Τουρκία: Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες μαζεύονται στα σύνορα για να γυρίσουν πίσω

Τουρκία: Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες μαζεύονται στα σύνορα για να γυρίσουν πίσω Facebook Twitter
0

Κατά χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σε δύο συνοριακά περάσματα στη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, προσδοκώντας με ανυπομονησία την επιστροφή τους στην πατρίδα τους μετά την πτώση της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία έφτασαν στις συνοριακές πύλες Τζιλβεγκιοζού και Οντζούπιναρ τα ξημερώματα, ντυμένοι με κουβέρτες και παλτά. Κάποιοι κατασκήνωσαν στα φράγματα της συνοριακής διάβασης, ζεσταίνονταν με αυτοσχέδιες φωτιές ή ακουμπούσαν στο κρύο έδαφος. Οι συνοριακές διελεύσεις αντιστοιχούν στις πύλες Bab al-Hawa και Bab al-Salameh στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Μεταξύ εκείνων που περίμεναν στο Τζιλβεγκιοζού ήταν και ο 28χρονος Muhammed Zin που εξέφρασε ενθουσιασμό για την προοπτική να επιστρέψει στην πατρίδα του. Έφυγε από τη Δαμασκό το 2016 και ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.  «Ο Άσαντ μας πυροβολούσε, μας σκότωνε», είπε στο Associated Press. «Θα επιστρέψω στη Συρία τώρα. Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε», είπε.

Ο Seer Ali, 18, ο οποίος έφυγε από τη Δαμασκό πριν από έξι χρόνια, εργαζόταν στην κοντινή πόλη Γκαζιάντεπ για να συντηρήσει τη μητέρα και τα αδέρφια του στο σπίτι. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, πολύ χαρούμενοι. Όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι, όλοι εμείς οι Σύροι εδώ είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε. «Όλοι θα επιστρέψουν, κανείς δεν θα μείνει εδώ. Θα πάνε όλοι στις οικογένειές τους».

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν πει πόσοι Σύροι έχουν επιστρέψει μετά την πτώση του Άσαντ. Οι αρχές δημιούργησαν ένα σημείο ελέγχου περίπου πέντε χιλιόμετρα (3 μίλια) από το Τζιλβεγκιοζού, επιτρέποντας μόνο σε Σύρους με επαρκή έγγραφα να προχωρήσουν στη συνοριακή πύλη, ανέφερε η τηλεόραση HaberTurk.

Η πτώση του Άσαντ προκάλεσε μεγάλη χαρά στους 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες της Τουρκίας, με πολλούς να βγαίνουν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων για να γιορτάσουν. Την Κυριακή, Σύροι αφαίρεσαν επίσης τη σημαία της συριακής κυβέρνησης από το συριακό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, αντικαθιστώντας τη με τη σημαία της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο. Η Άγκυρα πίστευε ότι η σύγκρουση θα τελείωνε γρήγορα και η εισροή προσφύγων θα ήταν προσωρινή. Όμως, καθώς η Τουρκία αντιμετώπιζε οικονομικές προκλήσεις, η κοινή γνώμη για τους πρόσφυγες κλονίστηκε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναζητήσει τρόπους για να εξασφαλίσει τον ασφαλή και εθελοντικό επαναπατρισμό τους. Μάλιστα ένα από τα συνθήματα που χρησιμοποίησαν όλοι οι υποψήφιοι των προεδρικών και των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας ήταν το «έφτασε η ώρα να επιστρέψουν σπίτι τους». Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν τώρα ότι ένας σημαντικός αριθμός Σύριων θα επιστρέψει οικειοθελώς. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε την ασφαλή και οικειοθελή επιστροφή των Σύριων και για την ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα.

Εκατοντάδες εκτοπισμένοι Σύροι επέστρεφαν επίσης τη Δευτέρα στη Συρία από τον Λίβανο, με δεκάδες αυτοκίνητα να βρίσκονται σε ουρά για να εισέλθουν. Την προηγούμενη μέρα, κάτοικοι του Λιβάνου είχαν μοιράσει συγχαρητήρια γλυκά στους Σύρους που περίμεναν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Ο Sami Abdel-Latif, εργάτης οικοδομών και πρόσφυγας από τη Χάμα που κατευθυνόταν στη Συρία για να ενωθεί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του, είπε, ενώ το μέλλον στη Συρία είναι ακόμα αβέβαιο, «κάτι είναι καλύτερο από τον Μπασάρ». Είπε ότι περίμενε κάποιο χάος αρχικά, αλλά ότι τελικά η κατάσταση θα ηρεμήσει. «Κοιτάξτε το Χαλέπι τώρα», είπε ο Abdel-Latif, αναφερόμενος στην πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα, όπου η ζωή συνεχίστηκε λίγο πολύ κανονικά. Είπε ότι ελπίζει επίσης ότι θα υπάρξει τώρα άφθονη δουλειά στη Συρία για την ανοικοδόμηση.

Ο Malak Matar, ο οποίος ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Δαμασκό, είπε: «Αυτό είναι ένα συναίσθημα που περιμέναμε 14 χρόνια». «Νιώθεις τον εαυτό σου ψυχολογικά ελεύθερο — μπορείς να εκφραστείς», είπε. «Η χώρα είναι ελεύθερη και τα εμπόδια έχουν καταρριφθεί». Τώρα, είπε, «Οι Σύροι πρέπει να δημιουργήσουν ένα κράτος που να είναι καλά οργανωμένο και να φροντίζει τη χώρα τους. Είναι μια νέα φάση».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Διεθνή / Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τους συνοριοφύλακες σε πόλεις μακριά από τα σύνορα, αλλά η πρακτική αυτή προκαλεί ανησυχίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους
LIFO NEWSROOM