Επιστήμονες ανακάλυψαν κοράλλια που κινούνται σαν μέδουσες προς το μπλε φως

κοράλλια Facebook Twitter
Φωτογραφία: Video Screen-Grab
0

Τα κοράλλια δεν φημίζονται για τα φανταχτερά τους πόδια, ωστόσο οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα συγκεκριμένο είδος, το Cycloseris cyclolites, να «περπατά» ενεργά προς τα κύματα μπλε φωτός με τρόπο που θυμίζει την παλμική κίνηση κολύμβησης των μεδουσών, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Τα περισσότερα κοράλλια είναι άμισχοι οργανισμοί, οι οποίοι παραμένουν μόνιμα προσκολλημένοι σε ένα υπόστρωμα ή μια βάση, όπως τα φύκια που αναπτύσσονται σε έναν βράχο, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το C. cyclolites ξεκινά ομοίως τη ζωή του αγκυροβολημένο σε ένα σημείο, αλλά γίνεται κινητό καθώς ωριμάζει, με αποτέλεσμα το στέλεχος του να διαλύεται.

Το είδος κοραλλιού συναντάται συνήθως σε ολόκληρο τον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει και στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τον Δρ Μπρετ Λιούις, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και μεταδιδακτορικό ερευνητή στη Σχολή Γεωεπιστημών και Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Οι περιοχές υφάλων όπου τα κοράλλια C. cyclolites αποσπώνται είναι συνήθως ζώνες υψηλής ενέργειας με ισχυρά κύματα και σημαντικό ανταγωνισμό για χώρο. Αυτοί οι φτωχοί περιβαλλοντικοί παράγοντες αναγκάζουν τα μικρά μέλη του είδους -με μέγεθος έως και 9 εκατοστά- να μεταναστεύουν γρήγορα σε βαθύτερα νερά. Η μετεγκατάσταση με αυτόν τον τρόπο βοηθά τα κοράλλια να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν λόγω της χαμηλότερης κυματικής ενέργειας και της μειωμένης θερμοκρασίας και του ανταγωνισμού για πόρους όπως η τροφή και το ηλιακό φως στο νέο τους περιβάλλον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One.

Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ορισμένα ελεύθερα κοράλλια είχαν την ικανότητα να κινούνται όταν εκτίθενται στο φως ή το ηλιακό φως, οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο τα πλάσματα περιηγούνται στο περιβάλλον τους παρέμεναν άγνωστες λόγω των συστημάτων απεικόνισης χαμηλής ανάλυσης.

Τώρα, η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι το C. cyclolites κινείται ενεργά όταν εκτίθεται σε μπλε φως, επιτρέποντάς του να μεταναστεύει σε πηγές φωτός που μοιάζουν με το φυσικό του περιβάλλον, δήλωσε ο Λιούις.

Η χαρακτηριστική κίνηση που παρατηρήθηκε στο C. cyclolites υποδηλώνει ότι τα ελεύθερα ζωντανά κοράλλια μπορεί να έχουν πιο πολύπλοκες λειτουργίες του σώματος, παρόμοιες με τις μέδουσες -το εξελικτικό ξαδέλφάκι των κοραλλιών- από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον Λιούις.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ