Τι έγινε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας 

Τι έγινε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας  Facebook Twitter
Σαμαράς και Καραμανλής συζήτησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Φωτ: Eurokinissi
0

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που ολοκληρώθηκε εχθές στο Ζάππειο, ήταν ένα κομματικό πανηγύρι, με επετειακό χαρακτήρα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και προεκλογικού τύπου ομιλίες. Ο βασικός σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να δημιουργηθεί ένα κλίμα ενότητας και συσπείρωσης που θα δώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ και θα εμποδίσει τις «διαρροές». Από επικοινωνιακή άποψη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό επετεύχθη. Επί της ουσίας όμως, και αν παρατηρούσε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που παρέστησαν «σιωπηλοί», θα αντιλαμβανόταν ότι η συσπείρωση της ΝΔ δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές δεν είναι και στα καλύτερά της. 

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη χθεσινή ομιλία του δεν έκρυψε εντελώς την ανησυχία του για τις ευρωεκλογές και επιστράτευσε όλα τα επιχειρήματα για να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους των περσινών εθνικών εκλογών. Για την πρωτιά δεν αμφιβάλλει κανείς, την πύρρειο νίκη ξορκίζουν. Αυτό που εξέπληξε, όμως, ήταν το πολιτικό ρίσκο που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν είπε ότι στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών κρύβεται το δικό του όνομα και ότι χρειάζεται τη δύναμη για τη διαπραγμάτευση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Οι υπουργοί που πήραν τον λόγο επιχείρησαν να συμβάλουν στην επικοινωνιακή ανόρθωση, επαναλαμβάνοντας τα διλήμματα, προβάλλοντας συνθήματα και υπηρετώντας το κομματικό τους καθήκον.

Τα εγκώμια των Γερμανών του ΕΛΚ 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, εγκωμίασε για άλλη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην οικονομική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα και το ΕΛΚ, της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, το ισχυρότερο κόμμα στην Ευρώπη. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, όμως, δεν έκανε μόνο επαινετικά σχόλια που ακούγονται καλά για τους Ευρωπαίους, πλειοδότησε σε επαίνους που στόχευαν κυρίως στο ελληνικό ακροατήριο της ΝΔ. «Πάντα στεκόσουν απέναντι στον Ερντογάν για να προστατεύσεις τα σύνορα της Ευρώπης» είπε στον πρωθυπουργό. «…Αγαπητέ Κυριάκο, είσαι μια από τις πιο δυνατές φωνές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χαίρεις σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα…». 

Οι καλεσμένοι των οποίων η παρουσία είχε τους ισχυρότερους συμβολισμούς ήταν η (ξανά) υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μίλησε κι αυτή με τα πιο επαινετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η παρουσία της Φον ντερ Λάιεν στο συνέδριο της ΝΔ «υπενθύμιζε» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι με τους «νικητές» και τους «ισχυρούς» της Ε.Ε., ενώ η παρουσία του Κύπριου Προέδρου ενίσχυε επικοινωνιακά τους «πατριωτικούς» συμβολισμούς, κάτι που επιχειρήθηκε, σε άλλο επίπεδο, και με την παρουσία μελών της οικογένειας Μπελέρη.

Οι ομιλίες υπουργών και στελεχών 

Οι υπουργοί που πήραν τον λόγο επιχείρησαν να συμβάλουν στην επικοινωνιακή ανόρθωση, επαναλαμβάνοντας τα διλήμματα, προβάλλοντας συνθήματα και υπηρετώντας το κομματικό τους καθήκον. Ο Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε να μη σταλεί το λάθος μήνυμα γιατί η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε ότι «όσο πιο δυνατή είναι η ΝΔ σε αυτές τις κρίσιμες ευρωεκλογές και όσο πιο ισχυρό είναι το ΕΛΚ, τόσο καλύτερη θα είναι η Ευρώπη την επόμενη ημέρα». Η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι αυτό που τους διαφοροποιεί από τα άλλα πολιτικά κόμματα είναι ότι δεν τους φοβίζει το πολιτικό κόστος και δεν τους σταματούν ιδεοληπτικές αντιδράσεις. Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι διευρύνονται και δεν μεταλλάσσονται γιατί «το μπλε είναι μπλε, δεν ξεθωριάζει» και κατά τ’ άλλα ξεχώρισε επειδή μίλησε πολύ για τον εαυτό του: «ΜΑΚίτης, ΟΝΝΕΔίτης, ΔΑΠίτης, νεοδημοκράτης, βουλευτής, υπουργός, πάντα στρατιώτης, πάντα υπηρέτης, πάντα στην πρώτη γραμμή, πάντα περήφανος που ανήκω στη Νέα Δημοκρατία» είπε μεταξύ πολλών άλλων αναφορών στην προσωπική του πορεία στο κόμμα.

Παρόντες-απόντες

Τι έγινε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας  Facebook Twitter
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να μεταδώσει μια εικόνα ενότητας και συσπείρωσης, αλλά στο κόμμα έχουν δημιουργηθεί ρωγμές. Φωτ: Eurokinissi

Στο συνέδριο παρέστησαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά ούτε τον λόγο πήραν, ούτε την πανηγυρική διάθεση φάνηκε να συμμερίζονται. Ο χαιρετισμός τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν τυπικός, ενώ μεταξύ τους Σαμαράς και Καραμανλής συζήτησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.  

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας είχαν ενημερώσει μέρες πριν ότι δεν επιθυμούσαν να μιλήσουν στο συνέδριο. Συνεργάτες τους έλεγαν πως ό,τι είχαν να πουν το έχουν πει και η αλήθεια είναι πως και οι δύο με τις τοποθετήσεις τους τελευταία έχουν διαφοροποιηθεί και έχουν πάρει αποστάσεις, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σίγουρα, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να ακουστούν στο εορταστικό συνέδριο οι ενστάσεις και η κριτική που αυτοί διατυπώνουν, οπότε η σιωπηλή παρουσία τους ήταν προτιμότερη. 

Η ηγεσία του κόμματος δεν είχε κανέναν λόγο να αναδείξει τις διαφωνίες τους, γνωρίζει ωστόσο ότι τις συμμερίζονται αρκετοί στην κομματική βάση. Δεν αποκλείεται κάποιοι «καραμανλικοί» και «σαμαρικοί» ψηφοφόροι να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές τη Νέα Δημοκρατία, εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά τους για την αλλαγή της παραταξιακής ατζέντας. Το προεδρικό επιτελείο αντιλαμβάνεται την αποστασιοποίηση και την ενόχληση μέρους του κόμματος και της βάσης, ορισμένοι ωστόσο θεωρούν ότι οι απώλειες αυτές δεν είναι μεγάλες και θα καλυφθούν από κεντρώους και το προσωπικό κοινό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι τάσεις έχουν ανιχνευθεί, μένει να διαπιστωθεί στις ευρωεκλογές αν ο αριθμός των δυσαρεστημένων θα είναι όντως τόσο μικρός όσο νομίζουν ή ελπίζουν. 

«Καραμανλικοί» και «σαμαρικοί», πάντως, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους τελευταία, γι' αυτό και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπάθησαν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο πρόσωπα που σηματοδοτούν την περίοδο Καραμανλή και Σαμαρά, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Μουρούτη, ο οποίος υπήρξε διευθυντής του γραφείου Τύπου του Σαμαρά και επιλέχθηκε για να συγκρατήσει τους «σαμαρικούς» ψηφοφόρους. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, κράτησε σαφείς αποστάσεις από την επιλογή αυτή. 

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να μεταδώσει μια εικόνα ενότητας και συσπείρωσης, αλλά στο κόμμα έχουν δημιουργηθεί ρωγμές. Όχι ικανές να απειλήσουν την κυριαρχία της, αλλά με δυνατότητα να προκαλέσουν κάποιο πλήγμα στις ευρωεκλογές, το οποίο μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν αξιολογούσε. Το συνέδριο τις σκέπασε για λίγο, αλλά είναι εκεί. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
milo yiannopoulos

Οπτική Γωνία / Μάιλο Γιαννόπουλος: Ο πλατινέ Τζόκερ μιας σκοτεινής εμπροσθοφυλακής

Πώς ο αλλόκοτος διασπορικός μας συμπατριώτης, πρώιμο τρολ και απόλυτος εκφραστής της alt-right, πρόλαβε να καεί χωρίς να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο μιας μάχης που μόλις ξεκινάει.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
«Δάσκαλοι στα κάγκελα»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Ελλάδα / «Έρχονται γονείς στα κάγκελα για να δουν αν προσέχουμε τα παιδιά»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Πέντε δάσκαλοι και ένας πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μιλούν στη LiFO για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ