Καρκίνος μαστού: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δείχνει να ενισχύει τις πιθανότητες ανίχνευσής του

Καρκίνος του μαστού: Η Τεχνητή Νοημοσύνη σύμμαχος στον προσυμπτωματικό έλεγχο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού ενισχύει την πιθανότητα ανίχνευσης της νόσου, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα.

Πλήθος ομάδων μελετητών, αναδεικνύουν τη συμβολή των AI εργαλείων στην ενίσχυση της προσπάθειας των επιστημόνων.

Από την αναγνώριση ανώμαλων όγκων σε αξονικές τομογραφίες έως την ανίχνευση σημείων καρκίνου του μαστού σε μαστογραφίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος της σύγχρονης ιατρικής.

Σε δημοσίευμα του Guardian, επισημαίνεται, πως παρά την πολλά υποσχόμενη AI, πολλές μελέτες είναι αναδρομικές, δηλαδή η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν εμπλέκεται από την αρχή, ενώ οι κλινικές δοκιμές που ακολουθούν την αντίθετη προσέγγιση έχουν συχνά μικρά μεγέθη δείγματος.

Ο Αλεξάντερ Καταλίνικ, καθηγητής και συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Lübeck στη Γερμανία, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το ποσοστό ανίχνευσης χωρίς να αυξήσουμε τη βλάβη για τις γυναίκες που συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού», προσθέτοντας ότι η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να μειώσει το φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.

Με την ομάδα του, ανέλυσαν δεδομένα από 461.818 γυναίκες στη Γερμανία που υποβλήθηκαν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μεταξύ Ιουλίου 2021 και Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που απευθύνεται σε ασυμπτωματικές γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Πώς λειτουργεί ένα AI εργαλείο

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το εργαλείο AI, όχι μόνο επισημαίνει τις σαρώσεις που θεωρεί «κανονικές», αλλά ενεργοποιεί κι ένα «δίχτυ ασφαλείας» όταν μια ύποπτη σάρωση έχει κριθεί κανονική από τον ακτινολόγο, υποδεικνύοντας την περιοχή που χρειάζεται προσοχή.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, 2.881 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, με την ανίχνευση να είναι 6,7% υψηλότερη στην ομάδα AI. Όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και οι ακτινολόγοι, η διαφορά αυξήθηκε στο 17,6%. Δηλαδή, ανιχνεύθηκε μία επιπλέον περίπτωση ανά 1.000 γυναίκες.

«Στη μελέτη μας, είχαμε υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης χωρίς υψηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών», υποστηρίζουν οι μελετητές και εξηγούν, ότι το «δίχτυ ασφαλείας» του εργαλείου ενεργοποιήθηκε 3.959 φορές στην ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης και οδήγησε σε 204 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού.

Στον αντίποδα, 20 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού στην ομάδα της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα είχαν γίνει αν οι κλινικοί γιατροί δεν είχαν εξετάσει τις σαρώσεις τις οποίες το σύστημα αξιολόγησε ως «φυσιολογικές».

Ο Στέφαν Μπανκ, συν-συγγραφέας και συνιδρυτής της Vara, της εταιρείας που κατασκεύασε το εργαλείο, είπε ότι η τεχνολογία αύξησε την ταχύτητα με την οποία οι ακτινολόγοι εξέτασαν σαρώσεις που είχαν επισημανθεί ως «φυσιολογικές».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι υπολογισμοί έδειξαν ότι ακόμη και αν αυτές οι σαρώσεις δεν είχαν επανεξεταστεί από ειδικούς, το συνολικό ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου του μαστού θα ήταν υψηλότερο και το ποσοστό ανάκλησης χαμηλότερο από ό,τι χωρίς το εργαλείο. Όπως ο ίδιος σημείωσε, κάτι τέτοιο ισούται με λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα για τις γυναίκες και μειωμένο φόρτο εργασίας για τους ακτινολόγους.

Από τη δική της μεριά, η Δρ. Κριστίνα Λανγκ από το Πανεπιστήμιο Lund, υποστήριξε ότι: «Η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση των κλινικών επιπτώσεων της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο της μαστογραφίας». «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζουμε μια μέθοδο ικανή να ανιχνεύει κλινικά σχετικούς καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, όπου η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών» σχολίασε. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM