Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας.
0

ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι για παιδιά και ενήλικες που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω του προγράμματός τους, να τραφούν σωστά και καταφεύγουν σε λύσεις τύπου «φαγητό στο πόδι» (πιτόγυρο, πίτσα, street noodles, σφολιατοειδή), είτε έχουν πολύ αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό χρειάζονται έναν επιπλέον σύμμαχο στην καθημερινότητά τους. Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις πολυβιταμίνες.

Παραδοσιακά, η κλασική συνταγή για τη λήψη πολυβιταμινών απευθυνόταν σε ανθρώπους που δεν τρώνε ψάρι ή κρέας, έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, αθλούνται, κουράζονται πολύ, αντιμετωπίζουν έντονο άγχος ή εργάζονται με βάρδιες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται ραγδαία δημιουργεί μια νέα κανονικότητα που επηρεάζει την παραγωγή, τη συγκομιδή και τη σύσταση των τροφίμων. Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Τα κηπευτικά που πρέπει να έχουμε στο καθημερινό μας μενού δεν έχουν πλέον τη σύσταση που είχαν παλιά. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος της επισιτιστικής ανασφάλειας, καθώς οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την ακαρπία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκομιδή. Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συγκομιδή, οδηγεί σε άλμα των τιμών με αποτέλεσμα αρκετά θρεπτικά τρόφιμα να εξελίσσονται σε είδη πολυτελείας για λίγους.

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής».

Σε αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται πλέον να καλύψουν ζωτικές ανάγκες που δημιουργούνται. Δεν είναι πια ένα διατροφικό «βοήθημα» για λίγους, παιδιά και ενήλικες που κάνουν αθλητισμό ή πρωταθλητισμό, προετοιμάζονται για εξετάσεις. Δεν είναι το απαραίτητο boost για όσους έχουν άπειρα deadlines, τους ανθρώπους που αγχώνονται πολύ και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Οι πολυβιταμίνες είναι για όλους αυτούς και για τον καθένα μας. Είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) καθημερινής χρήσης, αλλά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη σωστή διατροφή, δρουν συνδυαστικά. Βέβαια, δεν αρκεί να τρώμε σωστά και να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής για να παραμείνουμε υγιείς. Έχουμε εξίσου ανάγκη από ενυδάτωση και επαρκή ύπνο. Επίσης, για να είμαστε σε φόρμα, χρειαζόμαστε  χαλάρωση, ψυχαγωγικές δραστηριότητες που ανεβάζουν τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό και διά ζώσης κοινωνικοποίηση που είναι «φάρμακο» για κάθε ηλικία. Τέλος, οι πολυβιταμίνες δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μην τρεφόμαστε σωστά, δηλαδή να τρώμε λίγο ή ανθυγιεινό junk food.

Η ανάγκη για πολυβιταμίνες στην εποχή της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο οικοσύστημα κάνει πιο φτωχό το έδαφος, με συνέπεια τα τρόφιμα να έχουν λιγότερες θρεπτικές ουσίες. 

Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σύμπλεγμα Β και ειδικότερα η Β12, μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα να της δώσουμε τον τίτλο της «βασίλισσας των συμπληρωμάτων διατροφής». Κι αυτό γιατί σήμερα πλέον ακολουθείται ολοένα περισσότερο η vegetarian και vegan διατροφή στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού και ταυτόχρονα πιο βιώσιμου μοντέλου διατροφής (οι φάρμες εκτροφής ζώων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες εστίες ρύπανσης της ατμόσφαιρας λόγω των αερίων του θερμοκηπίου) και αυτή η πολυβιταμίνη καλύπτει τις ανάγκες όσων περιορίζουν ή κόβουν εντελώς το κρέας ή τις ζωικές τροφές. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του άγχους. 

Το μαγνήσιο έχει εξίσου μεγάλη ζήτηση, ενώ κορυφαία στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι και τα ω3 λιπαρά οξέα.  


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Υγεία & Σώμα / Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο

Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που οι όροι «δίαιτα» και «διατροφή» ήταν συνδεδεμένοι με την έννοια της στέρησης. Σήμερα η σωστή διατροφή χρειάζεται μυαλό, ώστε να αποφεύγουμε τις παγίδες, σωστές επιλογές, αρκετά μικρά υγιεινά σνακ και ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kοιμόμαστε λιγότερο και ξυπνάμε κουρασμένοι. Γιατί;

Ψυχή & Σώμα / Kοιμόμαστε λιγότερο και ξυπνάμε κουρασμένοι. Γιατί;

Ο ύπνος θα έπρεπε να μας ξεκουράζει. Κι όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν μέσα στη νύχτα ή ξεκινούν τη μέρα τους ήδη εξαντλημένοι. Γιατί ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται πια να ξεκουραστεί πραγματικά; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Ψυχή & Σώμα / Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Είναι όντως τα γιορτινά γλυκά ο μεγάλος «ένοχος» για τα κιλά των Χριστουγέννων ή μήπως το πρόβλημα κρύβεται αλλού; Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα» η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κεραμύδα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σχέση μας με το φαγητό στις γιορτές.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ