Ποιοι πιστεύουν στον Κασσελάκη

ΕΠΕΞ Ποιοι πιστεύουν στον Κασσελάκη… Facebook Twitter
Υπολογίσαμε με εσφαλμένο τρόπο τα χαρακτηριστικά, τις αντιλήψεις και τον τρόπο σκέψης ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που ακολουθεί τον Κασσελάκη. bianka/ LIFO
0


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι αν ο Κασσελάκης έλεγε κάτι ανήκουστο για ένα αριστερό ακροατήριο, όπως ότι «το ΝΑΤΟ είναι μια ιερή συμμαχία», θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό και θα απομάκρυνε κόσμο από το κόμμα του οποίου ηγείται επειδή είπε κάτι τόσο ιδεολογικά ακραίο που ίσως ούτε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν θα υποστήριζε. Ωστόσο ο Κασσελάκης το είπε, αλλά δεν συνέβη τίποτε απολύτως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν άλλοι που, βλέποντας τον Κασσελάκη να κινείται με όρους lifestyle και να διαφημίζει από τηλεοπτική εκπομπή το σπίτι το οποίο αγόρασε στο Κολωνάκι έναντι 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, θα πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και γενικότερα σε ανθρώπους του ευρύτερου χώρου γιατί δεν είναι δυνατό αρχηγός κόμματος, που αυτοπροβάλλεται μάλιστα ως αριστερό, να διατυμπανίζει δημόσια την αγορά ενός πανάκριβου σπιτιού. Είναι και θέμα πολιτικής αισθητικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε, αλλά δεν κουνήθηκε φύλλο.

Είναι άνθρωποι που αποδέχτηκαν και χειροκρότησαν τον Καμμένο, που δεν τους ενοχλούσε ο αρχηγισμός του προηγούμενου προέδρου τους, άνθρωποι που όσα είδαν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ταύτισαν με την αριστερά.

Υπάρχουν κάποιοι ακόμα στο εσωτερικό του κόμματος οι οποίοι προβληματίζονται όταν βλέπουν τον πρόεδρό τους από τη μια πλευρά να καταγγέλλει τα ΜΜΕ γιατί κάνουν «προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ» και από την άλλη να περιφέρεται σε πρωινάδικα των τηλεοπτικών σταθμών που καταγγέλλει, να μιλά απολιτικά συνήθως και να δίνει έμφαση στην προσωπική του ζωή. Αλλά και γενικότερα θα προκαλούσε εντύπωση το να φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τον μεγάλο ζωτικό χώρο που του παρέχουν μέσα τα οποία παλιότερα είχαν στοχοποιηθεί από τον προκάτοχό του και πολλά κορυφαία στελέχη. Ο Κασσελάκης το κάνει, αλλά δεν συμβαίνει τίποτα.

Όλοι αυτοί, μαζί και αυτός που υπογράφει αυτό το σημείωμα, όπως φαίνεται, δεν είχαμε σαφή αντίληψη και συνείδηση όχι του ποιος είναι ακριβώς ο Στέφανος Κασσελάκης –τώρα ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά του και τον γνωρίζουμε– αλλά και ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας στο πρόσωπό του κάποιον ο οποίος μπορεί να αντιπολιτευτεί με επάρκεια και να φέρει το κόμμα πάλι στην εξουσία. Δεν υπολογίσαμε ή, για την ακρίβεια, υπολογίσαμε με εσφαλμένο τρόπο τα χαρακτηριστικά, τις αντιλήψεις και τον τρόπο σκέψης ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που ακολουθεί τον Κασσελάκη.

Ο κόσμος που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να μην του δίνει ποσοστά ικανά να τον μετατρέψουν σε κόμμα εξουσίας αλλά παγιώνει μια πολιτική παρουσία η οποία καταγράφεται μεταξύ 12 και 16% μοιάζει να αποτελεί ένα άθροισμα ψηφοφόρων που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ομάδες.

Η πρώτη, και μάλλον πολυπληθέστερη, αποτελείται από παλιούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ασφυκτιούν και προβληματίζονται από τον νέο πρόεδρό τους, αλλά για διάφορους λόγους δεν φεύγουν από το κόμμα· είτε γιατί δεν βρίσκουν ικανοποιητικές τις εναλλακτικές προτάσεις, είτε γιατί περιμένουν να ανατραπεί ο Κασσελάκης κάποια στιγμή, είτε γιατί πιστεύουν ότι σύντομα αυτός θα μετατραπεί από ένα υπόδειγμα μεταπολιτικής που παραπέμπει στον Τραμπ σε έναν πολιτικό όπως οι άλλοι, είτε, τέλος, γιατί έχουν υπαρξιακή ανάγκη να μένουν στο κόμμα που πέρασαν πολλά χρόνια από τη ζωή τους.

Η δεύτερη ομάδα αποτελείται κατά βάση από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν εθιστεί στη λογική ότι όλα είναι ανεκτά σε αυτό το κόμμα, παρά τις αριστερές καταβολές του, δεν υπάρχουν όρια στον αμοραλισμό και στον αρχηγισμό. Είναι άνθρωποι που αποδέχτηκαν και χειροκρότησαν τον Καμμένο, που δεν τους ενοχλούσε ο αρχηγισμός του προηγούμενου προέδρου τους, άνθρωποι που όσα είδαν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ταύτισαν με την αριστερά.

Γι’ αυτούς αριστερά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την ομάδα μπορούν να προστεθούν και οι ψηφοφόροι των δυο ευρώ, αυτοί που δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και σηκώθηκαν από τους καναπέδες του τον περασμένο Σεπτέμβρη για να ψηφίσουν τον Κασσελάκη.

Υπάρχει η τρίτη ομάδα, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από κορυφαία και μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή επαγγελματικώς εξαρτώμενους από το κόμμα, οι οποίοι επιλέγουν να παραμείνουν στην Κουμουνδούρου έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ένα εκλογικό παραπάτημα του Κασσελάκη είναι μια καλή αφορμή να ξεμπερδεύουν με αυτόν. Υπολογίζουν εντελώς λάθος: ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει χαμηλότερο ποσοστό από αυτό των εθνικών εκλογών, ο Κασσελάκης δεν θα παραιτηθεί. Ήρθε για να μείνει…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Θοδωρής Ελευθεριάδης / «Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, συγγενής θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών, μάρτυρας κατηγορίας και από τις πιο σοβαρές φωνές σε αυτή την υπόθεση, μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, το αποτύπωμα της τραγωδίας και τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιξιάτικη εξάντληση

Ιλεκτρίσιτυ / Ανοιξιάτικη εξάντληση

H επιστροφή των νέων στην ελληνική παράδοση –χωριά, πανηγύρια, ρεμπέτικα, ο «αγνός» κόσμος του παππού και της γιαγιάς–, πέρα από δίψα για αυθεντικότητα, μπορεί να διαβαστεί και ως προσπάθεια υποχώρησης σε κάτι πιο αργό.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Η τηλεόραση «σκοτώνει» το ΜeToo

Πο(ρ)νογραφία / Στα πρωινάδικα το MeToo αναστενάζει

Οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια πριν έκαναν σεξιστικά αστεία, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια, γελούσαν on air με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, θεωρούνται έως και σήμερα τηλεοπτικά ακέραιοι για να διαχειρίζονται συνεντεύξεις και καταγγελίες.
ΕΡΩΦΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Οπτική Γωνία / To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Για κάθε Έλληνα που «λιώνει» κάνοντας έρευνα σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού αυτή η υπόθεση είναι μία ακόμα υπενθύμιση για τον λόγο για τον οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ στη χώρα του.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ