Κότζι Γιακούσο: «Οι επιφυλάξεις μου για τον Βέντερς διαλύθηκαν την πρώτη μέρα»

Κότζι Γιακούσο: «Οι επιφυλάξεις μου για τον Βέντερς διαλύθηκαν την πρώτη μέρα» Facebook Twitter
Νομίζω πως κάνω αυτήν τη δουλειά για να τιμήσω τους συναδέλφους μου. Φωτ.: Getty Images/ ideal Image
0

Ο ΚΟΤΖΙ ΓΙΑΚΟΥΣΟ είναι ζωντανός μύθος της υποκριτικής, ο Τοσίρο Μιφούνε της γενιάς του, ένας ηθοποιός που έχει σπάσει ρεκόρ βραβείων, συγκεντρώνοντας πάνω από 20 υποψηφιότητες στα Όσκαρ της Ιαπωνίας, και έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της χώρας του, τον Κορεέντα, τον Μιίκε, τον Κιγιόσι Κουροσάβα, και τον δις βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα, Σοέι Ιμαμούρα.

Τον πρωτογνωρίσαμε στο «Χέλι», το 1997 στις Κάννες∙ εκείνη την εποχή είχε γίνει διάσημος εντός των συνόρων με το εμπορικό σουξέ «Shall We Dance».

Εργάστηκε πολύ στο σινεμά και την τηλεόραση, λίγο σε αγγλόφωνες παραγωγές υψηλού προφίλ, όπως στη «Βαβέλ» του Ινιάριτου και τις «Αναμνήσεις μιας γκέισας» του Μάρσαλ, αλλά το μεγάλο break, και ίσως η κορυφαία στιγμή μιας πλούσιας σε ποικιλία και διάρκεια καριέρας ήρθε πέρυσι, με τις «Υπέροχες Μέρες» («Perfect Days») του Βιμ Βέντερς, που του χάρισαν το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών για τον ρόλο του καθαριστή σε δημόσιες τουαλέτες, Χιραγιάμα, ενός μοναχικού άνδρα με τελετουργική καθημερινότητα και αναλογικές συνήθειες: να ακούει μουσική από τη συλλογή του από κασέτες, να διαβάζει τα βιβλία του μέσα στο μικρό του διαμέρισμα και κυρίως να φωτογραφίζει σε φιλμ το φως που ξεπροβάλλει ανάμεσα στα φύλλα των δένδρων του πάρκου, το περίφημο komorebi, όπως το αποκαλούν εκεί.

«Bγαίνοντας από την ταινία, θα επιθυμούσα οι θεατές να επισκεφθούν τις τουαλέτες για να γνωρίσουν από κοντά έναν Χιραγιάμα, τόσο αληθινή υπήρξε η εμπειρία για μένα!»

Οι «Υπέροχες Μέρες» είναι υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και ο Γερμανός σκηνοθέτης δήλωσε πως η Ιαπωνία τού έκανε την τιμή να προτείνει τη δική του ταινία έναντι του Μιγιαζάκι ή του Χαμαγκούτσι, για παράδειγμα, επειδή αγαπούν ως ήρωα τον Κότζι και ήθελαν να τον προβάλλουν περισσότερο! Ο Κότζι Γιακούσο μάς παραχώρησε μια αποκλειστική για την Ελλάδα δεκάλεπτη συνέντευξη, όπου μιλά για τις αρχικές επιφυλάξεις του για τον Βέντερς, τον ρόλο ζωής, τα όνειρα και τον δικό του ορισμό για την τέλεια μέρα.

Koji Yakusho: «Οι επιφυλάξεις μου για τον Βέντερς διαλύθηκαν την πρώτη μέρα» Facebook Twitter
Σε ρεπό, σε διακοπές, όταν δεν δουλεύω, μου αρέσει να σηκώνομαι αργά από το κρεβάτι, να σκέφτομαι τι να κάνω και την επόμενη στιγμή να μου έρχεται στο μυαλό μια άλλη ιδέα για δραστηριότητα, ώσπου να σουρουπώσει και να συνειδητοποιήσω πως ακόμη φορώ τις πιτζάμες μου.

— Γνωρίζω πως ο Βιμ Βέντερς έγραψε τις «Υπέροχες Μέρες» έχοντας εσάς υπόψη του. Είχατε ωστόσο κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο ένας Γερμανός σκηνοθέτης, όσο αναντίρρητης αξίας κι αν είναι, και όση αγάπη και γνώση κι αν έχει για τη χώρα, μπορεί να προσεγγίσει ορθά μια τόσο ιαπωνική ιστορία;
Η αλήθεια είναι πως ανησυχούσα, κυρίως στο επίπεδο της επικοινωνίας μεταξύ μας. Από την πρώτη κιόλας μέρα όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Φυσικά γνώριζα ποιος είναι, έχω δει αρκετές ταινίες του.

— Τι σημαίνει για σας ο ρόλος του Χιραγιάμα και ποιο ειδικό βάρος έχουν οι καθαριστές τουαλέτας στο Τόκιο, που σ’ εμάς φαντάζει κάπως εξωτικό, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν έχει την ίδια σημειολογία σε εσάς;
Η απαρχή αυτής της ταινίας ουσιαστικά είναι το Tokyo Toilet Project που χρηματοδοτείται από τον κύριο Κότζι Γιανάι. Η δική του επένδυση βοήθησε απόλυτα στην υλοποίηση της ταινίας μας. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό το project έχει άμεση σχέση με τους καθαριστές στο Τόκιο στο σύνολό τους, αλλά όσοι εργάζονται εκεί διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, ίσως επειδή εκπαιδεύτηκαν σωστά, τότε, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που τελέστηκαν το 2021.

Σχεδιάστηκαν να συμβολίζουν την ιαπωνική φιλοξενία. Οι δημόσιες τουαλέτες βέβαια λερώνονται πολύ και το θέμα είναι πώς θα πείσουμε αυτούς που δουλεύουν να τις κρατούν σταθερά καθαρές − αυτή ήταν η ιδέα που θέλαμε να θίξουμε στις «Υπέροχες Μέρες». Ο κύριος που με καθοδήγησε σε όλη την προετοιμασία και μου έδειξε πώς γίνεται όλο αυτό ήταν απλά φανταστικός. Ταυτόχρονα, με διαφώτισε ως προς τον ρόλο: βγαίνοντας από την ταινία, θα επιθυμούσα οι θεατές να επισκεφθούν τις τουαλέτες για να γνωρίσουν από κοντά έναν Χιραγιάμα, τόσο αληθινή υπήρξε η εμπειρία για μένα!

— Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το παρελθόν του Χιραγιάμα. Ως ηθοποιό, σας ενοχλεί να μην έχετε το προφίλ του; Τι κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις;
Άλλοι σκηνοθέτες φτιάχνουν την ιστορία του χαρακτήρα και άλλοι όχι. Στη δεύτερη περίπτωση, δουλειά ενός ηθοποιού είναι να συμπληρώσει τα κενά, ιχνογραφώντας το παρελθόν όπως το φαντάζεται. Ο Βιμ Βέντερς δεν μου είχε δώσει σημειώσεις στο ξεκίνημα, οπότε σκέφτηκα εγώ κάποια πράγματα, ωστόσο κάποια στιγμή, προς το μέσον των γυρισμάτων, μου έδωσε ένα memo γεμάτο λεπτομέρειες. Κυρίως, ο χαρακτήρας έδειχνε να προκύπτει από την ανάγκη να αποτυπώσει το komorebi, πράγμα που με ικανοποίησε πολύ. Το memo του ήταν εξαιρετικά καλογραμμένο και βοήθησε καταλυτικά στα υπόλοιπα γυρίσματα.

— Για τον Χιραγιάμα, η υπέροχη μέρα έρχεται όταν ο ήλιος εμφανίζεται από τις φυλλωσιές των δένδρων και γαληνεύει αρμονικά με τη φύση. Για εσάς ποια είναι η «perfect day»;
Σε ρεπό, σε διακοπές, όταν δεν δουλεύω, μου αρέσει να σηκώνομαι αργά από το κρεβάτι, να σκέφτομαι τι να κάνω και την επόμενη στιγμή να μου έρχεται στο μυαλό μια άλλη ιδέα για δραστηριότητα, ώσπου να σουρουπώσει και να συνειδητοποιήσω πως ακόμη φορώ τις πιτζάμες μου. Αυτές είναι οι αγαπημένες μου μέρες.

— Οι Ιταλοί έχουν επινοήσει τη σωστή έκφραση, «dolce far niente» («γλυκό το χασομέρι»). Θα μου έκανε τρομερή εντύπωση αν σας άρεσε η τεχνολογία.
Δεν έχω ιδιαίτερη σχέση (χαμογελάει).

Koji Yakusho: «Οι επιφυλάξεις μου για τον Βέντερς διαλύθηκαν την πρώτη μέρα» Facebook Twitter
Ο χαρακτήρας έδειχνε να προκύπτει από την ανάγκη να αποτυπώσει το komorebi, πράγμα που με ικανοποίησε πολύ.

— Είστε ζωντανός θρύλος στη χώρα σας. Ποια ήταν τα όνειρά σας ξεκινώντας την υποκριτική; Τα έχετε εκπληρώσει;
Δεν ήξερα τι τομέα να ακολουθήσω, αλλά ανέκαθεν με μαγνήτιζαν οι ηθοποιοί στο θέατρο, πώς ίδρωναν στη σκηνή, τι πάθος εξέπεμπαν. Συνέχισα στο σινεμά και την τηλεόραση, αλλά ποτέ δεν ξέχασα εκείνες τις εικόνες, τη σωματική μεταδοτικότητα που συνόδευε τη μεταμόρφωση. Νομίζω πως κάνω αυτήν τη δουλειά για να τιμήσω τους συναδέλφους μου.

— Συγχαρητήρια για το βραβείο σας στις Κάννες, το αξίζατε.
Πολύ ευγενικό εκ μέρους σας.

— Τι σημαίνει για εσάς; Πέρυσι ρώτησα τον Μπενουά Μαζιμέλ, που είχε τιμηθεί παλιότερα για τη «Δασκάλα του πιάνου», και μου απάντησε πως οφείλεις να το απολαύσεις γιατί χάνεται γρήγορα, σαν να μη συνέβη ποτέ.
Οι Γάλλοι έχουν μια ποιητική διάθεση ακόμη και σε πράγματα που δεν περιμένεις. Για μένα αποτελεί διαβατήριο για το εξωτερικό, για να δουν περισσότεροι θεατές την ταινία, τουλάχιστον αυτό ελπίζω.

— Καλή επιτυχία και στα Όσκαρ. Ιδιαίτερη χρονιά για την Ιαπωνία η φετινή, με τις υποψηφιότητες της δικής σας ταινίας, του φιλμ «Το Αγόρι και ο Ερωδιός» στα κινούμενα σχέδια και τον «Godzilla Minus One», που έχει την 70ή του επέτειο, στα οπτικά εφέ…
Ναι, ενδιαφέρουσα βραδιά όντως. Σας ευχαριστώ!

Perfect Days Official Trailer 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ