Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση»

Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση» Facebook Twitter
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, φωτ.: ΕΡΑ
0

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, από το βήμα της βουλής τονίζοντας ότι η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πολύ περισσότερο από το 1982, όταν είχε τεθεί το ζήτημα από την Μελίνα Μερκούρη. 

Στην στρατηγική της κυβέρνησης για το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήδη από το 2019, με την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη . 

«Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία πενταετία, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα ότι έχουν γίνει όχι απλώς σημαντικά βήματα, αλλά πολύ περισσότερα. Πολύ περισσότερα, το τονίζω, από το 1982, όταν ξεκίνησε αυτό το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μελίνα Μερκούρη», είπε η υπουργός Πολιτισμού. 

«Αποτέλεσμα της στρατηγικής μας είναι η απόφαση, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, της διακυβερνητικής Συνόδου της Unesco το Σεπτέμβρη του 2021, με την οποία αναγνωρίστηκε το νόμιμον, το ορθό, το δίκαιο και το ηθικό του αιτήματος της χώρας μας», είπε η αρμόδια υπουργός. 

Στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (ICPRCP), η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης και τις θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επεσήμανε ιδιαιτέρως το θέμα της κακομεταχείρισής τους κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο καθώς και τις κακές συνθήκες φύλαξής τους, ήδη από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα. 

«Οι θέσεις μας», είπε η υπουργός, «έτυχαν θερμής, συγκινητικής θα έλεγα, υποστήριξης από την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, αλλά και των κρατών-παρατηρητών. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση μας για την ανυπαρξία οποιουδήποτε φιρμανιού». 

Κατά την δευτερολογία της η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι η βρετανική πλευρά, για πρώτη φορά, αισθάνεται, πράγματι, ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πράγμα καθόλου τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει απτά αποτελέσματα. Αναθεώρηση στρατηγικής που αποδίδει απτά αποτελέσματα δε γίνεται. 

«Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού», επεσήμανε η Υπουργός, «ασκούν συστηματικά πίεση προς τη βρετανική πλευρά μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας και αυτή η διπλωματία αποδίδει ήδη αποτελέσματα». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM