Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Στη φινλανδική Λαπωνία πραγματοποιήθηκε η σύνοδος Βορρά-Νότου, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η άτυπη σύνοδος επικεντρώθηκε σε κρίσιμα θέματα όπως η Άμυνα και το Μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή κορυφαίων ηγετών, όπως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της συνάντησης, υπογραμμίζοντας ότι αποτέλεσε ευκαιρία για να συζητηθούν κοινές προκλήσεις, όπως η προστασία των συνόρων και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. «Ήταν σημαντικό να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της Φινλανδίας στη διαχείριση των συνόρων με τη Ρωσία, ενώ παρουσιάσαμε με την Τζόρτζια Μελόνι τις ειδικές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Κεντρική Μεσόγειος στο Μεταναστευτικό», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών, τονίζοντας: «Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία ευελιξίας στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ειδικά όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, λέγοντας: «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και να ενισχύσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα».

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη διατλαντικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε έναν υβριδικό πόλεμο και πρέπει να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συζητηθούν οι κοινές προκλήσεις και να προωθηθούν καινοτόμες λύσεις. Τέλος, ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη Πέτερι Όρπο για τη φιλοξενία, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των συναντήσεων για την κατανόηση των ανησυχιών ασφαλείας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε εκ παραδρομής ως «πρωθυπουργός της Κρήτης», γεγονός που σχολίασε με χιούμορ. «Ενδιαφέρον», είπε χαμογελώντας, πριν περάσει στις δηλώσεις του.
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΡΑΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Πολιτική / ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει με σαφήνεια το χαρακτήρα της Μουσουλμανικής Μειονότητας

«Επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο ούτε δίκαιο παράγουν ούτε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
THE LIFO TEAM
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ

Πολιτική / Λίνα Μενδώνη για Βασιλίσσης Όλγας: «Ο Χάρης Δούκας δηλώνει υπερήφανος για ένα έργο που πολέμησε»

«O Χάρης Δούκας όχι απλώς αποδέχεται και θαυμάζει τον δρόμο, που ολοκληρώνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, αλλά τον υιοθετεί ως δικό του, λησμονώντας ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου, η Ανάπλαση Α.Ε., τελεί -από το 2024- υπό την εποπτεία πέντε Υπουργείων, ανάμεσα στα οποία και το Υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε η υπουργός
THE LIFO TEAM