Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα συγκρατήσει τις δεξιές απώλειες

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα συγκρατήσει τις δεξιές απώλειες Facebook Twitter
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είχε υπολογίσει το πολιτικό κόστος των καταλήψεων και των χαμένων εξεταστικών. Φωτ.: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC
0

ΕΝΩ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ το μέτωπο με την εκκλησία και τους αγρότες, η κυβέρνηση έχει ανοίξει άλλο ένα μέτωπο, με τα πανεπιστήμια, το οποίο δεν ξέρει πώς να κλείσει χωρίς άλλες συνέπειες.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ήταν μια συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού, για την οποία γνώριζε ότι θα είχε πολιτικό κόστος και συνέπειες, που ήλπιζε ότι θα είχε τον χρόνο να τις μετριάσει. Οι αγρότες εκτιμά ότι θα υποχωρήσουν σύντομα και ότι θα καταφέρει να συνεννοηθεί μαζί τους. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα κοινωνικό στρώμα στο οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει βάσεις και ασκεί σημαντική επιρροή. Για τα πανεπιστήμια όμως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια στρατηγική.

Βουλευτές της ΝΔ σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να ανοίξει το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ δεν είχε έτοιμο το νομοσχέδιο, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις μέσα στην εξεταστική περίοδο. «Αυτό μοιάζει περισσότερο με γκάφα και προχειρότητα, παρά με σκοπιμότητα» αναφέρει ένας από αυτούς.

Κυβερνητικό στέλεχος λέει ότι η κυβέρνηση έσπευσε να το ανοίξει επειδή θεωρεί ότι το θέμα αυτό ενώνει όλο το κόμμα, αφού ήταν πάγια θέση της ΝΔ και επί Καραμανλή και επί Σαμαρά. Παρόλα αυτά, οι βουλευτές της ΝΔ δεν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που τους εμπνέει για να ξεχάσουν όλα τα άλλα και να δώσουν τη μεγάλη μάχη, ενώ στην αριστερά πολλοί ελπίζουν ότι οι αγώνες για το δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να την αναγεννήσουν.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ακόμα πως αν περάσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως «δεξιά φιλελεύθερη μεταρρύθμιση», θα ισοφαρίσουν το κόστος από τη σύγκρουση με την εκκλησία. Αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί καθόλου έτσι.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είχε υπολογίσει το πολιτικό κόστος των καταλήψεων και των χαμένων εξεταστικών, καθώς αυτές τις χρεώνει στα κόμματα της αριστεράς που τις στηρίζουν και θεωρεί ότι επιβεβαιώνουν τη δική της θέση, για την «αναγκαιότητα» της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Δεν υπολόγισε όμως ότι οι ψηφοφόροι της, και ειδικά το δεξιό κοινό που θέλει να διατηρήσει, απαιτούν από την κυβέρνηση να μη γίνονται καταλήψεις και να μη χάνονται εξεταστικές.

Δημοσκόπηση της Pulse που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες κατέδειξε πως η κοινή γνώμη θεωρεί ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων έχει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα συγκρατήσει τις δεξιές απώλειες Facebook Twitter

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται έως το τέλος του μήνα, αλλά πριν ακόμα έρθει στη Βουλή, οι κινητοποιήσεις έχουν εμποδίσει την εξέταση μαθημάτων σε δεκάδες σχολές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν ακόμα πως αν περάσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως «δεξιά φιλελεύθερη μεταρρύθμιση», θα ισοφαρίσουν το κόστος από τη σύγκρουση με την εκκλησία. Αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί καθόλου έτσι. Οι θυμωμένοι δεξιοί ψηφοφόροι δεν τα βάζουν στη ζυγαριά και αυτό που βλέπουν εκείνοι είναι την αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει «τάξη και ασφάλεια».

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση δύο υπουργούς, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι ανησυχούν μήπως το Μέγαρο Μαξίμου θελήσει τελικά να κάνει επίδειξη τάξης και ασφάλειας για να συγκρατήσει το δεξιό κοινό της ΝΔ. Οι ίδιοι το απεύχονται, επειδή πιστεύουν ότι αν κάτι δεν πάει καλά –και αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πάντα υψηλό ρίσκο– θα το χρεωθούν οι ίδιοι. Γι' αυτό, λένε οι πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας πιέζει για διαδικτυακές εξετάσεις, ώστε να μη χρειαστεί να εκκενωθούν με τη βία οι καταλήψεις.

Πολλοί καθηγητές και πρυτάνεις όμως διαφωνούν με τις διαδικτυακές εξετάσεις και έχουν διατυπώσει αναλυτικά τις αντιρρήσεις τους στις σχετικές ανακοινώσεις, ειδικά για το θέμα του αδιάβλητου των εξετάσεων, αλλά όχι μόνο. «Αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο εν μέσω μαζικών καταλήψεων, θα κάνει τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σε συνθήκες πανδημίας. Μόνο που τώρα θα υπάρχει παντού κανονικότητα, εκτός από τα πανεπιστήμια» αναφέρει ένας καθηγητής στην LiFO.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τώρα θέλουν να επισπεύσουν την ψήφισή του μέχρι το τέλος του μήνα. Αρχικά είχαν πει ότι θα το έφερναν τον Δεκέμβριο, πριν από τις γιορτές, αλλά καθυστέρησαν και τελικά το φέρνουν μέσα στην εξεταστική περίοδο. Ο λόγος της καθυστέρησης λέγεται ότι είναι κάποια μπαλώματα που γίνονται για να αποφύγουν τις ενστάσεις των συνταγματολόγων, όπως το να μην πάνε σε δημιουργία πανεπιστημίων, αλλά σε παραρτήματα για να ξεπεράσουν την συνταγματική απαγόρευση. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ