Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι Facebook Twitter
0

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνό πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού σταματούν να παράγουν το ένζυμο λακτάση.

Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα η αδιάσπαστη λακτόζη να φτάνει στο παχύ έντερο και να προκαλεί δυσφορία με ενοχλήσεις όπως το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος.

Εντούτοις, οι γαστρεντερολόγοι συνιστούν να μην κόβουμε ξαφνικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι που έχουν αυτού του είδους τη δυσανεξία, μπορούν να αντέξουν μέχρι και 12-15 γραμμάρια λακτόζης, Αυτό ισούται με περίπου 1 φλιτζάνι γάλα. Ακόμη, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή του εντέρου και στην καλύτερη απορρόφηση της λακτόζης.

Για να αυξήσετε την ανεκτικότητα», λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, «μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες μέσα στην ημέρα και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, να προτιμάτε προϊόντα χαμηλής λακτόζης, και να δοκιμάσετε συμπληρώματα λακτάσης πριν από τα γεύματα.

Αν και η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να μην είναι πλήρως αναστρέψιμη, υπάρχουν τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να αυξηθεί η ποσότητα λακτόζης την οποία μπορεί να αντέξει ένας οργανισμός.

Οι συμβουλές των ειδικών

  • Κατανείμετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και συνδυάστε τα με άλλες τροφές. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη συνολική ανεκτικότητα στη λακτόζη έως και 18 γραμμάρια την ημέρα. Για παράδειγμα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κινούνται πιο αργά μέσα στο έντερο, δίνοντας περισσότερο χρόνο στον λεπτό έντερο να αφομοιώσει τη λακτόζη.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής ή χωρίς λακτόζη. Αντί για το απλό φυσικό γιαούρτι, δοκιμάστε το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο έχει περίπου τη μισή λακτόζη. Επίσης, αντί για φρέσκα, μαλακά τυριά όπως το κότζα ή η μπουράτα, προτιμήστε παλαιωμένα, σκληρά τυριά όπως το παρμεζάνα, το τσένταρ ή το μπρι, καθώς γενικά, όσο πιο παλιό είναι το τυρί, τόσο λιγότερη λακτόζη περιέχει. (Μία εξαίρεση: οι κλασικές φέτες αμερικανικού τυριού ή το Velveeta, αν και δεν είναι φρέσκα, συνήθως περιέχουν υψηλότερη ποσότητα λακτόζης.)
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα λακτάσης, περίπου 15 λεπτά πριν από γεύματα που περιέχουν υψηλή ποσότητα λακτόζης. Αυτά δεν λειτουργούν για όλους και τα δεδομένα από τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές είναι περιορισμένα. Ωστόσο, είναι μια απλή και ασφαλής δοκιμή που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας.

Η δυσανεξία στη λακτόζη θεωρείται φυσική προσαρμογή για ορισμένες πληθυσμιακές  ομάδες ανθρώπων, ενώ άλλες, όπως οι Βόρειοι Ευρωπαίοι, διατηρούν το ένζυμο λακτάση λόγω εξελικτικών πιέσεων.

Με πληροφορίες από Washington Post

 


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM