Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία; Facebook Twitter
Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τη Γροιλανδία δεν είναι ακριβώς καινούργιο. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ νησί της υφηλίου, μια σωστή υποήπειρος με έκταση 2.166.086 τ.μ., το 81% της οποίας είναι μόνιμα καλυμμένο από πάγο – μόνο η Ανταρκτική έχει περισσότερο. Αυτόνομο έδαφος από το 1979 του βασιλείου της Δανίας, όπου ανήκει διοικητικά τα τελευταία 600 χρόνια, δηλαδή από τότε που ο θρυλικός Βίκινγκ εξερευνητής Κόκκινος Έρικ την αποίκισε για πρώτη φορά, και με συνολικό πληθυσμό περίπου όσο της… Καλαμάτας (γύρω στους 57.000 κατοίκους), η «Πράσινη Χώρα», όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε (ίσως επειδή οι πρώτοι άποικοι αντίκρισαν τα νότια παράλιά της όπου υπάρχει πράγματι μια ζώνη πρασίνου, όπου και σήμερα υπάρχουν κάποιες γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες), ή Kalaallit Nunaat, όπως την ονομάζουν οι αυτόχθονες Ινουίτ στη δυσκολότερη, ίσως, γλώσσα του κόσμου, ελάχιστα απασχολούσε μέχρι πρότινος τη δημοσιότητα.

Τις σπάνιες φορές που γινόταν αυτό αφορούσε κυρίως την προβληματική της απεικόνιση στους κλασικούς μερκατορικούς γεωγραφικούς χάρτες, όπου εμφανίζεται δυσανάλογα μεγάλη αφενός (εξού και η έκφραση «The Greenland Problem»), τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής αφετέρου: οι αιώνιοι πάγοι της λιώνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς και παρότι θα χρειάζονταν αιώνες για να χάσει εντελώς το παγοκάλυμμά της, ο ρυθμός απώλειάς του είναι ένας σημαντικός δείκτης για την πλανητική υπερθέρμανση.

Ο «θείος Σαμ» θεωρεί ότι η Δανία, αν και επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, είναι πολύ μικρή για να κατέχει ένα τόσο νευραλγικό «πόστο», άσε που κάτι «ανεύθυνοι» ιθαγενείς ζητούν πλήρη ανεξαρτησία και τρέχα γύρευε τι πολιτικό προσανατολισμό θα είχε μια ανεξάρτητη Δημοκρατία της Γροιλανδίας.

Αφότου, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ήδη από την πρώτη του θητεία την επιθυμία να την αγοράσει, κάτι που πρόσφατα επανέλαβε, απειλώντας μάλιστα με στρατιωτική εισβολή(!) αν η πρότασή του απορριφθεί, η Γροιλανδία έχει γίνει «viral», με συνέπεια να ακούμε και να διαβάζουμε όλο και συχνότερα γι’ αυτήν. Το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τη Γροιλανδία δεν είναι βέβαια ακριβώς καινούργιο. Ο Πρόεδρος Άντριου Τζόνσον, που το 1867 αγόρασε από την τσαρική Ρωσία την Αλάσκα, είχε επίσης ενδιαφερθεί για τη Γροιλανδία, ενώ ο Πρόεδρος Τρούμαν το 1947 προσέφερε στους Δανούς 100 εκατ. δολάρια σε χρυσό «έναντι», πρώτη φορά όμως το αίτημα της προσάρτησής της ως 51η Πολιτείας στις ΗΠΑ τίθεται με τόση επίταση και υπάρχουν, είναι αλήθεια, καλοί λόγοι γι’ αυτό.

Εκτός από την τεράστια γεωστρατηγική του σημασία, το αχανές αυτό νησί που σχεδόν «ακουμπά» την Αμερική είναι πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα, μεταλλεύματα (σίδηρος, χαλκός, νικέλιο, τιτάνιο, πλατίνα, χρυσός, ουράνιο, βολφράμιο) και σπάνιες γαίες και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη «τράπεζα» γλυκού νερού στον πλανήτη, ενώ η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου τους θερινούς μήνες έχει διευρύνει το χρονικό διάστημα που μπορούν να ταξιδεύουν τα πλοία στο Βόρειο Ημισφαίριο, χρησιμοποιώντας το λεγόμενο Βόρειο Πέρασμα.

Ως συνέπεια αυτού, η ναυσιπλοΐα στην Αρκτική αυξήθηκε κατά 37% την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να πυκνώσει ακόμα περισσότερο. Ο «θείος Σαμ» θεωρεί ότι η Δανία, αν και επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, είναι πολύ μικρή για να κατέχει ένα τόσο νευραλγικό «πόστο», άσε που κάτι «ανεύθυνοι» ιθαγενείς ζητούν πλήρη ανεξαρτησία και τρέχα γύρευε τι πολιτικό προσανατολισμό θα είχε μια ανεξάρτητη Δημοκρατία της Γροιλανδίας. Επιδιώκει επομένως να απλώσει για τα καλά τις φτερούγες του πάνω της, διαθέτει ήδη άλλωστε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο εκεί.

O λόγος για τη στρατιωτική βάση Pittufik (πρώην Θούλη) που εγκατέστησαν το 1957 οι ΗΠΑ στη βορειοδυτική Γροιλανδία, η οποία συνδέθηκε με ένα ατύχημα που εξόργισε τόσο τους ντόπιους όσο και την Κοπεγχάγη, η οποία είχε συμφωνήσει με την Ουάσινγκτον να μην αποθηκεύσει πυρηνικά όπλα σε δανική επικράτεια. Στις 21/1/1968 ένα βομβαρδιστικό B-52 συνετρίβη έντεκα χιλιόμετρα από την εν λόγω βάση.

Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία; Facebook Twitter
H στρατιωτική βάση Pittufik (πρώην Θούλη) που εγκατέστησαν το 1957 οι ΗΠΑ στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Όλοι οι επιβαίνοντες πλην ενός διασώθηκαν, όμως από τις τέσσερις πυρηνικές βόμβες που μετέφερε βρέθηκαν μόνο θραύσματα. Οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι η ραδιενέργεια που εκλύθηκε ήταν ακίνδυνη, αλλά ούτε οι πολικές αρκούδες σαν αυτή που κοσμεί το γροιλανδικό εθνόσημο δεν τους πίστεψαν – από τότε κρατάει το «beef» μεταξύ Δανών και Αμερικανών για τη Γροιλανδία.

Τι λένε, όμως, για όλα αυτά οι ίδιοι οι Γροιλανδοί; Δημοσκοπήσεις φέρουν τη μεγάλη πλειοψηφία τους, που είναι κατά 89% Ινουίτ ή μεικτής καταγωγής, να μη θέλει ούτε τους Δανούς, με τους οποίους είχαν «χαλαστεί», και δικαίως, όταν αποκαλύφθηκε το πρόγραμμα ελέγχου γεννήσεων που είχαν αυθαίρετα εφαρμόσει στους αυτόχθονες οι δανικές αρχές στη Γροιλανδία τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 (πολιτική αντίστοιχη με εκείνη των Καναδών στους εκεί αυτόχθονες αλλά και των Σουηδών στους Σάμι/Λάπωνες παλιότερα), ούτε τους Αμερικανούς. Μάλιστα η πρόσφατη ανεπίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στο νησί δεν φαίνεται να τους έκανε πιο δημοφιλείς.

Τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα έχει αναπτυχθεί αξιοσημείωτα, πρόσφατα δε εγκαινιάστηκε το νέο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νουούκ που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο την τουριστική προσέλευση η οποία έχει ξεπεράσει ήδη τις 130.000 αφίξεις ετησίως (το πόσο τουρισμό αντέχουν οι υποδομές και το σκληρό όσο και εύθραυστο περιβάλλον είναι, βέβαια, ένα ερώτημα) στο Νουούκ των 18.326 ψυχών, που μέχρι πανεπιστήμιο και Μουσείο Καλών Τεχνών διαθέτει∙ εκεί πλέον βρίσκεις τα πάντα, διοργανώνεται μέχρι και Pride. Παρά τον τεράστιο φυσικό πλούτο, όμως, η ντόπια οικονομία, που εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως στην αλιεία, παραμένει εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις δανικές επιδοτήσεις.

Οι εξορύξεις δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, το κλίμα παραμένει ακραίο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δρόμοι ουσιαστικά δεν υπάρχουν –η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών γίνεται με μικρά αεροπλάνα– και η ανασφάλεια που δημιούργησαν οι δηλώσεις Τραμπ έκαναν τον σοσιαλδημοκράτη Γροιλανδό πρωθυπουργό Μούτε Έγκεντε να σπεύσει στην Κοπεγχάγη για διαβουλεύσεις με τον βασιλιά Φρειδερίκο Ι’. Η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στρατιωτικής ενίσχυσης στο νησί, δηλώνοντας ταυτόχρονα «ανοιχτή στον διάλογο» με τις ΗΠΑ.

Εξαιρετικά σημαντικό όσο και ευαίσθητο είναι όμως και το οικοσύστημά της, καθώς διαθέτει πλούσια πανίδα (ταράνδους, πολικές αρκούδες, αρκτικές αλεπούδες, λύκους, ερμίνες, μοσχοβόες, πολικούς λαγούς, πλήθος υδρόβια αποδημητικά πουλιά, φώκιες και θαλάσσια κήτη), ανάμεσά τους και σπάνια είδη που θα απειλούνταν περαιτέρω από την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των ορυκτών κοιτασμάτων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, χώρια η κλιματική αλλαγή – οι παραδοσιακοί κυνηγοί όλο και λιγοστεύουν, το ίδιο και τα θηράματα, όπως παραπονιούνται.

Το να ζεις τώρα σε ένα τόσο εξτρίμ περιβάλλον, ακόμα και με τις ιδανικότερες συνθήκες, είναι σίγουρα μεγάλο ζόρι, κι ας μιλάμε για μία από τις καθαρότερες περιοχές του πλανήτη. Έτσι προφανώς εξηγείται ότι τα ποσοστά των αυτοκτονιών στη Γροιλανδία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο αναλογικά, ενώ μεγάλο πρόβλημα έχουν και με τον αλκοολισμό, όπως οι περισσότερες βόρειες χώρες.

Όσοι, πάντως, αποφασίσουν να επισκεφθούν την Kalaallit Nunaat (ταξιδιωτικά «πακέτα» υπάρχουν πλέον και από Ελλάδα) θα δουν, πιθανότατα, μόνο την ειδυλλιακή πλευρά της και μιλάμε για μια εμπειρία ανεκτίμητη – οι τολμηροί ας σπεύσουν προτού ο Τραμπ αποβιβαστεί φουριόζος, ανεμίζοντας την αστερόεσσα! Μία ακόμα ένδειξη του πόσο στη «μόδα» είναι η Γροιλανδία αλλά και ευκαιρία μιας πρώτης γνωριμίας με τον τόπο και τους ανθρώπους του είναι τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ «A Greenland Story» (2022) και «Exploring Gronland’s Arctic Majesty» (διαθέσιμο δωρεάν στο YouTube), η σειρά ντοκιμαντέρ «The Greenland Vikings: Land of the Midnight Sun» (2022) αλλά και η γαλλική κωμωδία «Journey to Greenland» (2016, διαθέσιμη στο Netflix).

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Αν προσαρτούσαν τον Καναδά, θα ήταν η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με αμέτρητους πόρους και κυριαρχία στην Αρκτική

Διεθνή / ΗΠΑ: Αν προσαρτούσαν τον Καναδά, θα ήταν η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με ατέλειωτους πόρους και κυριαρχία στην Αρκτική

Ο Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με σχεδόν 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν 9,8 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ