι καινούργιο. Βέβαια, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να πας κόντρα στο μουσικό είδος που σε ανέδειξε. Εμπορικά, πάντως, πέτυχε. Πέρα, όμως, από τη μεγάλη επιτυχία της συνεργασίας της με τον Bruno Mars στο «Apt.», ένα κομμάτι που έξυπνα χρησιμοποιεί το μουσικό μοτίβο του «Mickey» της Tony Basil, δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να γοητεύει έναν ώριμο ακροατή, εκτός κι αν είναι φαν.

ROSÉ & Bruno Mars - APT

Lisa – Alter Ego

Lisa Με καταγωγή από την Ταϊλάνδη –δηλαδή είναι η μόνη μη Κορεάτισσα του γκρουπ, είναι απίστευτα ταλαντούχα ράπερ, οπότε δεν κάνει εντύπωση που η σόλο δουλειά της κινείται σε χιπ χοπ και r&b μονοπάτια, με συνεργασίες με ονόματα όπως αυτά των Rosalia, Doja Cat, Raye, Megan Thee Stallion, Future και Tyla. Το «Alter Ego» κατακεραυνώθηκε από κριτικούς οι οποίοι στην πλειοψηφία τους το χαρακτήρισαν εντελώς generic και άχρωμο, με τη Lisa να χάνεται ανάμεσα στους σταρ που συμμετέχουν. Διακρίνεται μια διάθεση πειραματισμού ανά στιγμές, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει κάποια κατεύθυνση που να «παρασύρει» όλο το άλμπουμ. Από την άλλη, δείχνει ότι μπορεί να τραγουδήσει το ίδιο καλά όπως ραπάρει. Εντάξει, δεν είναι και τόσο κακό, αλλά δεν σου μένει και τίποτα στο τέλος, και αυτό το λέω με αρκετή απογοήτευση, επειδή η Lisa είναι η αγαπημένη από τις Blackpink. Και αυτή έχει κάνει άνοιγμα στην αμερικανική τηλεόραση φέτος, πρωταγωνιστώντας στο «White Lotus».

LISA - BORN AGAIN feat. Doja Cat & RAYE 

Jennie – Ruby

JennieΑν κρίνουμε από τις σόλο δουλειές της τετράδας, η Jennie είναι η πραγματική σταρ. Το Ruby είναι ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ που δεν βασίζεται σε εύκολα hits. Δεν είναι τυχαίο ότι σου μένουν αρκετά κομμάτια μετά την πρώτη ακρόαση, κι αυτό σημαίνει ότι είναι κυρίως καλά. Ακολουθεί την ίδια συνταγή με τη Lisa, είναι επίσης τίγκα στις συνεργασίες, από Doechii, Childish Gambino, Kali Uchis και Dua Lipa μέχρι Dominic Fike, αλλά δεν βαλτώνει μέσα σε αυτές εκτός ίσως από το «ExtraL» με την Doechii στο οποίο η Αμερικανίδα ράπερ την «καπελώνει».  Υπάρχουν πολλά κομμάτια στα οποία ξαναγυρνά κανείς, όπως τα «ΖΕΝ», «Seoul City» και «Love Hangover» μεταξύ άλλων. «Special edition, and your AI couldn’t copy» ραπάρει ειρωνικά στο «Like Jennie». Και αυτή έκανε το ντεμπούτο της στο Χόλιγουντ με το «Idol» του Weeknd. Η Jennie μπορεί να φαίνεται ότι ξεπερνάει ελάχιστα τις άλλες τρεις σε έμπνευση και δημιουργικότητα και ίσως δεν ξεφεύγει ακριβώς από τη σκιά των Blackpink, αλλά τα πάντα είναι θέμα γούστου.

JENNIE - like JENNIE

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Blackpink και η απρόσμενη εξέλιξη των γυναικείων k-pop γκρουπ  

Μουσική / Οι Blackpink και άλλα γυναικεία k-pop γκρουπ που αξίζει να τσεκάρεις

Το είδος φαίνεται να προχωράει μπροστά μετά την επιτυχία των Blackpink σε διεθνές επίπεδο αλλά και με την εμφάνιση καινούργιων γκρουπ που αγκαλιάζουν έναν πιο βατό και άμεσο για το δυτικό κοινό ήχο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT