Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί;

Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί; Facebook Twitter
Η Κυριακή τα έκανε όλα «by the book», που λένε, ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να τη γλιτώσει.
0

«ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙ… θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας… δεν ξέρω σε πόση ώρα θα έρθει», είπε ο τηλεφωνητής του Κέντρου Άμεσης Δράσης στην Κυριακή Γρίβα δευτερόλεπτα προτού ο πρώην σύντροφός της τη μαχαιρώσει θανάσιμα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων όπου είχε καταφύγει.

Αυτή ήταν η απαράδεκτα περιπαικτική όσο και εγκληματική, όπως εξελίχθηκε, απάντηση του οργάνου στην άτυχη 28χρονη την οποία ξεστόμισε «εν τη ρύμη του λόγου», όπως δικαιολογήθηκε αργότερα, συμπληρώνοντας πως «δεν το θυμάται» (σοβαρά τώρα;) και πως η εικόνα που είχε είναι ότι ο κίνδυνος ήταν στο σπίτι του θύματος και όχι στο τμήμα.

Έλα, όμως, που ο φονιάς παραφύλαγε το θύμα του ακριβώς έξω από ένα από τα κατά τεκμήριο ασφαλέστερα σημεία για να καταφύγει κάποιος πολίτης σε κίνδυνο, έναν κίνδυνο που προφανώς δεν είχαν αντιληφθεί ή δεν θέλησαν να αντιληφθούν και οι ευρισκόμενοι εντός του τμήματος ένστολοι, η αξιωματικός υπηρεσίας, η επόπτρια –γυναίκες κιόλας– και τρεις ακόμα αστυνομικοί. Οι οποίοι, καθώς φαίνεται, δεν ήξεραν καν, όπως άλλωστε ούτε ο «εξυπνάκιας» τηλεφωνητής, ότι δεν χρειαζόταν να γίνει μήνυση από την άτυχη κοπέλα για να κινηθούν κατά του κακοποιητή πρώην συντρόφου της, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η μήνυση γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα.

Ακόμα χειρότερα, την άφησαν να βγει από το κτίριο χωρίς αστυνομική συνοδεία, που ακόμα κι αν η ίδια δεν την είχε ζητήσει, θα έπρεπε να της είχε δοθεί άμεσα. Αυτές οι οδηγίες υπάρχουν νομίζω και στο σχετικό πρωτόκολλο που πλέον ακολουθείται σε τέτοια περιστατικά, αλλά κανείς υπεύθυνος δεν φαίνεται να έλαβε σοβαρά υπόψη.

Μια γυναίκα που κινδυνεύει είναι, καθώς φαίνεται, στις τελευταίες προτεραιότητες της αστυνομίας σε μια χώρα όπου ισχύει κατεξοχήν ότι τόσο η αστυνομία όσο και η Δικαιοσύνη της είναι φίδια που δαγκώνουν τους ξυπόλυτους.

Την τραγική συνέχεια την ξέρει πια όλη η Ελλάδα: ούτε ο φίλος-συνοδός της κοπέλας ούτε και ο οπλισμένος και υποτίθεται εκπαιδευμένος (πλην όμως στις… πλαστογραφίες, όπως αποκαλύφθηκε) φρουρός έξω από το τμήμα κατάφεραν να προλάβουν το κακό και το πρόβλημα της –επίσης γυναίκας– εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι δεν έπρεπε να ακουστούν στον αέρα οι κραυγές της κοπέλας, την οποία ο 38χρονος, που επικαλείται τώρα ψυχική ασθένεια, έσφαξε την ώρα ακριβώς που μιλούσε με το «100»

Τόσο το βίντεο όσο και το ηχητικό ντοκουμέντο ήταν παραπάνω από σοκαριστικά, είναι από τα σκηνικά εκείνα που δεν τα χωράει ο νους. Αυτή ήταν η πέμπτη γυναικοκτονία μέσα στο 2024 και μάλλον η πρώτη στα χρονικά που συμβαίνει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, δίνοντας για άλλη μια φορά το χειρότερο δυνατό μήνυμα στις γυναίκες που θα θελήσουν να καταγγείλουν κακοποιητές συντρόφους ή συζύγους.

Άλλη μία, γιατί είχαν προηγηθεί το 2018 η Ελένη Τοπαλούδη, η οποία προτού δολοφονηθεί από δύο άντρες είχε επίσης απευθυνθεί στην αστυνομία για να καταγγείλει βιασμό, με τους ένστολους να την αποτρέπουν, όπως είχε καταγγελθεί, μια 19χρονη στην Ηλιούπολη, θύμα βιασμού και trafficking από αστυνομικό, που όταν κατέφυγε στο τμήμα οι αστυνομικοί απέφυγαν να της πάρουν γραπτή κατάθεση (εν τέλει, βρέθηκε η ίδια κατηγορούμενη ότι εκδιδόταν με αμοιβή, χωρίς πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος, αλλά ευτυχώς αθωώθηκε) – και αυτές δεν είναι οι μόνες ανάλογες περιπτώσεις.

Αντίστοιχες συμπεριφορές δύο μέτρων και δύο σταθμών έχουν, άλλωστε, επιδείξει αστυνομικά όργανα και σε άλλα περιστατικά, με πιο πρόσφατο το επαπειλούμενο λιντσάρισμα δύο ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη από έναν όχλο αγριεμένων τσογλανιών, με τα δύο παραλίγο θύματα να καταγγέλλουν ότι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί από τους οποίους ζήτησαν προστασία παρέμειναν εκνευριστικά άπραγοι – έγιναν μεν τελικά κάποιες συλλήψεις στον σωρό, αλλά από άλλους αστυνομικούς που κατέφθασαν αρκετά αργότερα και ενώ οι δύο νέοι «πολιορκούνταν» για αρκετή ώρα μέσα σε ένα κατάστημα που ευτυχώς τους προστάτευσε περισσότερο από εκείνους τους ένστολους.

Για να μην αναφερθούμε στις πολλές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου έχει καταγγελθεί ότι η αστυνομία είτε αδιαφόρησε, είτε ολιγώρησε, είτε προστάτευσε (από τις νομικές συνέπειες) μάλλον τον θύτη παρά το θύμα.

Η Κυριακή τα έκανε όλα «by the book», που λένε, ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να τη γλιτώσει και υπάρχουν ακόμα αφελείς που αναρωτιούνται «γιατί δεν πήγε στο τμήμα, γιατί δεν τον κατήγγειλε». Διότι μπορεί να έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών στην Ε.Ε. αναλογικά με τον πληθυσμό (508 ανά 100.000 κατοίκους), μπορεί μόλις τρία χρόνια πριν να ανανεώθηκε πλήρως ο «στόλος» της ΕΛ.ΑΣ. με 1.700 νέας τεχνολογίας οχήματα –λεφτά για κλούβες, περιπολικά και μισθούς ένστολων πάντα υπάρχουν–, γεγονός που διαφημίστηκε πανηγυρικά, όμως η παροχή προστασίας σε μια γυναίκα που κινδυνεύει είναι, καθώς φαίνεται, στις τελευταίες της προτεραιότητες σε μια χώρα όπου ισχύει κατεξοχήν ότι τόσο η αστυνομία όσο και η Δικαιοσύνη της είναι φίδια που δαγκώνουν τους ξυπόλυτους.

Είναι, άλλωστε, γενική η εντύπωση ότι αν επρόκειτο για κάποιο περιστατικό όπου εμπλέκονταν Ρομά ή αντιεξουσιαστές, για παράδειγμα, δεν θα προλαβαίναμε να μετράμε αστυνομικούς και περιπολικά που θα είχαν, εννοείται, σπεύσει σε dt. 

Και έσπευσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ονομασία που εξελίσσεται στο πιο σύντομο ανέκδοτο) μπροστά στη γενική κατακραυγή να «σχολάσει» πέντε εμπλεκόμενους αστυνομικούς, με την ΠΟΑΣΥ να καταγγέλλει ότι πάλι την πλήρωσαν τα «μικρά ψάρια» και να ζητά ξεκάθαρα ανάληψη ευθύνης και παραιτήσεις μεγαλόσχημων, αλλά σιγά μην ιδρώσει το αυτί του μακροβιότερου συνολικά υπουργού Π.Π. που είχαμε ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως του ότι κατά γενική παραδοχή το ψάρι ξεκινά να «βρομάει» από το κεφάλι, αυτό που γίνεται πια φανερό είναι ότι η αστυνομία, την οποία συντηρούμε όλοι εμείς από το υστέρημά μας, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο λειτούργημα για το οποίο υποτίθεται προορίζεται παρά μόνο όταν είναι να προστατεύσει ή να καλύψει τους ισχυρούς, τους έχοντες, τους προνομιούχους, τους αρσενικού γένους κακοποιητές επίσης, όπως επανειλημμένα έχει πράξει.

Και, ναι, ίσως τελικά είχε δίκιο ο τηλεφωνητής του «100» όταν είπε στην Κυριακή ότι το περιπολικό «δεν είναι ταξί» – ένας ταξιτζής θα είχε, πιθανότατα, επιδείξει περισσότερη συνείδηση, θα είχε ανταποκριθεί νωρίτερα στο κάλεσμά της, θα την είχε συνοδεύσει μέχρι το σπίτι, θα περίμενε και να μπει ώστε να βεβαιωθεί ότι θα ήταν ασφαλής.     

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ