Βουλή: Live η συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο

Βουλή: Live η συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο Facebook Twitter
Ολομέλεια της Βουλής / Φωτ.: Eurokinissi
0

Η αντιπαράθεση για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών μεταφέρεται πλέον στη Βουλή, στον απόηχο των μαζικών συλλαλητηρίων της περασμένης Παρασκευής.

Σε επίπεδο Ολομέλειας της Βουλής διεξάγεται η πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μετά τις πρωτοφανείς συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για την υπόθεση των Τεμπών, με επίκεντρο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά τις 9:00 με την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Μιλένα Αποστολάκη και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή μη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης. 

Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής απαιτεί την έγκριση της Ολομέλειας με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Σε περίπτωση που η πρόταση δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Αντιθέτως, εφόσον εγκριθεί, η επιτροπή αναλαμβάνει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και, στη συνέχεια, καταθέτει το πόρισμά της στην Ολομέλεια, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει, και πάλι με απόλυτη πλειοψηφία, αν θα κινηθεί η διαδικασία άσκησης δίωξης.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται σφοδρή, καθώς η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα τυπικά ζητήματα της διαδικασίας, αλλά αγγίζει τον πυρήνα των πολιτικών και θεσμικών ευθυνών για μια από τις πλέον τραγικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM