Καταγγελίες για συριακά κέντρα βασανιστηρίων

Καταγγελίες για συριακά κέντρα βασανιστηρίων Facebook Twitter
0

Η οργάνωση Human Rights Watch έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση όπου αποκαλύπτεται πως οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας λειτουργούν κέντρα βασανισμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Η οργάνωση έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής 27 κέντρα κράτησης τα οποία χρησιμοποιούνται από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στην έκθεση υπάρχουν περισσότερες από 200 συνεντεύξεις με μαρτυρίες  ανθρώπων που κρατήθηκαν και βασανίσθηκαν στα κέντρα αυτά.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Διευθυντήριο Πολιτικής Ασφαλείας, το Διευθυντήριο Γενικών Πληροφοριών, και το Διευθυντήριο Πληροφοριών της Αεροπορίας.

Σημειώνεται πως η οργάνωση έχει εντοπίσει και καταγράψει περισσότερες από είκοσι μεθόδους βασανισμού, που παραπέμπουν «σαφώς σε άσκηση κρατικής πολιτικής βασανιστηρίων και κακοποιήσεων και κατά συνέπεια συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Human Rights Watch κάνει έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει για το θέμα της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να προσαρμόσει το καθεστώς των κυρώσεων στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις.

«Οι διαστάσεις και η απανθρωπιά αυτού του δικτύου των κέντρων βασανιστηρίων είναι πραγματικά φρικιαστικές», δήλωσε ο Όλε Σόλβανγκ, ερευνητής της οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να κρατήσει χέρι προστασίας πάνω από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι΄αυτό».


Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το θέμα της Συρίας πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διότι είναι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα εγκλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM