New York Times: Η Ρωσία στέλνει συστήματα αεράμυνας στο Ιράν ενόψει επίθεσης στο Ισραήλ

New York Times: Η Ρωσία στέλνει συστήματα αεράμυνας στο Ιράν Facebook Twitter
Η Ρωσία στέλνει στο Ιράν συστήματα αεράμυνας υπό τον φόβο περιφερειακού πολέμου / Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Η Ρωσία έχει αρχίσει να στέλνει προηγμένα συστήματα αεράμυνας και ραντάρ στο Ιράν, καθώς Τεχεράνη απειλεί να προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην ιρανική πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται ανώνυμες πηγές.  

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τεχεράνη ζήτησε συστήματα αεράμυνας και δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους New York Times επιβεβαίωσαν το αίτημα αυτό, του οποίου προηγήθηκε η επίσκεψη στην Τεχεράνη του Ρώσου γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού, τη Δευτέρα (5/8). 

Σύμφωνα με τους New York Times, δύο Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους των Φρουρών της Επανάστασης, επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν ζήτησε αυτά τα προηγμένα συστήματα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να τα μεταφέρει, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ και άλλων δυνατοτήτων αεράμυνας.

Παρόλο που η Ρωσία έχει επίσης οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το Ισραήλ -ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων Εβραίων ζει στο Ισραήλ- οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίψει τα αιτήματα του Ιράν για βοήθεια, επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ιρανικά drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν και με τον διοικητή των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ταξίαρχο Μοχάμαντ Μπαγκέρι, ο οποίος ηγείται του σχεδιασμού για στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ισραήλ. Ο Σοϊγκού, πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας που είναι στενά συνδεδεμένος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντήθηκε επίσης με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σοϊγκού και τον στρατηγό Μπαγκέρι να χαιρετούν ο ένας τον άλλον, να συναντώνται κατ' ιδίαν και στη συνέχεια να συμμετέχουν σε μια μεγαλύτερη συνάντηση σε ένα τραπέζι συσκέψεων με μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας και Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

«Είμαστε έτοιμοι για πλήρη συνεργασία με το Ιράν σε περιφερειακά ζητήματα» δήλωσε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Ο Μοχάμαντ Μπαγκέρι είπε στον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η σχέση μεταξύ των χωρών τους είναι «βαθιά, μακροπρόθεσμη και στρατηγική» και θα επεκταθεί μόνο υπό τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το Ισραήλ θα λάβει απάντηση» διαμηνύει το Ιράν

Την ίδια στιγμή ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεσεσκιάν επιβεβαίωσε πως θα υπάρξει απάντηση. «Το Ισραήλ θα λάβει σίγουρα απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του», τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Οι εγκληματικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού της Γάζας και η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στη χώρα μας, ήταν ένα σαφές παράδειγμα παραβίασης όλων των διεθνών κανόνων και νόμων. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επεκτείνει το εύρος του πολέμου και της κρίσης στην περιοχή, όμως, το καθεστώς σίγουρα θα λάβει απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM