Οι Blackpink και η απρόσμενη εξέλιξη των γυναικείων k-pop γκρουπ   Facebook Twitter
Φωτο: Yg Entertainment

Οι Blackpink και άλλα γυναικεία k-pop γκρουπ που αξίζει να τσεκάρεις

0

Όσο πιο πολύ βυθίζεσαι στον ηχητικό μαξιμαλισμό των Blackpink και της k-pop, σου δημιουργείται η εντύπωση ότι όλη η ποπ μουσική που έχει προηγηθεί ακούγεται αναχρονιστική. Η μουσική τους είναι ένα πανδαιμόνιο από διαφορετικά είδη, από χιπ-χοπ, r&b και αμερικανική ποπ, όπως συνηθίζεται στην k-pop γενικότερα, αλλά στην περίπτωση τους τραβηγμένα στα άκρα. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα το «Pink Venom» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για να προλογίσει το νέο τους άλμπουμ, το «Born Pink». Δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα όταν το πρωτακούς, ένας πολύχρωμος ηχητικός αχταρμάς που δεν ξέρεις πού ακριβώς να τον κατατάξεις, δεν μπορείς να καταλάβεις ποιο είναι το ρεφρέν ή αν έχει καν ρεφρέν, στον οποίο επαναλαμβάνονται διαδοχικά διαφορετικά μουσικά μοτίβα στα 3 λεπτά που διαρκεί. Είναι τόσο χαοτικό που αποκτάει τη δική του λογική στο τέλος.

Δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα όταν το πρωτακούς, ένας πολύχρωμος ηχητικός αχταρμάς που δεν ξέρεις πού ακριβώς να τον κατατάξεις, δεν μπορείς να καταλάβεις ποιο είναι το ρεφρέν ή αν έχει καν ρεφρέν, στον οποίο επαναλαμβάνονται διαδοχικά διαφορετικά μουσικά μοτίβα στα 3 λεπτά που διαρκεί. Είναι τόσο χαοτικό που αποκτάει τη δική του λογική στο τέλος.

Στο YouTube κυκλοφορεί ένα βίντεο με αναφορές σε όλα τα διαφορετικά στοιχεία που παρεμβάλονται μέσα στο κομμάτι και πραγματικά σοκάρεσαι. Δεν μιλάμε για samples. Έχουμε και λέμε: Nas – «Made You Look» (2002), Snoop Dogg – «I Wanna Rock» (2009), Τhe Notorious B.I.G. – «Kick in the Door» (1997), Rihanna – «Pon de Replay» (2005), 50Cent – «P.I.M.P.» (2003), Method Man – «Bring the Pain». Ο Jon Caramanica των NYT ξεθάβει και το «Mighty D-Block (2 Guns Up)» του Sheek.

Τέλος πάντων, ό,τι δεν πέτυχε η τετράδα των Lisa, Jisoo, Jennie και Rosé πριν δυο χρόνια με το ντεμπούτο τους που είχε τον τίτλο «The Album», το κατάφερε φέτος με το «Βorn Pink». Ανέβηκαν στην κορυφή του Billboard, εκτοπίζοντας τον ακλόνητο Bad Bunny και το «Un Verano Sin Ti» – άλλον ένα απίστευτο δίσκο-θρίαμβο για τον Πορτορικανό καλλιτέχνη που έχει διαλύσει κάθε ρεκόρ στα αμερικάνικα τσαρτ το 2022.  Και μάλιστα, στην εποχή του άκρατου streaming, οι Blackpink το έκαναν με καθαρές πωλήσεις, ακόμη και CD, που πλέον θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση.

Οι Blackpink και η απρόσμενη εξέλιξη των γυναικείων k-pop γκρουπ   Facebook Twitter
Φωτο: Yg Entertainment

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα παραγωγό Chelcee Grimes που έγραψε το κομμάτι της συνεργασίας τους με την Dua Lipa, το «Kiss and Make Up», το κορεάτικο γκρουπ έχει την εξαιρετική ικανότητα να κινείται με σχετική ευκολία μεταξύ της δυτικής και της ασιατικής αγοράς. «Ήταν πρόθυμες να ξεφύγουν από ένα μέρος όπου θα ήταν πάντα πετυχημένες και να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη μουσικής».

Κάτι που, όπως φαίνεται, δεν είχαν καταφέρει οι προκάτοχοι τους, οι 2NE1, ένα από τα πρώτα «πειράματα» για να ανοίξει ο δρόμος της k-pop στη δυτική αγορά (μαζί με το αγορίστικο ανάλογο, τους Big Bang), δημιούργημα και αυτές της YG Entertainment και του ιδιοφυούς παραγωγού Teddy Park. Μόλις φέτος το συγκεκριμένο γυναικείο γκρουπ έπαιξε στο Coachella. 

Παρ’ όλα αυτά, όμως, και για να ξαναγυρίσουμε στις Blackpink, σε αντίθεση με τους BTS, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τραγουδήσουν στα αγγλικά, πράγμα που είναι τεράστιο προσόν για τη μελλοντική πορεία τους. Το 2023 λήγει το συμβόλαιό τους με τη YG, οπότε μένει να δούμε αν θα ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους και θα αγκαλιάσουν εξολοκλήρου την αγγλόφωνη αγορά.

Ότιδηποτε κι αν αποφασίσουν, ήδη μετά την επιτυχία τους έχει εμφανιστεί μια νέα γενιά γυναικείων γκρουπ στην Κορέα με πιο μοντέρνο και σφιχτό ήχο –και όχι τόσο βουτηγμένο στην παράνοια–, γεγονός που δείχνει ότι η συγκεκριμένη «σκηνή» εξελίσσεται με απρόσμενο τρόπο. Και που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο έχει γεράσει η μουσική στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Blackpink - ‘Pink Venom’ M/V

Οπωσδήποτε να τσεκάρεις:

NewJeans
Ραγδαία ανερχόμενες, σχηματίστηκαν μόλις φέτος από την Ador, και είναι ίσως ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή στην Κορέα, με ήχο που πατάει στη New Jersey club σκηνή. Πράγματι, στο πρώτο τους ομώνυμο EP, τα πέντε κορίτσια (Minji, Hanni, Danielle, Haerin, και Hyein) λάμπουν, τραγουδώντας με άνεση, χωρίς υπερβολή και άγχος.

NewJeans (뉴진스) 'Attention' Official MV

Itzy
Οι Itzy είναι ένα πενταμελές k-pop γκρουπ που δημιουργήθηκε το 2019 από την JYP Entertainment. Τα μέλη του είναι οι Yeji, Lia, Ryujin, Chaeryeong, Yuna. Είναι ένα από τα πιο καινοτότομα k-pop γκρουπ και έχουν ξεχωρίσει μέσα από τη συνεργασία τους με τη Sophie. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει ένα επίσημο άλμπουμ και έξι EP, με το τελευταίο, το «Checkmate», να είναι και το πιο πετυχημένο μέσα στην ιδιορρυθμία του, με ζωηρή παραγωγή και ξεσηκωτικά κοριτσίστικα φωνητικά.

ITZY “SNEAKERS” M/V @ITZY

Aespa
Το τετραμελές σχήμα της SM Entertainment κρύβεται πίσω από το επικό «Black Mamba». Τo γκρουπ που αποτελείται από τις Karina, Giselle, Winte και Ningning δημιουργήθηκε το 2020. Φέτος κυκλοφόρησαν το δεύτερο EP τους, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις με αναφορές στην ποπ των αρχών των ‘00s αλλά και στο R&B.

aespa 에스파 'Girls' MV

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Ζιώγαλας

Μουσική / Νίκος Ζιώγαλας: «Δεν ξέρεις ποτέ πώς θα τα φέρει η ζωή, να είσαι ευγενικός, να παλεύεις για την καλοσύνη»

Aπό πολύ νωρίς, η μουσική τον χτύπησε στο δόξα πατρί, μπήκε σε αυτό το τριπ και δεν βγήκε ποτέ. «Σαν star του σινεμά», «Πάρε με απόψε πάρε με», «Βασιλική», «Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα», «Πέρασε η μπόρα» και για πολλά ακόμα τραγούδια ευθύνεται ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός που σήμερα αφηγείται τη ζωή του στη LifO
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαντόνα: «Είμαι σκληρή, φιλόδοξη και ξέρω ακριβώς τι θέλω. Αν αυτό με κάνει σκύλα, δεν πειράζει»

Χρόνια Πολλά Μαντόνα! / «Είμαι σκληρή, φιλόδοξη και ξέρω τι θέλω. Αν αυτό με κάνει σκύλα, δεν πειράζει»

Pop icon, μίλησε για το woman empowerment πριν υπάρξει καν ο όρος, gay icon, fashion icon, η απόλυτη σταρ, η πιο πετυχημένη γυναίκα μουσικός όλων των εποχών, όπως και να τη χαρακτηρίσει κανείς, είναι μία και μοναδική και ήρθε για να αλλάξει τα πάντα.
M. HULOT
«Love to love you baby»: Αυτό είναι το τραγούδι που γέννησε τη Disco

Μουσική / «Love to love you baby»: Το τραγούδι των 23 οργασμών που γέννησε τη Disco

Με 23 οργασμούς και τη βοήθεια του μάγου Τζόρτζιο Μορόντερ, η Ντόνα Σάμερ, μισό αιώνα πριν, εγκαινίασε επίσημα, με το επικό και ατελείωτα ερωτικό «Love to love you baby», την ντίσκο μουσική, ένα είδος που πολεμήθηκε λυσσαλέα λίγα χρόνια μετά την επέλασή του και κρατάει γερά μέχρι σήμερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
 Φεστιβάλ Ελάτειας: Κι αν έβρεξε μια μέρα, ποιος σταματάει τη μουσική;

Μουσική / Φεστιβάλ Ελάτειας: Κι αν έβρεξε μια μέρα, ποιος σταματάει τη μουσική;

Παρά την ακύρωση της πρώτης βραδιάς λόγω έντονης κακοκαιρίας, το 12ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας επέστρεψε δυναμικά, με τριήμερο ζωντανών εμφανίσεων, γεμάτο ενέργεια, συγκίνηση και αυθεντικές στιγμές κάτω από τα δέντρα του Αλωνιού.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Deadly Festivals

Μουσική / 9 φορές που το πάρτι μετατράπηκε σε εφιάλτη

Πάμε σε συναυλίες και φεστιβάλ για να περάσουμε καλά - δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πράξεις βίας που έχουν σημειωθεί σε διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν πως η ασφάλεια των συμμετεχόντων δεν μπορεί να είναι μια τεχνική υποσημείωση αλλά το θεμέλιο κάθε πολιτιστικής συγκέντρωσης.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι απολιτίκ - ή τουλάχιστον δεν ήταν

Μουσική / Η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι απολιτίκ - ή τουλάχιστον δεν ήταν

Μέσα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό βίας, πολέμων και γενοκτονιών, η ηλεκτρονική μουσική καλείται να ξαναβρεί τη χαμένη της τιμή, ανακτώντας τον άμεσο, ενωτικό και απελευθερωτικό της χαρακτήρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ