Οι ένδοξες μέρες είναι τώρα

Pulp: Disco 2024. Οι ένδοξες μέρες είναι τώρα Facebook Twitter
«These are still our glory days» και τα encore έχουν άλλη χάρη όταν έρχονται μετά από μια ολόκληρη ζωή.
0

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ PULP την περασμένη Πέμπτη στο Release Athens Festival στην Αθήνα, 13 χρόνια μετά την τελευταία φορά που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2011 στη Μαλακάσα, από τη μια ξύπνησε αισθήματα νοσταλγίας στη γενιά των ’90s που μεγάλωσε με τους ήχους του εμβληματικού Britpop συγκροτήματος από το Sheffield, αλλά από την άλλη είχε μια πολύ ξεχωριστή δυναμική και μια τόσο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δεν θύμιζε σε τίποτα ανάλογες νοσταλγικές συναυλίες του είδους.

46 χρόνια από την ίδρυσή τους το 1978 και 29 από το άλμπουμ «Different Class» του 1995, που εκτόξευσε τους Pulp και τους έβαλε στην playlist των περισσότερων εφήβων της δεκαετίας του ’90, είναι πολλά, πάρα πολλά και βαραίνουν. Ωστόσο, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε σε μια πολύ ζεστή βραδιά, εκείνη την Πέμπτη, στη συναυλία τους στην Πλατεία Νερού. Έμοιαζε με ένα σπουδαίο συμβάν εν τη γενέσει του, σαν να συμμετείχες σε κάτι που λάμβανε χώρα και έφτανε στην κορύφωσή του εκείνη ακριβώς τη στιγμή, σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα από το 1995· λες κι έβλεπες ένα συγκρότημα στο μεσουράνημά του και όχι στη δύση του.

Πώς αλλιώς μπορεί να περιγραφεί το ομαδικό παραλήρημα που προκάλεσε ο 60άρης πλέον Jarvis Cocker άμα τη εμφανίσει του και το πώς κατάφερε να κρατήσει με το one man show του μαγεμένα τα πλήθη για ώρες και με δύο encore μάλιστα στο τέλος; Ένας Jarvis Cocker απαστράπτων και στιβαρός που, όσο και να διέφερε εξωτερικά από τον παλιό του εαυτό, μαγνήτιζε το κοινό με την ερμηνεία του.

Υπάρχει μια ευφορία στη συγκίνηση της συσσωρευμένης εμπειρίας και της αυτοσυνείδησης που έρχεται με τα χρόνια, την οποία καμία φρεσκάδα, κανένα ορμητικό ξεκίνημα, κανένα αθώο ντεμπούτο, κανένα νεανικό hit δεν μπορεί να συναγωνιστεί.

«I was born to perform. I exist to do this», θα πει παρουσιάζοντας τον εαυτό του και κανείς δεν θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση. Πώς να μιλήσεις για νοσταλγία όταν δίπλα σου 30άρηδες που ήταν βρέφη όταν κυκλοφορούσε το «Common People» και δεν είχαν καν γεννηθεί όταν οι Pulp έβγαζαν τους πρώτους τους δίσκους έφταναν σε έκσταση με τις πρώτες νότες του «Disco 2000»; Η νοσταλγία δεν είχε καμία θέση την ώρα που ένα σαρωτικό κύμα έσκασε σε όλη την πλατεία, από άκρη σε άκρη, σαν να πραγματοποιήθηκε μια ηλεκτρική εκκένωση που τα παρέσυρε όλα, χρόνια, δίσκους, ήχους, εποχές, ανθρώπους, ηλικίες, από τα ’90s μέχρι και σήμερα και τα συμπύκνωσε σε μία μόνο στιγμή.

Pulp: Disco 2024. Οι ένδοξες μέρες είναι τώρα Facebook Twitter
Πώς να μιλήσεις για νοσταλγία όταν δίπλα σου 30άρηδες που ήταν βρέφη όταν κυκλοφορούσε το «Common People» και δεν είχαν καν γεννηθεί όταν οι Pulp έβγαζαν τους πρώτους τους δίσκους έφταναν σε έκσταση με τις πρώτες νότες του «Disco 2000»;

Το «Disco 2000» απέκτησε με το πέρασμα του χρόνου ένα τέτοιο σημασιολογικό αλλά και συγκινησιακό φορτίο που θα χρειαζόντουσαν σελίδες επί σελίδων για να αναλυθεί. Το τραγούδι, επηρεασμένο από τις λαμπρές ημέρες της disco των ’70s, κυκλοφόρησε το 1995, μόλις πέντε χρόνια πριν από τη χρονιά-ορόσημο του 2000, αλλά η ιστορία του Cocker με την Deborah των στίχων ξεκινά από τα παιδικά τους χρόνια. Ανακαλεί ένα παρελθόν («Oh, Deborah, do you recall?») ενώ ταυτόχρονα οραματίζεται ένα μέλλον που καταφτάνει ολοταχώς και το οποίο ελπίζει να τους βρει μαζί («Let's all meet up in the year 2000»), με τη γνώση αλλά και τον τρόμο του ότι κάποτε θα μεγαλώσουν («Won't it be strange when we're all fully grown?»).

Και δεν μεγάλωσαν απλώς. Η Deborah Bone, η παιδική φίλη του Jarvis Cocker που ενέπνευσε το τραγούδι, πέθανε από καρκίνο το 2014 σε ηλικία 51 ετών. Κέρδισε την αθανασία βέβαια, καθώς έγινε η τόσο κοντινή αλλά και απρόσιτη παιδική φίλη «Ντέμπορα» για πολλές γενιές. Μα έλα που το 2000 τότε έμοιαζε ακόμα πολύ μακρινό, τα 5 χρόνια απόσταση φάνταζαν αιώνας από το φουτουριστικό millennium που φανταζόμασταν, που ήρθε κάποια στιγμή, χωρίς ιπτάμενα αυτοκίνητα και ταξίδια σε άλλους πλανήτες. Κι όχι μόνο ήρθε αλλά και μας προσπέρασε και τώρα κατέληξε το ημερολόγιο να γράφει 2024, ενώ το 2000 είναι πλέον το παρελθόν, τυλιγμένο κι αυτό με την αχλή της νοσταλγίας, και οι Pulp έχουν μεγαλώσει κι άλλο, όπως κι όσοι ζήσαμε το 2000.

Η νοσταλγία όμως δεν είναι πάντα ό,τι φαίνεται και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Ο χρόνος παίζει περίεργα παιχνίδια και είναι ονομαστός για τα τερτίπια του. Κανένα «Disco 2000», λοιπόν. Καμία παραπειστική και ύπουλη νοσταλγία, όσο κι αν πουλά και κόβει εισιτήρια, δεν επιβιώνει μπροστά σε ένα τραγούδι που κερδίζει το στοίχημα του χρόνου όχι ως απομεινάρι και ξέφτι εφηβικών αναπολήσεων, αλλά ως κάτι που πάλλεται στο παρόν και μπορεί να δονεί και να ενώνει τόσους ανθρώπους, λες και οι Pulp ανακάλυψαν μια μουσική χρονοκάψουλα.

Υπάρχει μια ευφορία στη συγκίνηση της συσσωρευμένης εμπειρίας και της αυτοσυνείδησης που έρχεται με τα χρόνια, την οποία καμία φρεσκάδα, κανένα ορμητικό ξεκίνημα, κανένα αθώο ντεμπούτο, κανένα νεανικό hit δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Ναι, ασφαλώς και δεν έχει τίποτα το γοητευτικό η φθορά και η μελαγχολία που φέρνει, ούτε μπορεί κανείς να τα παρακάμψει. Η 60χρονη Candida Doyle στα πλήκτρα χρειαζόταν πλέον τα γυαλιά πρεσβυωπίας της, ενώ υπήρχαν κι οι στιγμές επί σκηνής που ο Jarvis προσπαθούσε να πάρει ανάσες.

Δεν πρόκειται για την αυταρέσκεια όσων κατακτούν την κορυφή ή μόνο για την ικανοποίηση του χορτασμένου από αναγνώριση και εμπειρίες. Είναι αυτό το αίσθημα πληρότητας που έρχεται όταν μπορείς να έχεις εποπτεία της πορείας σου όχι απλώς ως στείρα ανασκόπηση αλλά σε ένα αξεδιάλυτο σύμπλεγμα με το παρόν, κάτι που ήταν αδύνατον να κατακτήσεις νωρίτερα. Μήπως όταν κάποιος βιώνει την περίοδο της ακμής του συνειδητοποιεί πάντα τι του συμβαίνει;

Να μπορείς να πεις «ναι, καλά τα κατάφερα, είναι όλα και όλοι εδώ και μια δημιουργία και μια ζωή πίσω μου που τώρα βρίσκει το νόημά της». Ο Cocker με σάρκα και οστά του παρόντος δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τον νεαρό Cocker που έστεκε πίσω του σε μια γιγαντοοθόνη. Δεν μπορεί, θα ήταν ίσως κάτι που αισθάνθηκε κι ο ίδιος, βλέποντας τραγούδια που έγραψε σε μιαν άλλη εποχή να φέρνουν κύματα ξέφρενου ενθουσιασμού σε ένα τόσο ετερόκλητο και πολυπληθές κοινό.

H συναυλία των Pulp έκλεισε με το «Glory Days», ενώ στις oθόνες έπαιζαν εικόνες από το ένδοξο παρελθόν της μπάντας. Αλλά κανέναν δεν μπορούσαν να ξεγελάσουν πια οι δήθεν αναδρομές και οι ιστορικές πορείες ενός εμβληματικού συγκροτήματος. Όλα αυτά μετρούσαν σίγουρα για πολλά και οι ένδοξες μέρες των Pulp αλλά και οι δικές μας ήταν και είναι στο παρόν και η όποια συγκίνηση στο τέλος τούς παραδόθηκε ολοκληρωτικά. «These are still our glory days» και τα encore έχουν άλλη χάρη όταν έρχονται μετά από μια ολόκληρη ζωή.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ