Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι Facebook Twitter
0

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνό πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού σταματούν να παράγουν το ένζυμο λακτάση.

Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα η αδιάσπαστη λακτόζη να φτάνει στο παχύ έντερο και να προκαλεί δυσφορία με ενοχλήσεις όπως το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος.

Εντούτοις, οι γαστρεντερολόγοι συνιστούν να μην κόβουμε ξαφνικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι που έχουν αυτού του είδους τη δυσανεξία, μπορούν να αντέξουν μέχρι και 12-15 γραμμάρια λακτόζης, Αυτό ισούται με περίπου 1 φλιτζάνι γάλα. Ακόμη, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή του εντέρου και στην καλύτερη απορρόφηση της λακτόζης.

Για να αυξήσετε την ανεκτικότητα», λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, «μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες μέσα στην ημέρα και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, να προτιμάτε προϊόντα χαμηλής λακτόζης, και να δοκιμάσετε συμπληρώματα λακτάσης πριν από τα γεύματα.

Αν και η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μην είναι πλήρως αναστρέψιμη, υπάρχουν τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να αυξηθεί η ποσότητα λακτόζης την οποία μπορεί να αντέξει ένας οργανισμός.

Οι συμβουλές των ειδικών

  • Κατανείμετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και συνδυάστε τα με άλλες τροφές. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συνολική ανεκτικότητα στη λακτόζη έως και 18 γραμμάρια την ημέρα. Για παράδειγμα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κινούνται πιο αργά μέσα στο έντερο, δίνοντας περισσότερο χρόνο στον λεπτό έντερο να αφομοιώσει τη λακτόζη.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής ή χωρίς λακτόζη. Αντί για το απλό φυσικό γιαούρτι, δοκιμάστε το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο έχει περίπου τη μισή λακτόζη. Επίσης, αντί για φρέσκα, μαλακά τυριά όπως το κότζα ή η μπουράτα, προτιμήστε παλαιωμένα, σκληρά τυριά όπως το παρμεζάνα, το τσένταρ ή το μπρι, καθώς γενικά, όσο πιο παλιό είναι το τυρί, τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει. (Μία εξαίρεση: οι κλασικές φέτες αμερικανικού τυριού ή το Velveeta, αν και δεν είναι φρέσκα, συνήθως περιέχουν υψηλότερη ποσότητα λακτόζης.)
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα λακτάσης, περίπου 15 λεπτά πριν από γεύματα που περιέχουν υψηλή ποσότητα λακτόζης. Αυτά δεν λειτουργούν για όλους και τα δεδομένα από τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές είναι περιορισμένα. Ωστόσο, είναι μια απλή και ασφαλής δοκιμή που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.

Η δυσανεξία στη λακτόζη θεωρείται φυσική προσαρμογή για ορισμένες πληθυσμιακές  ομάδες ανθρώπων, ενώ άλλες, όπως οι Βόρειοι Ευρωπαίοι, διατηρούν το ένζυμο λακτάση λόγω εξελικτικών πιέσεων.

Με πληροφορίες από Washington Post

 


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος: Ξένοι ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο για διάγνωση και θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος: Ξένοι ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο για διάγνωση και θεραπεία

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική εξέλιξη στη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης
LIFO NEWSROOM
Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον εγκέφαλο: Οι επιπτώσεις της ζέστης σε νευρολογικές παθήσεις

Τech & Science / Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον εγκέφαλο: Οι επιπτώσεις της ζέστης σε νευρολογικές παθήσεις

Η ακραία ζέστη λόγω της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνει νευρολογικές παθήσεις όπως η επιληψία, η άνοια και τα εγκεφαλικά - Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες για τον «καυτό εγκέφαλο» και τις νέες προκλήσεις που έρχονται
LIFO NEWSROOM
Καινοτόμος ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, με ελληνική σφραγίδα

Τech & Science / Καινοτόμος ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, με ελληνική σφραγίδα

Τα ευρήματα ανοίγουν νέους θεραπευτικούς δρόμους απέναντι στον μικροκυτταρικό καρκίνο που αποτελεί μια επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα, η οποία ευθύνεται για το 15-20% των νέων διαγνώσεων στη χώρα μας και παγκόσμια
LIFO NEWSROOM
Το νέο βραχιόλι της Meta «διαβάζει» τις κινήσεις των μυών και σου επιτρέπει να πληκτρολογείς χωρίς οθόνη

Τech & Science / Το νέο βραχιόλι της Meta «διαβάζει» τις κινήσεις των μυών και σου επιτρέπει να πληκτρολογείς χωρίς οθόνη

Χωρίς να αγγίζεις πληκτρολόγιο ή οθόνη, μόνο με μικροσκοπικές κινήσεις των μυών στον καρπό, η Meta υπόσχεται έναν νέο τρόπο επικοινωνίας με την τεχνολογία — βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη και τη δύναμη της πρόθεσης
LIFO NEWSROOM
Η θέα ενός προσώπου με σημάδια ίωσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τech & Science / Η θέα ενός προσώπου με σημάδια ίωσης ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η πρώτη αίσθηση του κινδύνου μπορεί να είναι αρκετή: επιστήμονες δείχνουν ότι ακόμη και μια ψηφιακή προσομοίωση ενός «μολυσματικού» προσώπου αρκεί για να κινητοποιήσει την άμυνα του οργανισμού μας
LIFO NEWSROOM