Πετρέλαιο θέρμανσης 2024: Πόσο θα κοστίζει και πότε ξεκινά η διάθεση

Πετρελαίο θέρμανσης 2024: Πόσο θα κοστίζει και πότε ξεκινά η διάθεση Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης του εφέτος να διαμορφώνεται γύρω στο 1,11 ευρώ/λίτρο τουλάχιστον στις αστικές περιοχές.

Αυτή είναι η τιμή σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Η τιμή εκκίνησης εφέτος θα είναι αρκετά πιο χαμηλά από ότι τις τελευταίες τρεις χρονιές, καθώς υπάρχει μια ομαλοποίηση στην αγορά διεθνώς, όπου βλέπουμε το πετρέλαιο τύπου μπρεντ από τα 80 δολάρια το βαρέλι να έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι όλα τα καύσιμα, οι βενζίνες, το πετρέλαιο κίνησης αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα έρθει σε λίγες ημέρες στην καθημερινότητά μας για κατανάλωση να είναι σε ποσοστά από 10 έως 20% πιο φτηνά», εκτίμησε μιλώντας στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

Σημείωσε ότι «η αναμενόμενη τιμή έναρξης για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα εφέτος, σε επίπεδα που είχαμε δει πριν το 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Αν η τιμή παραμείνει στο 1 ευρώ και 10 λεπτά ή αν γίνει αποδεχτή από την κυβέρνηση η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, όπου ζητήσαμε η επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου να μπει κατευθείαν στην αρχική τιμή διάθεσης του προϊόντος, δηλαδή οριζόντια στην τιμή που θα πωλούν τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες χονδρικής και προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ίσως να δούμε και την τιμή και κάτω από 1 ευρώ το λίτρο».

Όπως τόνισε, «πέρυσι είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα διατεθούν 276 εκατομμύρια ευρώ προς ενίσχυση των νοικοκυριών για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Από αυτά, τα 200 εκατομμύρια περίπου απορροφήθηκαν από τους καταναλωτές. Και εφέτος εκτιμούμε ότι εκεί περίπου θα είναι το ποσό επιδότησης που το οικονομικό επιτελείο θα διαθέσει ξανά στους πολίτες για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Εμείς θέλουμε αυτό το ποσό μαζί με τα χρήματα τα οποία δεν διατέθηκαν πέρυσι, να μπουν οριζόντια στην τιμή. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερη κατανάλωση, άρα περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους λόγω της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Διευκρίνισε ότι «και πέρυσι και πρόπερσι η τιμή εκκίνησης ήταν στο 1,40 ευρώ το λίτρο, στις αστικές πόλεις γιατί στην επαρχία και στη νησιωτική χώρα το είχαμε συναντήσει και 1,47 και 1,48 ευρώ/λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου ντίζελ έχει πέσει αρκετά, κι αναμένεται να  πέσει κι άλλο. Σήμερα η μέση τιμή πανελλαδικά είναι στο 1,50 ευρώ/λίτρο».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Οικονομία / Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα
THE LIFO TEAM
ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

Οικονομία / Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία πέντε εταιρειών πετρελαιοειδών - Το άτομο που τις ελέγχει και η σχέση με τη Ρωσία

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα λάβει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις εταιρείες προκειμένου να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρωθούν οι μισθοί
THE LIFO TEAM
Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Οικονομία / Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ο Ζάουμε Κολμπόνι, μαζί με άλλους 16 δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει έκτακτους πόρους για την κατασκευή προσιτών κατοικιών
THE LIFO TEAM