Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι Facebook Twitter
0

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνό πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού σταματούν να παράγουν το ένζυμο λακτάση.

Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα η αδιάσπαστη λακτόζη να φτάνει στο παχύ έντερο και να προκαλεί δυσφορία με ενοχλήσεις όπως το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος.

Εντούτοις, οι γαστρεντερολόγοι συνιστούν να μην κόβουμε ξαφνικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι που έχουν αυτού του είδους τη δυσανεξία, μπορούν να αντέξουν μέχρι και 12-15 γραμμάρια λακτόζης, Αυτό ισούται με περίπου 1 φλιτζάνι γάλα. Ακόμη, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή του εντέρου και στην καλύτερη απορρόφηση της λακτόζης.

Για να αυξήσετε την ανεκτικότητα», λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, «μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες μέσα στην ημέρα και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, να προτιμάτε προϊόντα χαμηλής λακτόζης, και να δοκιμάσετε συμπληρώματα λακτάσης πριν από τα γεύματα.

Αν και η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μην είναι πλήρως αναστρέψιμη, υπάρχουν τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να αυξηθεί η ποσότητα λακτόζης την οποία μπορεί να αντέξει ένας οργανισμός.

Οι συμβουλές των ειδικών

  • Κατανείμετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και συνδυάστε τα με άλλες τροφές. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συνολική ανεκτικότητα στη λακτόζη έως και 18 γραμμάρια την ημέρα. Για παράδειγμα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κινούνται πιο αργά μέσα στο έντερο, δίνοντας περισσότερο χρόνο στον λεπτό έντερο να αφομοιώσει τη λακτόζη.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής ή χωρίς λακτόζη. Αντί για το απλό φυσικό γιαούρτι, δοκιμάστε το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο έχει περίπου τη μισή λακτόζη. Επίσης, αντί για φρέσκα, μαλακά τυριά όπως το κότζα ή η μπουράτα, προτιμήστε παλαιωμένα, σκληρά τυριά όπως το παρμεζάνα, το τσένταρ ή το μπρι, καθώς γενικά, όσο πιο παλιό είναι το τυρί, τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει. (Μία εξαίρεση: οι κλασικές φέτες αμερικανικού τυριού ή το Velveeta, αν και δεν είναι φρέσκα, συνήθως περιέχουν υψηλότερη ποσότητα λακτόζης.)
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα λακτάσης, περίπου 15 λεπτά πριν από γεύματα που περιέχουν υψηλή ποσότητα λακτόζης. Αυτά δεν λειτουργούν για όλους και τα δεδομένα από τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές είναι περιορισμένα. Ωστόσο, είναι μια απλή και ασφαλής δοκιμή που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.

Η δυσανεξία στη λακτόζη θεωρείται φυσική προσαρμογή για ορισμένες πληθυσμιακές  ομάδες ανθρώπων, ενώ άλλες, όπως οι Βόρειοι Ευρωπαίοι, διατηρούν το ένζυμο λακτάση λόγω εξελικτικών πιέσεων.

Με πληροφορίες από Washington Post

 


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις κυβερνοεπιθέσεις και η Ευρώπη είναι από τα πιο ευάλωτα «θύματα» - Ο λόγος

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις κυβερνοεπιθέσεις και η Ευρώπη είναι από τα πιο ευάλωτα «θύματα» - Ο λόγος

Η τεχνητή νοημοσύνη καθοδηγεί τις κυβερνοεπιθέσεις και χρησιμοποιείται από χάκερ για να παραβιάσουν την ασφάλεια σε διάφορα επίπεδα και να διαδώσουν τις επιθέσεις μέσω πολλών παρόχων διαδικτύου (IP) ώστε να αποφευχθεί η ανίχνευση
LIFO NEWSROOM
«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πόσο παράξενος ήταν»: O δεινόσαυρος Spicomellus αποκαλύπτεται ακόμη πιο αλλόκοτος

Τech & Science / Ο «παράξενος» δεινόσαυρος Spicomellus αποκαλύπτεται ακόμη πιο αλλόκοτος

Σε κάθε πλευρά του σώματός του υπήρχαν αγκάθια μήκους περίπου 30 εκατοστών, ενσωματωμένα στα πλευρά, χαρακτηριστικό που δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε κανένα άλλο σπονδυλωτό, ζωντανό ή εξαφανισμένο
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο βακτήριο «χτυπάει» Νέα Υόρκη: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Τech & Science / Θανατηφόρο βακτήριο «χτυπάει» Νέα Υόρκη: Τι είναι η νόσος των Λεγεωνάριων και γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Έξαρση της νόσου των Λεγεωνάριων στο Χάρλεμ με έξι νεκρούς και πάνω από 100 κρούσματα - Πώς οι επιστήμονες ερευνούν δεκάδες πύργους ψύξης στη Νέα Υόρκη για να εντοπίσουν τη θανατηφόρα πηγή του βακτηρίου
LIFO NEWSROOM
Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Τech & Science / Mounjaro: Βρετανοί ξεσπούν για την αύξηση στην τιμή - «Ντροπή, ήταν σαν μαγικό φίλτρο και τώρα το χάνω»

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο, με τους ίδιους να ανησυχούν για την ψυχική και σωματική τους υγεία
LIFO NEWSROOM
Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» που κάνει το λίπος να καίει θερμίδες

Τech & Science / Νέα έρευνα: Επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τον κρυφό «διακόπτη» για απώλεια βάρους

Η μελέτη δεν περιελάμβανε ανθρώπους - Προηγούμενη έρευνα έχει υπονοήσει ότι ένα συγκεκριμένο αμινοξύ μπορεί να είναι ένας παράγοντας αλλά μέχρι τώρα ο ρόλος του δεν ήταν σαφής
LIFO NEWSROOM
Τα πρόσωπα των πρώτων κατοίκων της νότιας Ινδίας: Σκελετοί 2.500 ετών αποκαλύπτουν την αλήθεια

Τech & Science / Τα πρόσωπα των πρώτων κατοίκων της νότιας Ινδίας: Σκελετοί 2.500 ετών αποκαλύπτουν την αλήθεια

Ερευνητές ανασυνθέτουν ψηφιακά τα πρόσωπα από σκελετούς 2.500 ετών στην Ινδία, αποκαλύπτοντας την ποικιλομορφία και τις αρχαίες ρίζες των πρώτων κατοίκων της Νότιας Ινδίας
LIFO NEWSROOM